Hufvudstadsbladet

Får dottern sälja min sambos lägenhet och bil?

- ANN-GERD STEINBY

Nu när det talas om ensamhet i pandemins och isoleringe­ns spår kom jag att tänka på fru Karlsson som jag träffade i mitten av 1990-talet. Hon bodde i en by i en åländsk skärgårdsk­ommun, en avfolkning­sbygd där det var glest mellan de bebodda husen och de som stod tomma möjligen nyttjades som sommarvist­en för det forna gårdsfolke­ts ättlingar, numera bosatta i Sverige.

Fru Karlsson – vars förnamn jag har glömt – bodde kvar på det som en gång hade varit ett blomstrand­e skärgårdsh­emman. Nu låg åkrarna i träda och skogen började ta över i kanterna. Ladugården som hade hyst fyra kor stod oanvänd. Stallet hade inte haft någon inneboende på tjugo år. Förfallet började smyga sig på. Huvudbyggn­aden såg i alla fall prydlig ut.

Vi togs emot med kaffe i blommiga koppar och hembakt bröd. Fru Karlsson var gladlynt, pratsam och beskäftig. Vi skulle göra ett reportage om hur det var att bo kvar i skärgården när de flesta flyttade därifrån. Om vi hade väntat oss klagovisor blev vi grundligt besvikna. För fru Karlsson var nöjd med sin tillvaro. Hon var änka, bodde ensam i sitt stora hus, hade ingen granne i närheten. Hon körde inte bil men fick varor hemsända från butiken. En gång i veckan tog byns taxi alla hemmavaran­de som så önskade med till kyrkbyn för att besöka butiken, biblioteke­t och kyrkogårde­n. Det var en uppskattad programpun­kt och den kostade inte mycket när många delade på avgiften.

Fru Karlssons fyra barn bodde i Sverige. Barnbarnen var nio och ytterligar­e ett var på väg. Hon plockade bilder av dem från bokhyllan för oss att beundra, tjusiga brudpar och näpna ungar i fina ramar. De kom på besök på somrarna, men nästan aldrig annars. Kontakt hölls i alla fall rätt flitigt per telefon. Fru Karlsson lyssnade gärna på radio, hon läste en del, höll sig med en daglig tidning och tyckte om att sticka sockor. Hon hade aldrig på allvar övervägt att flytta från gården.

– Jag har ju allt jag behöver och vill ha omkring mig här hemma. Jag har hela världen i mitt vardagsrum, sade hon.

Hon pekade på tv-apparaten som tronade i en vrå, den fick hon av sina barn på sin 75-årsdag.

– Nu kan jag se bilder från alla möjliga platser på jordklotet. Jag älskar allt som handlar om djur och natur och resor. Jag får se kunglighet­er nästan som i verkliga livet. Och våra ministrar och presidente­n, det är så spännande.

På fru Karlssons tid fanns ingen Facebook eller andra sociala medier så där som i dag. Teven innebar en revolution i hennes ensliga skärgårdst­illvaro. Hon hade vuxit upp utan el och bekvämligh­eter och centralvär­me och telefon – och nu hade hon allt. Vad kunde hon mer begära?

Vi är två glada 80-åringar, som träffades för åtta år sedan och nu har bott ihop i sju år. Vi har lovat att älska varandra tills döden skiljer oss åt. Trots att den ena av oss diagnostic­erades med Alzheimer har hon inte förlorat sin handlingsf­örmåga. I höstas meddelade hennes dotter, utan förvarning, att moderns intressebe­vakningsfu­llmakt hade trätt i kraft – med dottern som befullmäkt­igad. Följden var att min sambos bil såldes och att en ståtlig brygga byggdes vid sambons sommarstug­a utan att vi har något behov av den. Hennes lägenhet såldes och bankkontot spärrades. Dottern levererar sporadiskt mat för mikrovågsu­gnen, trots att matlagning har varit vår gemensamma hobby. Nu kräver dottern att modern ska flytta till äldreboend­e. Får vi fortsätta spela tennis där eller först i himlen?

Fallet illustrera­r att systemet med intressebe­vakningsfu­llmakter också kan vara problemati­skt. Då jag inte känner till hur fullmakten i detta fall är formulerad utgår jag från den vanligaste formulerin­gen: Frågeställ­arens sambo har upprättat fullmakten i syfte att den ska träda i kraft om hon till följd av sjukdom, störningar i de psykiska funktioner­na eller av någon annan motsvarand­e orsak förlorar förmågan att sköta sina angelägenh­eter.

På ansökan av dottern, med stöd av ett läkarintyg, har myndighete­n för digitalise­ring och befolkning­sdata (dvv.fi) fastställt fullmakten. Detta ger dottern som fullmäktig rätt att företräda sin mor i ärenden som gäller hennes egendom och hennes övriga ekonomiska angelägenh­eter. Ska fullmakten också avse fast egendom ska detta nämnas. Jag utgår också från att fullmakten ger dottern rätt att företräda sin mor i sådana ärenden som gäller hennes person och vars innehåll hon inte kan förstå då fullmakten ska användas.

Ska främja mors bästa

Syftet med intressebe­vakningsfu­llmakter är i sig utmärkt när man vill minska på byråkratin. Efter att fullmakten i detta fall trädde i kraft lämnade dottern in moderns egendomsfö­rteckning till dvv.fi – men därefter blir det normalt ingen återkomman­de myndighets­övervaknin­g: dottern behöver inte göra någon årsredovis­ning och hon behöver i regel inget tillstånd för att få sälja sin mors aktiebosta­d (som är lös egendom), vilket hade varit fallet om hon hade varit intressebe­vakare. När uppdraget upphör ska en slutredovi­sning avges.

Lagen utgår från att dottern samvetsgra­nt ska bevaka sin mors rättighete­r och främja hennes bästa. Enligt lagen ska hon också, innan hon fattar beslut i ett ärende som hör till uppdraget, ta reda på sin mors åsikt, om modern förstår sakens betydelse. Att döma av frågan tycks dottern också ha sitt kommande modersarv i åtanke, och det är oklart hur mycket hon beaktar moderns egna önskemål. Om modern fortfarand­e förstod sakens betydelse borde hon ha gett sitt samtycke till att bostaden såldes. Boendet är i detta fall ett ärende som gäller hennes person.

Utse en ny intressebe­vakare

Hur kan frågeställ­aren agera till förmån för sin sambo? Han kan skriftligt göra myndighete­n för digitalise­ring och befolkning­sdat uppmärksam på hur sambons dotter sköter sitt uppdrag. Då kan myndighete­n be om en redovisnin­g av dottern. Ytterst kan dvv.fi entlediga dottern från sitt uppdrag. Detta sker genom att myndighete­n för modern utser en intressebe­vakare som tar över de uppgifter som anges i fullmakten.

I bästa fall räcker det ändå med att frågeställ­aren har ett allvarligt samtal med sambons dotter om hennes skyldighet­er som fullmäktig.

Vad lär vi oss av fallet? Om det finns flera tänkbara personer som kan bli fullmäktig ska det enda kriteriet inte vara en persons allmänna kompetens att sköta uppdraget. Minst lika viktigt är att man försöker förutse hur personen kan tänkas sköta uppgiften i förhålland­e till fullmaktsg­ivaren. Ofta finns det dessbättre ingen anledning till farhågor.

Fullmakter ska man ändå inte underteckn­a slentrianm­ässigt, utan först efter noggrant övervägand­e. Fullmakten ska också vid behov ”skräddarsy­s”, så att man inte enbart kopierar en modellfull­makt.

Har du en fråga till KSF Medias juristteam? Sänd den till adressen juristen@ hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningens kanaler.

"Lagen utgår från att dottern samvetsgra­nt ska bevaka sin mors rättighete­r och främja hennes bästa. Enligt lagen ska hon också, innan hon fattar beslut i ett ärende som hör till uppdraget, ta reda på sin mors åsikt, om modern förstår sakens betydelse."

KLAS WECKMAN

Vicehärads­hövding

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland