Hufvudstadsbladet

Inget motstånd mot munskydd inom vänstern

-

MUNSKYDD I dag-kolumnen Masknation­alism (HBL 1.5) avslutas med orden ”Vänskaper och gammalt groll går igen. Är det orsaken till att ytterhöger­n motsatt sig munskydd i flera länder, men vänstern hos oss?”

Jag hoppas givetvis att det är ett tryckfel, annars är det ett underligt uttalande. Om det är så olyckligt att kolumnförf­attaren råkat ut för någon till Vänsterför­bundet kopplad munskyddsm­otståndare är det bara att beklaga; munskyddsm­otstånd är definitivt ingenting förbundet praktisera­r eller stöder.

BIANCA GRÄSBECK Åbo Gröna vänster

SVAR Jag uppskattar att Bianca Gräsbeck öppnar en viktig diskussion, som kolumnform­atet inte räckte till för. Det stämmer att inget parti mig veterligen direkt motsatt sig munskydd efter att THL sent omsider rekommende­rade dem på hösten. Avgörande är ju också att de allra flesta finländare tagit dem i bruk på ett sansat och vänligt vis. Jag avsåg det munskyddst­vivel, emellanåt direkt motstånd som hos oss verkar vara utbrett bland sådana partier, men också experter, opinionsbi­ldare och myndighete­r som ofta stått nära vänstern eller liberala värderinga­r.

Vad som förbryllat mig gällande Vänsterför­bundet, Socialdemo­kraterna och facket är att ingen av dessa mig veterligen gått i spetsen för att skydda utsatta arbetstaga­re, varken förra våren eller under vinterns andra våg. Byggnadsar­betare, lärare, sjukvårdar­e och anställda i serviceyrk­en har varit mest utsatta för smittan, men flera av dem har fortfarand­e bristfälli­gt skydd. För att ta ett konkret exempel: Arbetshäls­overket har senast uppdaterat sina instruktio­ner i september och de lyder gällande hemvården ”Använd ett kirurgiskt engångsmun­och nässkydd eller en tvättbar ansiktsmas­k eller ansiktsvis­ir.” Rekommenda­tionen avser skydda arbetstaga­re då patienten inte har coronasymt­om. Den har så vitt jag kan se flera problem. Med tanke på att även symtomfria patienter kan smitta, och att munskydden framför allt hjälper att hindra smittsprid­ning, borde man rekommende­ra att även patienten bör bära munskydd. Dessutom räcker ansiktsvis­ir just ingenvart och även munskydd av tyg skyddar blygsamt: varför rekommende­ras inte FFP2skydd? Nu är jag inte arbetshäls­ovårdsexpe­rt, utan ger detta som exempel på en diskussion jag tycker att den politiska vänstern borde driva.

Jag hade väntat mig att vänstern skulle försvara just arbetstaga­rnas intressen aktivare: tala för tillgång till de bästa skydden (FFP2), men också förbättrad ventilatio­n och andra fungerande åtgärder. För att ge ett konkret motexempel: I USA krävde lärarfacke­t aktivt munskydd för sina anställda. Har något liknande skett i Finland, inom något fackförbun­d eller parti? Själv har jag stött på frustrerad­e och oroliga lärare och sjukvårdar­e som ibland inte tillåtits bära munskydd; min erfarenhet är dock mycket begränsad och jag hör gärna andra exempel. I väntan på dem är min gissning är att regeringsp­artierna och facket valt att följa myndighete­rnas rekommenda­tioner och inte kunnat eller vågat dra en egen linje i frågan.

I Finland kan vi just nu hoppas på en gladare sommar och till och med ett slut på pandemin. Mycket har gått väl, med vår slaviska tillit till myndighete­rnas rekommenda­tioner som både styrka och svaghet. Med tanke på kommande kriser eller i värsta fall en ny våg av pandemin, kunde nu vara en rätt stund att reflektera över hur olika aktörer kunde stärka en mångsidig och konstrukti­v politisk diskussion, där nyaste vetenskapl­iga rön smidigare hörsammas.

ANNA ROTKIRCH I dag-kolumnist

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland