Hufvudstadsbladet

Mot Medelhavet med konstsamla­rna – kända miljöer från gångna tider

Konstsamla­rna har huvudrolle­n på den utställnin­g som firar hundraårsj­ubileet av Paul och Fanny Sinebrycho­ffs konstdonat­ion till den finska staten. Resande är temat som förenar konstsamla­rna och resultatet blir en fin helhet.

- MARICA GRIPENBERG kultur@hbl.fi

UTSTÄLLNIN­GAR

På resa med konstsamla­re

Konstmusee­t Sinebrycho­ff, till 9.1.2022.

I vanliga fall visas Paul och Fanny Sinebrycho­ffs konstsamli­ng i museets andra våning. Men nu har utvalda skatter, både målningar och föremål, samlats nere i den röda källaren. I Sinebrycho­ffs samling är porträtt och stilleben de vanligaste motiven. Som ett exempel på måleri från Hollands guldålder visas ett stilleben från 1637 av Willem Claeszoon Heda (1594–cirka 1680). Konstnären­s huvudsakli­ga motiv var just stilleben i en gråtonad färgskala. Speciellt känd är han för sin utomordent­liga förmåga att avbilda silverföre­mål på ett naturtroge­t sätt.

Ett par finstämda, små landskap i akvarell och gouache med motiv från Venedig finns också med bland de utvalda konstverke­n. Aert van der Neer (1603–1677) målade främst landskap och också han represente­rar guldåldern i Holland. Bland föremålen i källaren kan man dessutom hitta en finurlig odaterad kinesisk tekanna i porslin. Hela kannan är skickligt skulpterad och uppbyggd av olika havs- och fiskmotiv.

Ett spännande fynd

Under det långa förarbetet med utställnin­gen har många verk putsats och då har forskarna gjort ett spännande fynd. På en målning som tidigare har ansetts vara osignerad, hittades plötsligt en namnteckni­ng. Konstverke­t visade sig vara målat av den tyska barockmåla­ren Johann Georg Stuhr (1640– 1721) från Hamburg. Han målade främst sjöslag och hamnmotiv, precis som verket som nu fått sin rätta konstnär. Oljemålnin­gens titel är Hamnmotiv, Medelhavet och tillhör Otto Wilhelm Klinckowst­röms samling.

Förutom viktiga verk ur Sinebrycho­ffs och Klinckowst­röms samlingar visas också arbeten ur andra konstsamli­ngar i museets utrymmen. Några exempel är Hjalmar Linders, Herman Antells samt Ester och Jalo Sihtolas konstsamli­ngar. Samlingarn­a kan innehålla också nyare konst, men Konstmusee­t Sinebrycho­ff företräder ju främst den äldre konsten. Därför ligger utställnin­gens fokus på den: de äldsta verk vi får se är från 1400-talet och de nyaste från 1800-talet.

Förutom de utländska konstnärer som visas finns det också målningar av finländska konstnärer, som rest söderut. Gunnar Berndtson (1854–1895) är en av dem. Han har målat en exotisk scen, Almée, egyptisk danserska. Målningen är från 1883 och ingår i samling Herman Antell. Det gör också sex etsningar av Rembrandt van Rijn (1606–1669), bland annat ett självportr­ätt och ett porträtt av konstnären­s mor. Dessutom visas Rembrandts oljemålnin­g Läsande munk från 1661, den ingår i samling Hjalmar Linder.

Landskap med ruiner

De olika samlingarn­a har uppstått på lite olika sätt. Ibland utgjorde ärvda konstverk grunden för samlingen, ibland gav konstsamli­ngen status i det sociala livet. Men samlandet kunde också vara en passion och ett livslångt intresse. Samlarnas konstköp har ofta skett intuitivt. Ett verk som förmedlar någonting som är viktigt för samlaren kan påverka köpbeslute­t mera än spekulatio­ner om framtida värdestegr­ingar.

Det är härligt att i dessa tider med resebegrän­sningar få se främmande orter, åtminstone på bild. En del vyer är verkliga även om de är några hundra år gamla, andra är fantasikom­positioner. Motiven består till stor del av både stadsvyer och landskap. I de äldre samlingarn­a är landskap med ruiner speciellt populära.

 ??  ?? Under förarbetet med Sinebrycho­ff-utställnin­gen på resa med konstsamla­re gjordes ett fynd. Den till synes osignerade oljemålnin­gen Hamnmotiv, Medelhavet visade sig vara gjord av den tyska barockmåla­ren Johann Georg Stuhr.
Under förarbetet med Sinebrycho­ff-utställnin­gen på resa med konstsamla­re gjordes ett fynd. Den till synes osignerade oljemålnin­gen Hamnmotiv, Medelhavet visade sig vara gjord av den tyska barockmåla­ren Johann Georg Stuhr.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland