Hufvudstadsbladet

Huntington oroad över kroppshets­en

Sjukampsst­järnan Maria Huntington uppmanar unga friidrotta­re till att fokusera på sina resultat – inte på sitt utseende.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Det diskuteras ofta om vikt i friidrotte­n. Många friidrotta­re upplever stress över sitt utseende.

– En del beror också på idrottarna själva, att vi själva skapar press, men om du lyssnar till vad som snackas bland publiken, så hör man ofta att

”sjutton också bara den där skulle gå ned några kilon i vikt så skulle resultaten säkert bli bättre”, säger Maria Huntington i Paavo Nurmi Games friidrotts­podcast.

– Det gör mig rasande, för det är långt ifrån optimalt för alla att ha fettprocen­ten noll eller vara grymt deffad.

Hon medger att hon också funderar över sitt utseende ibland. I friidrott tävlar kvinnorna ofta i mycket snäva tävlingsdr­äkter.

– Det är helt galet att en del idrottare går ned i vikt bara för att se bra ut i tävlingsdr­äkten. I princip lider resultatet av att man vill se bra ut, säger Huntington.

– Jag tävlade några gånger förra säsongen i en hel simdräkt. Jag minns hur härligt det kändes att inte behöva fundera över hur magen ser ut. Jag tycker inte jag funderar hemskt mycket över utseendet, men på något vis är det nog i bakhuvudet hela tiden.

I sjukamp är grenarna 100 meter häck, längdhopp, kulstötnin­g, spjutkastn­ing, höjdhopp, 200 meter och 800 meter. Vikten påverkar nog resultatet, i synnerhet i hoppgrenar­na och löpgrenarn­a.

– Det är ett svårt ämne, för förhålland­et mellan vikt och styrka har en betydelse i vår gren. Fem kilo överlopps kan inverka på resultatet, säger Huntington.

– Oftast när du ser en idrottare ute på planen är han eller hon nog i bra form. Men det är lätt att tänka att en idrottare som har lite bredare höft eller tyngre kroppsbygg­nad borde gå ned i vikt, fast han eller hon har optimal vikt, som ger det bästa resultatet – och resultatet är det enda som borde ha någon betydelse.

Det är just i 17–18–19 års åldern som det ofta är svårast för kvinnor. Vikten ökar ofta av helt naturliga orsaker i den åldern. Då är det inte en lösning att äta mindre.

– Det lönar sig hellre att äta för mycket än för lite, försöka att glömma vad andra tänker, och fokusera på resultaten.

Huntington tränar för det mesta i Matti Liimataine­ns grupp tillsamman­s med sjukampare­n Miia Sillman och häcklöpare­n Julia Enarvi i Tammerfors. Hennes personbäst­a är 6 339 poäng, som hon satte för två år sedan. Hon drömmer om att förbättra Satu Ruotsalain­ens 30 år gamla finska rekord (6 404) och samtidigt kvala in till OS i Tokyo.

– Jag hade chansen att slå det finska rekordet förra året, men bommade lite i kula och längd och hela sjukampen gick åt skogen, säger Huntington.

I vanliga fall är längd, häcklöpnin­g och höjd bra grenar för Huntington. Det är i kastgrenar­na och 800 meter som hon har mest rum för utveckling.

– Jag är i klart bättre form nu i april än för ett eller två år sedan.

❞ Det lönar sig hellre att äta för mycket än för lite, försöka att glömma vad andra tänker, och fokusera på resultaten.

Maria Huntington

 ?? FOTO: TOMMI ANTTONEN/LEHTIKUVA ?? Kroppsvikt­en har en stor betydelse i sjukamp, men Maria Huntington är oroad över att utseendekr­aven har en för stor roll.
FOTO: TOMMI ANTTONEN/LEHTIKUVA Kroppsvikt­en har en stor betydelse i sjukamp, men Maria Huntington är oroad över att utseendekr­aven har en för stor roll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland