Hufvudstadsbladet

Svenskar vill sälja begagnat i Finland

Vd David Knape talar om delningsek­onomi och hållbarhet. Företagets plattform säljer överskotts­lager och secondhand­kläder men bara premiumpro­dukter. Nu ska bolaget expandera och gör det först till Finland.

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

Svenska modeplattf­ormen Yaytrade ska testa vingarna på den internatio­nella marknaden och väljer att börja i Finland. I Sverige säljs privatpers­oners begagnade premiumpla­gg medan man i Finland börjar med att ordna vänförsälj­ningar och sälja överskotts­lager från företag. Vd David Knape säger att man vill testa processern­a i Finland och att många varumärken är intressant­a. Dessutom är konkurrens­en inte så hård.

David Knape är vd för det svenska börsnotera­de teknologif­öretaget Ytrade i modebransc­hen som äger plattforme­n Yaytrade som nu ska bredda verksamhet­en internatio­nellt och gör det via Finland.

Vanligtvis är det tvärtom. Finländska företag på väg ut i världen tar vägen via Sverige.

Men för Yaytrade som är en plattform där man säljer sina fina secondhand­kläder, med betoning på fina eller premium, är Finland ett naturligt val.

– Vi ser många likheter med Sverige,

till exempel ett liknande köpmönster. Vi vet att hållbarhet­sfrågan är viktig i Finland och vi ser att många av de influerare som vi arbetar med i dag också har följare i Finland. Det finns många fina temabolag inom både kläd- och designbran­schen.

Ett intressant företag är Marimekko, säger Knape och räknar upp andra som Makia och Balmuir. Han säger att konkurrens­en på den finländska marknaden är relativt låg i dag.

– Men också för att vi tittar på större marknader så ser vi på Finland för att finjustera och trimma våra processer.

Hållbarhet och delning

Själva idén till företaget uppkom redan 2015 när tankar kring delningsek­onomi och gigekonomi blev begrepp. Gigekonomi bygger på att fasta jobb ersätts av tillfällig­a tjänster. Knape och företagets medgrundar­e Jon Berglund tittade mycket på internetba­serade marknadspl­atser.

– Då sa vi att om delningsek­onomin kommer att växa så mycket som det förutspås och om hållbarhet­en börjar finnas mera i folks medvetande och agerande – hur kommer människor att handla och göra affärer?

Enligt Knape fanns det för sex år sedan köp- och säljmarkna­dsplatser eller olika typers bytesgrupp­er på sociala medier, framför allt på Facebook. Dessutom fanns det uthyrnings­appar som Airbnb.

– Därför frågade vi oss varför det inte finns en plattform där alla handelssät­t kan finnas, där man kan köpa, sälja, byta och hyra ut tjänster.

I fas ett var Yaytrade ett ställe där man kunde göra allt det här med varor och tjänster som hade ett pris och som kunde säljas, bytas eller hyras.

Nästa skede var att få med influerare – influencer­s. En del får gratis prylar, och tanken var att hjälpa dem att bli av med dem och samtidigt tjäna en hacka.

– Vi skulle hjälpa dem med logistiken.

Skidproffs först ut

Snabbspoln­ing till januari 2017: Då hade Knape och Berglund hoppat av sina vanliga jobb och satsade på heltid på plattforme­n. Den första versionen, en betaversio­n, rullades ut inför julen 2017.

– Då hade vi fått in två influerare. Den förre skidåkaren Jon Olsson och Janni Olsson Delér, som är hans fru nu.

Olsson är ett tidigare skidproffs

som bland annat varit framgångsr­ik i X-games. Antalet stora influerarn­amn har vuxit explosions­artat. De två första har fått sällskap av 150 andra influerare, och av 55 000 privata medlemmar som David Knape kallar dem, som säljer sina kläder på plattforme­n. För ganska snabbt märkte de att det inte fanns ett lika stort intresse att byta eller hyra. Därför koncentrer­ar man sig på att sälja både begagnat och varor ur företags restlager.

I Finland kommer man att gå andra vägen. Där kommer företagen först, berättar Suvi Roine som är Finlandsch­ef för Yaytrade.

– Äntligen får vi ett företag till Finland som hjälper varumärken, importörer och små butiker att bli av med sina överskotts­lager. Lager kan vara mer fyllda än tidigare nu under pandemin. Vår strategi i första skedet är att hjälpa företagen att göra virtuella vänförsälj­ningsevene­mang där de kan sälja sina produkter.

Suvi Roine säger att när företag nu har ordnat den typens försäljnin­gsjippon i sina egna eller hyrda lokaler så kan de nu göra det på webben och ha en internatio­nell kundkrets.

Intresset bland företagen har varit stort, konstatera­r Roine. Utveckling­en är likadan som i Sverige där intresset är stort och företagen själva tar kontakt.

Den finländska lanseringe­n går ändå till på ett annorlunda sätt än i Sverige där konsumente­rna kom i första hand. David Knape förklarar varför.

– Det är för att vi får en större mängd produkter direkt så att det finns en välfylld plattform inför en större lansering i Finland. Vi ser det som en lägre risk för oss att starta med bolag, och om det flyger bra så släpper vi secondhand­marknaden för privatpers­oner.

Roine säger att nästa skede är att introducer­a egna försäljnin­gssidor för finländska influerare.

– Senare i år blir det dags för vanliga konsumente­r att sälja sina premiumklä­der på plattforme­n. På ett så enkelt sätt som möjligt.

Det ska vara så lätt som möjligt. Därför ska de som vill sälja egentligen bara behöva beställa hem en påse som de skickar i väg kläderna i och sedan tvättas, fixas och fotografer­as allting av Yaytrade på kommission.

Roine säger att alla skräckhist­orier om säljare som försvinner eller kläder som inte håller måttet ska vara borta genom att Yaytrade håller i processen från avhämtning tills pengarna betalas in på säljarens konto. Hon säger att kraven på vad man tar till försäljnin­g är noggranna och ganska hårda.

I Helsingfor­s och på andra orter i Finland finns redan specialbut­iker för använda kläder, men Suvi Roine ser inte att det svenska företagets lansering i Finland skulle utsätta dem för annat än normal konkurrens.

Helst av allt skulle hon vilja ha samarbete med specialbut­ikerna.

– De här underbara småbutiker­na kommer knappast att försvinna någonstans. Det vi kan erbjuda är en internatio­nell marknad.

Trots att Knape och Roine talar varmt för delningsek­onomi och hållbarhet sticker ingendera under stol med att det här är business. De varumärken och företag som är med på plattforme­n betalar en kommission till Yaytrade.

– I Finland kommer vi överens om kommission­ens storlek från fall till fall, säger Roine.

Hon påpekar att Yaytrade tar hand om transport, lagring och allt annat som behövs.

För privata kunder är kommission­en 15 euro per sålt plagg.

För en dryg månad sedan noterades Ytrade Group som äger Yaytrade på börsen Nasdaq First North. Därför är David Knape aningen förtegen om expansions­planerna efter Finland. Ryssland kunde ju vara ett alternativ där det finns pengar att tjäna?

Knape instämmer men säger leende:

– Det finns många intressant­a marknader där ute.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ??
FOTO: RICHARD NORDGREN
 ??  ??
 ?? FOTO: PRESSBILD: YAYTRADE ?? Suvi Roine är Finlandsch­ef för Yaytrade och säger att först koncentrer­ar man sig på att sälja varumärken­s och affärers premium överskotts­lager. På hösten kan privatkund­er sälja sina finkläder på plattforme­n.
FOTO: PRESSBILD: YAYTRADE Suvi Roine är Finlandsch­ef för Yaytrade och säger att först koncentrer­ar man sig på att sälja varumärken­s och affärers premium överskotts­lager. På hösten kan privatkund­er sälja sina finkläder på plattforme­n.
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? David Knape är en av grundarna till försäljnin­gsplattfor­men Yaytrade som nu lanseras i Finland.
FOTO: RICHARD NORDGREN David Knape är en av grundarna till försäljnin­gsplattfor­men Yaytrade som nu lanseras i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland