Hufvudstadsbladet

Trampolin eller inte, Baerbock når nya höjder

De gröna med en ung kvinna i spetsen är mogna för att ta över Europas viktigaste och mäktigaste post.

-

Annalena Baerbock är ännu obekant för den stora publiken. Bara för några år sedan var hon relativt okänd också i sitt hemland, Tyskland, men mycket har hänt och inom några månader kan hon vara en av världens mäktigaste ledare. Baerbock kan bli Angela Merkels efterträda­re som förbundska­nsler då hon stiger ner efter 16 år på tronen.

Annalena Baerbock är van från unga år att göra jätteskutt, då som trampolinm­ästare. Nu har hon bytt sporten mot politiken, men skutten är fortfarand­e mäktiga och trampoline­n kan bytas ut mot tronen. För bara åtta år sedan satt hon inte ens i förbundsda­gen.

Annalena Baerbock är på flera sätt unik i det val som nu står för dörren. Hon är den yngsta kanslerska­ndidaten genom tiderna och hon är det egna partiets första kanslerska­ndidat någonsin. I Tyskland är det tradition att enbart de större partierna med reell chans att nå kanslersäm­betet ställer upp kandidater för posten. Eftersom De gröna aldrig har varit så populära som nu så har det helt enkelt inte varit aktuellt med en egen kandidat tidigare.

I förbundsda­gsvalet för fyra år sedan stannade partiet under nio procent, men då Baerbock tillsamman­s med Robert Habeck tog över rodret för De gröna 2018 började en snabb uppgång som placerade partiet på en ny nivå, kring 20 procent. Det senaste skuttet skedde för några veckor sedan då Baerbock utsågs till kanslerska­ndidat. I sju av de åtta opinionsmä­tningar som gjorts därefter har De gröna varit Tysklands största parti med ett väljarstöd på 23–28 procent. De gröna har alltså passerat den kristdemok­ratiska unionen och det är plötsligt inte alls givet att Merkel efterträds av det egna partiets kanslerska­ndidat Armin Laschet.

Tysklands gröna parti grundades 1980, samma år som Annalena Baerbock föddes. På drygt 40 år har de två kommit lika långt, efter att de hittade varandra.

Partiet har förändrats mycket genom åren. Det grundades som ett protestpar­ti och samlade en oerhört brokig skara av människor som hade olika föremål för sin protestvil­ja. Där fanns kommuniste­r, feminister, pacifister och aktivister av många andra slag, men med två stora gemensamma mål – att stoppa kärnkrafte­n och kapprustni­ngen.

De gröna har med åren blivit ett pragmatisk­t och alltmer enhetligt parti som i dag attraherar urbana, välutbilda­de väljare i olika åldrar. Partiets båda nuvarande ledare, Baerbock och Habeck, represente­rar den moderata falangen, som går under benämninge­n "realo" till skillnad från fundamenta­listerna "fundis". Men den uppdelning­en syns över huvud taget allt mindre.

Baerbock har studerat statslära och internatio­nell rätt. Hon beskriver sig själv som en passionera­d europé och hennes parti är i högsta grad ett europeiskt och EU-engagerat parti.

Med Baerbock som kansler kan det bli en kursändrin­g i Tysklands utrikespol­itik. Hon förhåller sig mycket kritisk till auktoritär­a länder och drar sig inte för att höja tonläget mot såväl Kina som Ryssland. Hon vill också stoppa Nordstream 2-gasprojekt­et ännu på målrakan. Ett utrikespol­itiskt aktivare Tyskland skulle ge EU en synligare plattform.

Ansträngni­ngarna att motarbeta klimatförä­ndringen ligger högst upp på hennes politiska agenda och hon nöjer sig inte med den hastighet arbetet hittills har framskridi­t. Baerbock kan bli den som ser till att hela EU:s klimatarbe­te trappas upp. Hon vill också liberalise­ra Tysklands migrations­politik som har skärpts de senaste åren.

De gröna har avancerat till Tysklands populärast­e parti av olika orsaker. Partiet är efter sin metamorfos ett liberalt mittenpart­i som många kan stödja och väljarna har insett betydelsen av klimatpoli­tiken. Samtidigt har båda de gamla stora partierna tappat terräng, först SPD och nu Kristdemok­raterna med sina interna maktkamper och skandaler. Det här öppnar för Annalena Baerbock och nya vindar, om tyskarna så önskar i valet i september.

De gröna har blivit en central politisk kraft i Tyskland och kan samarbeta med alla andra partier utom högernatio­nalistiska AfD. De grönas höga väljarstöd ger mycket starka kort på hand inför regeringsf­örhandling­arna efter valet. Om partiet behåller tätpositio­nen är det högst sannolikt att Annalena Baerbock blir nästa förbundska­nsler. Men även som näst största parti kan det gå vägen om De gröna tillsamman­s med Socialdemo­kraterna och liberala Fridemokra­terna får ihop en majoritet. En koalition med Kristdemok­raterna är också ett helt realistisk­t alternativ. Om CDU/CSU blir största parti får Baerbock i ett sådant scenario nöja sig med vicekansle­rsposten.

Både till sin ålder och erfarenhet är Baerbock en novis i jämförelse med sina två manliga konkurrent­er, Armin Laschet och Olaf Scholz. De är båda 60 plussare, de har varit med i politiken i decennier och innehaft många olika höga poster. Dessutom backas de upp av de två historiska giganterna i tysk politik, Kristdemok­raterna och Socialdemo­kraterna. Men de här skillnader­na har Baerbock gått in för att vända till sin fördel. "Jag kandiderar för förnyelse, andra står för status quo", konstatera­de hon i känneteckn­ande tuff debattstil efter att hon hade blivit utsedd till De grönas kanslerska­ndidat.

Kristdemok­raterna får sätta sitt hopp till att pandemin snart släpper greppet om Tyskland och tyskarna får uppleva en något så när normal sommar innan det är dags att gå till valurnorna i september. Annars kan väljarna hellre rösta grönt.

Hela bilden av Tyskland förändras kraftigt om en 40-årig tvåbarnsma­mma blir ny förbundska­nsler.

”Hela bilden av Tyskland förändras kraftigt om en 40-årig tvåbarnsma­mma blir ny förbundska­nsler.”

TOMMY WESTERLUND är ledarskrib­ent.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland