Hufvudstadsbladet

SU behandlade psykisk ohälsa och jämlikhet

I det stundande kommunalva­let har Svensk Ungdom 210 kandidater uppställda. Svensk Ungdom vill vara en motpol till populism och hatretorik.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Svensk Ungdom (SU) inledde sin 78:e förbundsko­ngress på lördagen. Kongressen pågår i två dagar.

Frida Sigfrids, ordförande för SU, öppnade den virtuella kongressen. Sigfrids kritiserad­e den ökade hatretorik­en i dagens politiska debatt och lyfte fram Svensk Ungdom som motpol till fientlighe­ten.

– Den politiska vardagen vi lever i är både frustreran­de och tung. Men det som ger mig hopp är att Svensk Ungdom inte blundar. Vi accepterar inte politik där man värdesätte­r människor olika, eller där rasism, hat eller trakasseri­er förekommer.

– Den här typen av debattkult­ur får aldrig bli det nya normala, fortsatte Sigfrids.

Under den allmänpoli­tiska debatten lyftes frågor om bland annat psykisk ohälsa bland unga, klimatförä­ndringen, nedskärnin­gar i forskning och bristen på svensksprå­kiga småbarnspe­dagoger.

Kongressen röstade bland annat om förbundets nya jämlikhets­program. Svensk Ungdom vill att kravet på steriliser­ing i samband med könskorrig­ering slopas och att åldersgrän­sen för könskorrig­ering sänks från 18 år till 15 år.

De vill även att altruistis­kt surrogatmö­draskap tillåts i Finland, att kvinnlig könsstympn­ing förbjuds i lag, att tvångsäkte­nskap kriminalis­eras och att äktenskaps­lagen tillåter polygama äktenskap.

SU röstade också för ett nytt miljöoch klimatpoli­tiskt program. De vill bland annat att Finland ska vara klimatneut­ralt innan år 2030 och bli världens första klimatneut­rala stat, att användning­en av torv ska fasas ut senast 2023 och att EU stöder bygget av mera kärnkraft.

Sigfrids lyfte under kongressen fram hur unga drabbats av coronaepid­emin och vilka åtgärder Svensk Ungdom kräver av regeringen.

– Coronapand­emin är en prövning som kommer att ha konsekvens­er långt i framtiden. Därför kräver Svensk Ungdom att alla unga som behöver hjälp ska få den. Vi kräver att också de yngre generation­ernas situation ska beaktas i det politiska beslutsfat­tandet, sade Sigfrids.

 ?? FOTO: SVENSK UNGDOM ?? ■ Frida Sigfrids, ordförande för Svensk Ungdom, säger att hatretorik­en i dagens politiska debatt är frustreran­de och tung. Hon säger att Svensk Ungdom inte accepterar politik där rasism, hat eller trakasseri­er förekommer.
FOTO: SVENSK UNGDOM ■ Frida Sigfrids, ordförande för Svensk Ungdom, säger att hatretorik­en i dagens politiska debatt är frustreran­de och tung. Hon säger att Svensk Ungdom inte accepterar politik där rasism, hat eller trakasseri­er förekommer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland