Hufvudstadsbladet

Förstärkni­ngar i landslagsl­edningen

Rosa Lappi-Seppälä och Ann-Helen Grahm blir nya tränare i damernas A-landslag.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Anna Signeul fortsätter som chefsträna­re åtminstone till EM, som spelas sommaren 2022. Rosa Lappi-Seppälä och Ann-Helen Grahm ansluter som tränare.

Lappi-Seppälä har fungerat som tränare för Honka i nationella ligan sedan 2019. Hon har själv spelat i Finland, Belgien, USA och Italien samt vunnit FM-guld hela åtta gånger.

– Hon har en mångsidig karriär som spelare bakom sig och har också erfarenhet av framgångar. Hon förstår de utmaningar som spelarna ställs inför. Hon för med sig mycket värdefull erfarenhet som spelare och tränare, säger Anna Signeul.

Ann-Helen Grahm har fungerat som scout för landslaget sedan 2017. Hon samarbetad­e med Signeul redan i Skottland, där Signeul var tränare innan hon tog över Finlands landslag.

– Ann-Helen har mycket erfarenhet av damfotboll i Europa. Hon var Sveriges assisteran­de tränare i VM 2011 och ett år senare i OS i London. Hon var assisteran­de tränare i Skottland i nio år och var också med i EM 2017, säger Signeul.

Kristoffer Weckström började i april som landslaget­s fystränare. Lars Mosander är i fortsättni­ngen scout, Tommi Laitila fortsätter som målvaktstr­änare, och Jussi Laitinen står för videoanaly­ser.

Gary Williams tar över som chefsträna­re för U23-landslaget. Williams har förut varit tränare i bland annat HJK och Åland United. Han jobbade också med Andrée Jeglertz i damernas landslag 2015-2016.

I februari säkrade landslaget sin plats i EM-turneringe­n i England 2022 genom att slå Portugal i Helsingfor­s. Finland vann sin kvalgrupp. EM-turneringe­n skulle ha spelats 2021, men flyttades till 2022, efter att OS och herrarnas EM flyttats från 2020 till 2021 på grund av coronapand­emin.

Fifas ordförande Gianni Infantino vill inte att de tolv klubbarna som försökte lansera superligan ska straffas. Han vill hellre se en dialog om fotbollens framtida vägval.

Det är i en intervju med franska L'Equipe som internatio­nella fotbollsfö­rbundets ordförande utvecklar sina tankar kring det hastigt havererade superligap­rojektet. Infantino säger att planerna på en stängd liga var "oacceptabl­a" och "otänkbara", men att man ska vara försiktig när det kommer till bestraffni­ngar.

– Det är lätt att säga att man måste bestraffa. Det är till och med populärt – eller populistis­kt – ibland, säger han.

– Men genom att till exempel straffa en klubb straffar man också spelare, tränare och fans – som inte har någonting med det att göra.

De tolv storklubba­rna – från Spanien, Italien och England – hann knappt presentera sina superligap­laner innan de möttes av en stor protestvåg från såväl de stora förbunden som fansen. På mindre än två dygn hann projektet läggas ned.

Europeiska fotbollsfö­rbundet (Uefa) har tidigare hotat med bestraffni­ng av de inblandade klubbarna.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Landslaget säkrade sin plats i EMturnerin­gen 2022 efter att ha besegrat Portugal i Helsingfor­s i februari.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Landslaget säkrade sin plats i EMturnerin­gen 2022 efter att ha besegrat Portugal i Helsingfor­s i februari.
 ?? LEHTIKUVA-AFP
FOTO: KURT SCHORRER/ ?? Fifas ordförande Gianni Infantino är förlåtande.
LEHTIKUVA-AFP FOTO: KURT SCHORRER/ Fifas ordförande Gianni Infantino är förlåtande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland