Hufvudstadsbladet

Synen på vad som är vetenskap är aningen blind, i bägge riktningar

"Då de väljarmäss­iga kostnadern­a är mycket osäkra av att närma sig SD, som man tidigare sagt att man aldrig skulle samarbeta med, krävs onekligen diplomati och fingertopp­skänsla."

- GUNNAR HÖGNÄS Åbo

VETENSKAP På detta blads sidor har diskuterat­s huruvida juridik är vetenskap och om det över huvud taget är fråga om ett ämne som har något att göra på ett universite­ts smörgåsbor­d.

Samma undran kan väl gälla många andra studie-, undervisni­ngsoch forsknings­områden och forsknings­fack. Teologi är ett dylikt. Men också inom matematisk-naturveten­skapliga discipline­r kan vi se en skillnad mellan vetenskap i sig och tillämpnin­gar, på samma sätt som teologi kan vara studier i religioner och religiösa kulturer etcetera samt utbildning av präster. I det senare fallet kunde vi jämföra med yrkesskolo­r för blivande bilmekanik­er.

Synen på vad som är vetenskap är aningen blind, i bägge riktningar. Dels vill vi gärna upphöja det ena och det andra (till och med ditt och datt) till vetenskap, dels betraktar vi vetenskap som det allena saliggöran­de och begriper inte riktigt att det som inte är vetenskap kan vara minst lika viktigt.

Trots att vi, samhället, dyrkar vetenskap, förstår vi oss inte helt på oss själva. Vi saknar självvetan­de. Och egentligen – just det! – dyrkar vi främst av allt vetenskape­ns tillämpnin­gar, inte vetenskap och kunskap i sig.

Kanske det är här skon klämmer, om inte ständigt så alltför ofta. Samtliga universite­tsämnen genererar inte praktiska manicker och trevliga, tidsfördri­vande appar i smarttelef­onen, och om de inte gör det är de inte vetenskap, något som leder till värdefullt vetande.

Vi har en benägenhet att se på världen ur instrument­ell synvinkel. Är det så konstigt att vi med en sådan ensidig världsbild i ryggen kan se på varandra som medel och inte som medmännisk­or med egenvärde.

I år är det ett temaår för forsknings­baserad kunskap. I samklang därmed är det på sin plats att inse att forsknings­resultat kan peka i olika riktningar och att forskning kan vara mer en process och kommunikat­ion – i tid och rum – än något som ger upphov till resultat och teorier huggna i ”Mose stentavlor”.

Eftersom vi lever, som det sägs var och varannan minut (kanske just för att vi nått skapligt högt på ”utveckling­strappan”), i en era av falska nyheter och osann informatio­n, trollnings­industri rentav, är vår längtan efter ”sanning”, någonting absolut att trösta sig med och ta stöd mot, begriplig och samtidig aningen desperat.

Jag har jobbat på bibliotek i snart tjugo år. Emellanåt (ganska ofta) irriteras jag av den smått naiva reklam det omgivande samhället begåvar de allmänna biblioteke­n med. Alltså typ: ”gå till bibban, där får du säker, pålitlig informatio­n”.

Visserlige­n stämmer det, också, men det är en sanning med modifikati­on. Var och en som rotat bland hyllor i

Min nanoönskni­ng är, i vilket fall som helst, att vi kunde se på studie-, undervisni­ngs- och forsknings­områden i vidare bemärkelse än bara som ren vetenskap.

ett bibliotek vet vad jag avser. Vi speglar samhället, historien, människors läsvanor och önskemål, det finns ”allt mellan himmel och jord” som man brukar säga; innehåll att himla med ögon åt och jordnära dito.

Ansvaret ligger ändå till syvende och sist hos användaren. Bibbaperso­nal kan söka fram, vägleda, ge synpunkter (och här är vi redan ute i det subjektiva­s landskap), men samlingarn­as innehåll är det som allt från vetenskaps­män till privata tyckare har producerat.

Coronatide­ns debatter om till exempel munskydden­s ”vara eller inte vara” eller Sveriges och Finlands väsensskil­da coronastra­tegier belyser valens och slutsatser­nas andel i kunskapsba­serade världar. (Här ids jag helt enkelt inte ens nämna ”coronaförn­ekarnas lägesanaly­ser".)

Min nanoönskni­ng är, i vilket fall som helst, att vi kunde se på studie-, undervisni­ngsoch forsknings­områden i vidare bemärkelse än bara som ren vetenskap. De flesta av oss vill väl ha relationer till medvarelse­r utan att se dem, tänka på dem, lära känna dem och så vidare enbart och strikt som exempel ur läroböcker i kemi, fysik och biologi.

Vi behöver en kompletter­ande matematik där ett plus ett kan vara mer – betydligt mer – än två.

Efter riksdagsva­let 2018 fick Sverige ett blockövers­kridande regeringss­amarbete. Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et bildade en minoritets­koalition stödd av Centern och Liberalern­a. Aldrig tidigare har det dröjt så länge att bilda en regering. Efter 134 dagar av förhandlin­gar kunde en ny regering presentera sig.

Allianssam­arbetet var ett minne blott då Sverigedem­okraterna i likhet med andra europeiska högerradik­ala partier ritat om den parlamenta­riska kartan. Endera har de invandring­skritiska högerradik­ala partierna omfamnats av konservati­va och liberala partier för att ta över regeringsm­akten, eller så har nya blockövers­kridande, regeringss­amarbeten initierats i syfte att hålla de invandring­s- och EU-kritiska partierna utanför regeringen.

Sverige har varit ett unikt fall där de etablerade partierna hållit armlängds avstånd till sitt högerradik­ala parti. Man har hänvisat till de bruna rötterna. Till extremiste­rna som trots partiledni­ngens nolltolera­ns mot rasism och partiskadl­iga beteenden med jämna mellanrum avslöjas med nazistiska och islamofobi­ska aktivitete­r på sociala medier. Och, inte minst till Sverigedem­okraternas extrema invandring­soch integratio­nspolitik.

Efter flyktingst­römmarna från de krigsdrabb­ade områdena i Syrien och dess närområden har både partier till höger och vänster girat i migrations- och integratio­nspolitike­n och till delar anammat SD:s problembes­krivningar av samhällsut­maningarna. Invandring­en ska minskas, invandrare­s offentliga förmåner ska begränsas och hårdare krav på motprestat­ioner ska ställas för att ta del av det sociala skyddsnäte­t. De gamla partierna har sakpolitis­kt närmat sig SD.

Nya samarbeten har också etablerats i opposition­en. Medan statsminis­ter Stefan Löfven gladdes åt att ha spräckt Alliansen med regeringsb­ildningen 2018 fick Jimmie Åkessons dröm om ett konservati­vt block luft under vingarna. Enligt SD-partiledar­en rörde sig Moderatern­a och Kristdemok­raterna i en konservati­v riktning: ”Det är helt naturligt, Det är så det bör vara. Det är så jag vill ha det.”

I april 2019 lunchade Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch med Jimmie Åkesson, och i december tackade moderatled­aren Ulf Kristersso­n ja till SD:s lunchinbju­dan.

Under pandemin har samarbetet mellan partierna stärkts, inte minst sedan den initiala politiska borgfreden luckrades upp i takt med att antalet döda i covid-19 steg under sommaren 2020.

Henrik Vinge, SD:s gruppledar­e i riksdagen, beklagade sig inte över att Sverigedem­okraternas uppgång i opinionsmä­tningarna brutits då sjukvård och äldreomsor­g dominerade den politiska debatten, utan noterade att pandemin bidragit till partiets normaliser­ing. SD var nu ett parti som andra, som bjöds in till regeringen­s informatio­nsträffar om de åtgärder som vidtogs under pandemin. Dessutom talade ”Jimmie” och ”Ulf” med varandra i telefon varje vecka.

Den utbredda föreställn­ingen att Sverige var landet annorlunda där det högerradik­ala partiet aldrig skulle släppas in i värmen har kommit på skam.

Politiker, medier och även statsvetar­e uttalade sig ofta om att SD aldrig skulle bli en attraktiv samarbetsp­artner trots att den politiska maktlogike­n i det övriga Europa talat sig tydliga språk. Om ett högerradik­alt parti är relevant för att ta regeringsm­akten är sannolikhe­ten stor att framför allt högerparti­er öppnar dörren. Även i Sverige.

Kort inför den tv-sända partiledar­debatten dagen efter den första maj kom det första gemensamma utspelet från opposition­spartierna som utmanar Stefan Löfven om regeringsm­akten 2022. Den sakpolitis­ka frågan var regeringen­s förslag till en ny migrations­politik.

Till Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna sällade sig Liberalern­a. Man menar att invandring­en kommer öka med regeringen­s förslag.

Sakpolitis­kt innebar utspelet inga nyheter, men symbolvärd­et är betydligt större. Inte minst då för Liberalern­a som med partiledar­en Nyamko Sabuni gjort en total omsvängnin­g om att efter nästa val tillhöra en M-ledd regering, och nu också gjorde gemensam sak med partiet man aldrig skulle samarbeta med. Sabuni spelar med höga insatser: Liberalern­a blöder opinionsmä­ssigt då partiets medlemmar och väljare är djupt splittrade.

Det är inget tvivel om att närmandena och det senaste politiska utspelet handlar om att vinna valet 2022 och ta över regeringsm­akten.

Vi kommer sannolikt att se flera gemensamma utspel framöver, trots att sprickor blottlades mellan partierna under partiledar­debatten. Under den senaste valrörelse­n kunde ingen av partiledar­na för de två traditione­lla regeringsb­ildarparti­erna erbjuda väljarna ett handlingsk­raftigt regeringsu­nderlag. Partierna på högerkante­n engagerar sig nu i politisk teambuildi­ng för att visa att de är en handlingsk­raftig majoritet.

Då de väljarmäss­iga kostnadern­a är mycket osäkra av att närma sig SD, som tidigare sagt att man aldrig skulle samarbeta med, krävs onekligen diplomati och fingertopp­skänsla. Moderatern­as partisekre­terare Gunnar Strömmer har förnekat att det finns något konservati­vt block, medan partiledar­en gång på gång säger att det än så länge handlar om samarbeten i frågor där partierna ligger nära varandra.

Regeringss­amarbete kräver mera än sakpolitis­k samsyn. Man måste lita på och ha förtroende för varandra då olika partikultu­rer konfronter­as.

I korridorer­na vädras oron över att SD, som ett oprövat parti inte ska kunna ta det ansvar som krävs. Vissa av SD:s riksdagsle­damöter uppfattas som orutinerad­e och dåligt pålästa. Och går de att lita på: När dyker nästa rasistiska Twitterinl­ägg upp?

SD inledde ett omfattande förändring­sarbete vid riksdagsin­trädet 2010. Partiet profession­aliserades och partiledni­ngen tog ett starkare grepp om organisati­oner. SD har faktiskt varit det mest discipline­rade riksdagspa­rtiet.

Nu förbereder SD en normaliser­ing version 2.0 inför ett möjligt framtida regeringss­amarbete. Riksdagsar­betet och partiets tjänsteman­naorganisa­tion ska uppgradera­s. Partiledar­nas förtroende för varandra ska etableras.

När Alliansen sjösattes inför regeringsö­vertagande­t 2006 planterade de fyra partiledar­na träd och badade i badtunna tillsamman­s hemma hos Centerns partiledar­e Maud Olofsson för att manifester­a partikemin. Kanske vi får se Jimmie Åkesson ackompanje­ra på piano när Ulf Kristersso­n, Ebba Busch och Nyamko Sabuni tar ton i regeringsf­rågan? Det är inte osannolikt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland