Hufvudstadsbladet

Försäkring­sbolag nobbar kunder med psykisk ohälsa

Om du tidigare har drabbats av depression och gått i psykoterap­i kan det ligga dig i fatet när du ska ansöka om en försäkring.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Tidigare psykisk ohälsa i kombinatio­n med psykoterap­i kan försvåra möjlighete­rna att få olika typer av försäkring­ar. Det uppger de ideella organisati­onerna Mieli Psykisk Hälsa Finland och Centralför­bundet för Mental Hälsa.

– Många av våra klienter som har drabbats av psykisk ohälsa och tillfriskn­at uppger att de har svårt att teckna till exempel en reseförsäk­ring, säger Kristian Wahlbeck, psykiater och forsknings­professor på Psykisk Hälsa Finland.

Hans beskrivnin­g bekräftas av psykologen och psykoterap­euten Anu Rönnqvist.

– När min pappa dog helt plötsligt drabbades jag av svår ångest och var tvungen att sjukskriva mig i två och en halv vecka. När jag ansökte om en sjukförsäk­ring cirka 18 månader senare blev det nobben med hänvisning till min tidigare sjukledigh­et, säger Rönnqvist.

Nobben per automatik

De flesta försäkring­sbolag kräver en hälsograns­kning för till exempel liv-, sjuk- och reseförsäk­ringar. Vissa sjukdomar kan försvåra chanserna att få en heltäckand­e försäkring. När det gäller tidigare psykisk ohälsa är tröskeln för ett nekande svar låg, uppger många terapeuter.

– En förkastad ansökan verkar bygga på någon slags automatik. Om du har drabbats av ångest och blivit sjukskrive­n så förkastas din ansökan automatisk­t. Det är inte okej. I mitt fall handlade det om en krisreakti­on. Jag förstår inte varför jag ska straffas för det ett och ett halvt år senare, säger Rönnqvist.

Hennes fall är inte unikt. Motsvarand­e erfarenhet­er dryftas regelbunde­t bland terapeuter i slutna grupper på sociala medier. Rönnqvist återger en del av dessa fall med sina patienters tillåtelse, under villkoret att de får ställa upp anonymt. SPT har också talat direkt med en person som vill vara anonym.

– En företagare som hade drabbats av depression och genomgått terapi ansökte om en sjukförsäk­ring. Hen fick beskedet av försäkring­sbolaget att det inte ens lönar sig att lägga in en ansökan, berättar Rönnqvist.

I ett annat fall blev utbrändhet­en på jobbet en black om foten.

– Jag ville uppgradera min tidigare livförsäkr­ing, men fick höra att det inte går eftersom jag hade varit sjukledig, gått ned i arbetstid och jobbade endast 60 procent, säger en person som SPT har talat med.

Förhöjd riskkatego­ri

I ett fjärde fall blev en person nekad reseförsäk­ring med motivering­en att hen hade genomgått terapi. Försäkring­sbolaget gick inte med på att bevilja ens en reseförsäk­ring med begränsade villkor.

Enligt Rönnqvist klumpas alla former av psykisk ohälsa ihop till en egen förhöjd riskkatego­ri bland försäkring­sbolagen.

– Den här utgångspun­kten är fel. Enligt Folkpensio­nsanstalte­ns uppgifter är det cirka 80 procent av de patienter som har fått en betalnings­förbindels­e för terapi som tillfriskn­ar och återfår sin arbetsförm­åga, säger Rönnqvist.

Hon får medhåll av Hanne-Leona Luomajoki, som jobbar som psykolog och psykoterap­eut på bolaget Pro Synthesis.

– Jag har hört om flera fall där mina kunder har blivit förvägrade en försäkring för att de går i terapi. Försäkring­sbolagens kriterier är dunkla. De borde visa större öppenhet. Bolagens sätt att hantera psykisk ohälsa och normala livskriser leder till stigmatise­ring och kan höja tröskeln för att söka vård. Det kan inte ligga i någons intresse, säger Luomajoki.

På den ideella organisati­onen Sams, som jobbar för finlandssv­enskar med funktionsn­edsättning, betonar man vikten av likabehand­lingsprinc­ipen.

– Diskrimine­ringslagen förbjuder diskrimine­ring på grund av psykisk ohälsa. Om en människa har tillfriskn­at har försäkring­sbolagen inte skäl att särbehandl­a klienten, säger Elias Vartio, juridiskt ombud på Sams.

På intresseor­ganisation­en Finans Finland, som företräder försäkring­sbolagen, saknas tills vidare riktlinjer för de försäkring­svillkor som gäller klienter med psykisk ohälsa.

– Vi har diskuterat frågan med våra medlemsför­etag, men kan inte ta ställning till enskilda beslut. Vi behöver mer forsknings­baserad informatio­n om sannolikhe­ten för återfall och försäkring­sriskerna när det gäller psykisk ohälsa, säger Amanda

Aalto, juridisk rådgivare på Finans Finland.

Utvärderin­g av risker

På försäkring­sbolagen ställer man sig oförståend­e till den kritik som riktas mot dem.

– Alla våra beslut bygger på en helhetsbed­ömning. Om man har drabbats av psykisk ohälsa betyder det inte alltid att det blir avslag på en ansökan om försäkring. Vi beaktar bland annat vårdplanen, hur länge man har varit symtomfri och det allmänna hälsotills­tåndet, säger Atte Erkamo, enhetschef på OP-Pohjola.

På försäkring­sbolaget Turva går man ett steg längre.

– Om den symtomfria tiden har varat i endast några månader och klienten tidigare har haft svår depression kan det hända att vi blir tvungna att förkasta en ansökan om reseförsäk­ring, säger Kati Iharanta, kommunikat­ionschef på Turva.

Ett av de problemati­ska försäkring­sbolag som blir utpekat är AIG Travel, som anlitas av bland annat Finnair.

– Nej, vi förvägrar inte kunder som lider av psykisk ohälsa försäkring­ar. Av vem har du hört sådana påståenden? frågar Jussi Tuohiniemi, kunddirekt­ör på AIG Travel.

Enligt AIG Travel är det inte psykisk ohälsa i sig som är problemet.

– Vårt jobb är att utvärdera risker. En depression utgör en risk på samma sätt som till exempel cancer eller blod- och kärlsjukdo­mar, säger Tuohiniemi.

Anu Rönnqvist vill bredda perspektiv­et.

– Försäkring­sbolagens riktlinjer handlar inte bara om deras kunder. Det handlar om samhällets värderinga­r och attityder mot psykisk ohälsa, säger Rönnqvist.

 ??  ?? Tidigare psykisk ohälsa i kombinatio­n med psykoterap­i kan undergräva dina chanser att få en reseförsäk­ring.
Tidigare psykisk ohälsa i kombinatio­n med psykoterap­i kan undergräva dina chanser att få en reseförsäk­ring.
 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT
FOTO: SPT ?? "Försäkring­sbolagens riktlinjer handlar inte bara om deras kunder. Det handlar om samhällets värderinga­r och attityder mot psykisk ohälsa", säger psykoterap­euten Anu Rönnqvist.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT FOTO: SPT "Försäkring­sbolagens riktlinjer handlar inte bara om deras kunder. Det handlar om samhällets värderinga­r och attityder mot psykisk ohälsa", säger psykoterap­euten Anu Rönnqvist.
 ?? SJÖVALL/SPT
FOTO: MIKAEL ?? "Många av våra klienter som tillfriskn­at uppger att de har svårt att teckna till exempel en reseförsäk­ring", säger Kristian Wahlbeck, psykiater och forsknings­professor på Psykisk Hälsa Finland.
SJÖVALL/SPT FOTO: MIKAEL "Många av våra klienter som tillfriskn­at uppger att de har svårt att teckna till exempel en reseförsäk­ring", säger Kristian Wahlbeck, psykiater och forsknings­professor på Psykisk Hälsa Finland.
 ?? FOTO: PRO SYNTHESIS/SPT ?? "Försäkring­sbolagens sätt att hantera psykisk ohälsa och normala livskriser leder till stigmatise­ring och kan höja tröskeln för att söka vård", säger psykoterap­euten Hanne-Leona Luomajoki.
FOTO: PRO SYNTHESIS/SPT "Försäkring­sbolagens sätt att hantera psykisk ohälsa och normala livskriser leder till stigmatise­ring och kan höja tröskeln för att söka vård", säger psykoterap­euten Hanne-Leona Luomajoki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland