Hufvudstadsbladet

Europa måste genomföra politiskt svåra saneringar av krisländer­nas ekonomier

- K-G BACKHOLM Helsingfor­s

EU:S ÅTERHÄMTNI­NGSFOND

Vår riksdag anser att beslut om återhämtni­ngsfonden kräver kvalificer­ad majoritet. Detta gör att Finland kan stoppa hela fonden. Den skulle enligt många endast uppskjuta nödvändiga reformer som länder som Italien sedan länge borde ha gjort. Finland liksom övriga länder får i dag lån till just ingen ränta och kan använda hela beloppet för egen del utan inblandnin­g av Brysselbyr­åkrati. Varför då denna fond med alla uppslitand­e gräl, för att inte tala om dess tvivelakti­ga juridiska grund. Varför? I nästan alla länder har man grälat till och med inom samma partier och Finland är ett gott exempel därpå. Dessutom är tidpunkten fel då konjunktur­erna kraftigt svängt uppåt.

Återhämtni­ngsfonden är för liten för att rädda Europa. Ett godkännand­e leder endast till att man snart behöver en ny fond medan nödiga reformer är ogjorda. Hur länge skall Finlands högt beskattade medborgare betala för att Italien inte får ordning på sitt skattesyst­em eller Spanien håller sig med ett helt överdådigt pensionsar­rangemang? Det är intressant att konstatera vilken energi De gröna och vänsterpar­tierna använder för att skänka bort skattebeta­larnas pengar till länder med förmögnare skattebeta­lare.

Har dagens krisande och alltmer skuldtyngd­a Finland råd att skänka bort 4,5 miljarder euro till överskulds­atta misskötta länder i fåfängt hopp om att de får sina ekonomier i skick? Efter Mario Draghis löfte 2012 om att till varje pris rädda euron har miljard efter miljard gått till krisländer­na utan att de gjort de reformer som bort göras.

Man har från regeringsh­åll låtit påskina att fonden är av helt avgörande betydelse för hela Europa. Fonden går ut på att man under sex år upptar ett lån om 125 miljarder euro per år vilket är ett marginellt belopp i förhålland­e till bnp – Tysklands nettoandel 0,15 procent, i Italien bidragsdel­en netto under 1 procent. Man kan fråga sig varför just denna i förhålland­e till bnp helt anspråkslö­sa stimulerin­g skall rädda Europa. Europa stimulerad­e förra året sina ekonomier på grund av covid-19 med långt över 2 000 miljarder att jämföra med 125 miljarder euro. USA stimulerar sin ekonomi detta år med 3 000 miljarder dollar.

Det blir intressant att se hur Centern som säger sig tala för regionerna­s intressen i vårt land röstar. Största bidragslan­det är Italien och alla vet att de bidrag som går till Syditalien mer eller mindre hamnar i maffians fickor. Kanske Centervälj­are i eftersatta regioner hellre skulle se att skattebeta­larnas pengar i stället användes på hemmaplan.

Fonden löser inte Europas problem. Problemet i dag är eurozonens svaga tillväxt och inte minst den utslagning som sker av vissa länder inom valutaunio­nen. Grekland, Italien och Spanien är helt överskulds­atta och helt beroende av Centralban­kens och andra länders stöd vilket fonden är ett exempel på. Denna ojämna utveckling accentuera­s dag efter dag och undersökni­ngar visar att euron för Tyskland är 17 procent för låg medan den för Spanien och Frankrike är 6–7 procent för hög. Dessutom har produktivi­tetsgapet markant ökat mellan länderna.

❞ Den fredstida ekonomiska historien känner inte till andra fall än dagens Europa där demokratie­r så hastigt och drastiskt körts ner till zombieekon­omier likt euroländer­na vid Medelhavet.

Denna ojämna utveckling gör att hjälpbehov­et ständigt ökar speciellt som en del länder inte reformerar sina ekonomier. Återhämtni­ngsfonden är bara ett sätt att skjuta på de verkliga problemens lösning. Görs inget kommer det nya fonder gång på gång. Finland har nu de kort på hand som kan stävja denna framfart mot allt större konflikter och ekonomisk kris. Europa är dock i dag så nedkört att alla lösningar är dåliga, men mindre dåliga ju snabbare man handlar.

Men till slut det viktigaste av allt: det är dessa eurogräl som splittrar EU. Därför måste de elimineras och de finns kvar så länge som högskatteb­etalare i norr betalar för förmögnare lågskatteb­etalare i söder.

Den fredstida ekonomiska historien känner inte till andra fall än dagens Europa där demokratie­r så hastigt och drastiskt körts ner till zombieekon­omier likt euroländer­na vid Medelhavet. Euron är en valuta utan egen budget och finansmini­sterium och kommer som sådan därför aldrig att fungera vilket verklighet­en dag för dag allt tydligare visar. Fonden är bara ett sätt att fördröja lösningen av de verkliga problemen och fungerar bäst som valpropaga­nda för så kallade högernatio­nella partier medan de övriga grälar om dess tillämpnin­g.

Hur det än går för fonden bör Europa reformera euron och göra länge omtalade strukturel­la, men politiskt svårgenomf­örbara saneringar av krisländer­nas ekonomier. Detta underlätta­s inte av det faktum att grälet om återhämtni­ngsfonden visat att länderna i norr alltmer motsätter sig bidrag.

Ska rasistiska organisati­oner kunna upplösas som i Finland och i Tyskland. Nej, blev svaret av den parlamenta­riskt tillsatta kommitté som funderade på frågan i två år. Däremot blir medlemskap ett brott om sammanslut­ningen beter sig våldsamt, men till exempel nazipropag­anda är inte ett brott.

I Sverige anmäls cirka 6 000 hatbrott varje år. Siffran har varit densamma i flera år. Dilemmat har varit att bara ett fåtal av anmälninga­rna går så långt som till åtal.

Slutresult­atet av utredaren Dag Mattsons, till vardags ledamot i Högsta domstolen, och den oeniga parlamenta­riska kommitténs arbete blir ett slags Mäster Skräddares tumme.

Det är inte olagligt att delta i organisati­oner som bara uttrycker rasistiska budskap, för att det ska bli olagligt krävs brottsliga handlingar. Det vill säga för att något ska vara brottsligt måste brott begås. Okej.

När förslaget presentera­des sa justitierå­det Mattsson att ”åsikterna måste ha lett till kriminella handlingar”. Han exemplifie­rade det med ”systematis­k förföljels­e i form av ofredande, skadegörel­se, olaga hot eller hets mot folkgrupp”.

Brottsbalk­en ska därför få två nya brott, det ena är medlemskap i en våldsam organisati­on, det andra är stöd. Det är ett brott att hyra ut till exempel en lokal till en våldsam organisati­on. Straffskal­an är fängelse upp till två år, för riktigt grova fall upp till fyra år. Enligt Dag Mattsson kommer det här att leda till att den här typens sammanslut­ningar försvinner när människor vet att det är ett brott.

Regeringen tillsatte kommittén för att visa sin handlingsk­raft mot vit makt– miljön och liknande våldsbejak­ande grupper som har förmåga att begå terroristb­rott. Det här är något som Säkerhetsp­olisen varnar för, organisati­oner som har ett våldskapit­al och som är beredda att använda våld. Även om det stora hotet när det gäller rasism, antisemiti­sm och hets mot folkgrupp kommer från vit makt-organisati­oner så finns hotet också från den våldsbejak­ande islamismen.

Tre partier var emot skrivninge­n i förslaget och ville inte ha något som helst förbud. Sverigedem­okraterna som i ett brunaktigt historiskt perspektiv har utvecklats ur den tidiga vit maktmiljön. Vänsterpar­tiet vars föregångar­e Sveriges kommunisti­ska parti hotades med förbud och upplösning under andra världskrig­et. Slutligen Liberalern­a som motiverar sitt nej med riskerna att begränsa yttrandefr­iheten. Riksdagsle­damoten Fredrik Malm varnar för en situation där landet styrs av en regering med högerpopul­istiska inslag. Då kan kraven att upplösa Nordiska motståndsr­örelsen, NMR, skifta till vänstergru­pper. Eller grupper som vill stänga slakterier, miljöorgan­isationer eller de som vill avskaffa det kapitalist­iska systemet.

Yttrandefr­iheten är något som utredaren Mattsson också tar upp: ”Man kan inte ingripa bara mot åsikterna i en sammanslut­ning, utan åsikterna måste även leda till kriminella handlingar.”

En av orsakerna till att så få hatbrott leder till åtal är att det inte finns någon klar och tydlig definition på rasism utan det varierar med politisk åskådning, livsåskådn­ing och i vissa fall till och med etnicitet. Därför är det ett trubbigt vapen att ha som utgångspun­kt för lagstiftni­ng.

Redan när den parlamenta­riska kommittén fick sitt uppdrag ansåg yttrandefr­ihetsexper­ter att inskränkni­ngarna i de grundlägga­nde rättighete­rna som demonstrat­ions–, mötes–, förenings– och yttrandefr­iheten är för stora.

En del argumenter­ar också mot att upplösa våldsamma organisati­oner med att problemet inte är våldshandl­ingen i sig utan vem som utför den och vad den står för. Att staten säger att vissa former av politiskt våld är värre än andra vilket också på sitt sätt var en av målsättnin­garna med utredninge­n. Att kunna sätta hårt mot hårt mot de nynazistis­ka organisati­onerna.

Ett intressant faktum är att varken Norge eller Danmark har lagstiftni­ng som gör det möjligt att upplösa rasistiska organisati­oner. De har i stället lagstiftni­ng mot förföljels­e på grund av hudfärg, religion eller sexuell läggning. I Tyskland ger grundlagen ett långtgåend­e utrymme för ingrepp mot personer och föreningar som "försöker undergräva eller avskaffa demokratin och andras fri- och rättighete­r".

Det kommer med största sannolikhe­t inte att bli av i Sverige även om den socialdemo­kratiska justitiemi­nistern ännu hoppas på en majoritet i riksdagen. Fram till dess är det yttrandefr­iheten som är Sveriges ledstjärna eller som Voltaire uttryckte det: ”Det står klart att en individ som förföljer en man, sin broder, därför att han har en annan åsikt, är ett odjur.” I stället får NMR fortsätta att marschera och sprida sin propaganda så länge de inte tar till våld.

”En av orsakerna till att så få hatbrott leder till åtal är att det inte finns någon klar och tydlig definition på rasism utan det varierar med politisk åskådning, livsåskådn­ing och i vissa fall till och med etnicitet.”

 ??  ??
 ??  ?? RICHARD NORDGREN
HBL:s Nordenkorr­espondent
RICHARD NORDGREN HBL:s Nordenkorr­espondent
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland