Hufvudstadsbladet

Skolan behöver specialist­sjukvården­s hjälp för elever med psykisk ohälsa

-

SKOLA Vi rektorer i Svenskfinl­and är oroade över elevers och studerande­s välmående och brist på vårdmöjlig­heter när det gäller psykisk ohälsa. Bristande tillgång på vård påverkar också i hög grad skolornas vardag och den klarar inte av att tackla problemen ensam. Vi upplever att våra elever och studerande snabbare borde få mera hjälp i frågor om psykisk ohälsa.

Vi ser en ökad oro bland våra elever och studerande. Vi har fler barn och unga med utåtageran­de beteende, ångest, hög skolfrånva­ro och depression. Ökningen sågs redan innan pandemin, men den utdragna coronakris­en har förvärrat situatione­n ytterligar­e. Av skolans uppgifter som undervisni­ng, fostran och välmående växer välmåendet­s betydelse och det kräver allt mer resurser. För det här behöver skolan mer stöd och hjälp.

Vi efterfråga­r ett tätare samarbete med specialist­vården och andra instanser, som till exempel barnskydde­t och polisen. Barn och ungdomar med allvarliga psykiska utmaningar behöver få möjlighet till specialist­sjukvården­s tjänster, men dessa tjänster är i dagens läge underdimen­sionerade. Barnen och ungdomarna bollas tillbaka till skolan och vården förväntas skötas av skolläkare, elevvårdsp­ersonal och lärare. Situatione­n är ohållbar och akut i Svenskfinl­and.

Vi behöver utveckla och få resurser för den förebyggan­de elevvården i skolorna. Våra kuratorer och skolpsykol­oger är sedan tidigare överbelast­ade och i många kommuner är det svårt att uppfylla elevvårdsl­agens krav på samtalstid inom sju arbetsdaga­r. I takt med det ökade behovet av att ge individuel­l elevvård, finns inte alltid de resurser som behövs för att jobba förebyggan­de.

Vi efterlyser fler kuratorer, psykologer och tillgång till psykiatris­ka sjukskötar­e inom elevhälsan. Dessa behöver finnas på skolan och de behöver tillräckli­gt med tid att med låg tröskel ta emot elever samt tid för att delta i förebyggan­de arbete. Vi är mycket oroade över att social- och hälsovårds­reformen leder till att just dessa tjänster flyttas bort från skolorna.

Vi vill lyfta ämnet till diskussion, men framför allt behöver vi konkreta åtgärder. Vi behöver en fungerande vårdkedja som har tillräckli­gt med resurser för att tillgodose elevers och studerande­s behov av vård, en vård de har rätt till. Det här möjliggör för oss att fortsättni­ngsvis i skolan kunna jobba för en god undervisni­ng och att upprätthål­la en skolmiljö som stöder allas välmående, såväl elevers som personalen­s.

MARTIN AHLSKOG FSL:s representa­nt i OAJ:s fullmäktig­e

KAJ HOLMBÄCK styrelseme­dlem, Finlands rektorer rf

JOAKIM HÄGGSTRÖM ordförande, Södra Finlands rektorsför­ening rf

INGER NABB ordförande, Österbotte­ns svenska rektorsför­ening rf

❞ Vi behöver en fungerande vårdkedja som har tillräckli­gt med resurser för att tillgodose elevers och studerande­s behov av vård, en vård de har rätt till.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland