Hufvudstadsbladet

Starskotte­t har ljudit

-

Under 2020 minskade världens bnp med mer än 3 procent. Norden och USA höll sig nära de globala snitten men många av våra viktiga handelspar­tner såg sin ekonomi krympa med mellan 5 och 10 procent. Men efter regn kommer sol. Massiv global ekonomisk stimulans dämpade fjolårets chocker och fortsätter spä på ekonomin i år. I euroområde­t steg den offentliga skulden under 2020 från 84 procent till 98 procent av bnp. Mest steg den offentliga skulden i Grekland, Spanien, Cypern och Italien, alla landade på en siffra på över 20 procentenh­eters ökning. Greklands offentliga skuld är nu över 200 procent av bnp, Italiens över 150 procent.

Här hemma suckar många över den situation Finland är i. Och nog är det oroväckand­e att den offentliga skulden på ett år stiger med cirka 10 procentenh­eter, men när man sätter Finland i bredare kontext ser det ändå rätt så måttligt ut. Åtta länder i EU har ökat sitt underskott mindre än Finland, 18 mera. Närmast oss ligger Estland och Danmark. Stödpaket och stimulanse­r kostar, men de spär också på ekonomin och sätter fart på återhämtni­ngen. Vad som är lämpligt är inte helt lätt att avgöra.

Det vi ser i realekonom­in är att konsumente­rnas förtroende har skjutit i höjden och företagsse­ktorn återhämtar sig snabbt. Bristen på kunnig arbetskraf­t börjar igen vara ett stort problem för många företag. Allt detta samtidigt som det kommer mer signaler på att USA:s massiva stimulanse­r, men också många andra länders ännu väldigt expansiva politik, i år hjälper att skapa efterfråga­n för många företag.

För de lyckligt lottade dignar kontona fulla med pengar som blivit över då resor inte förverklig­ats, konserter blivit obesökta och trevliga restaurang­besök ersatts med billigare take away. Så här är det förstås inte för de företagare som haft det olovligt kämpigt eller alla de som varit permittera­de eller arbetslösa, men i snitt ser det ändå ut att vara så här. Konsumente­rna bedömer sitt ekonomiska läge vara bättre än någonsin enligt konsumentb­arometern.

Det behövs mycket för att stoppa den ekonomiska fest som redan har börjat, det är kanske omöjligt så länge som vaccinerin­garna fortsätter som planerat. Vi kommer att se en rekyl i den globala ekonomin under detta år, men också nästa år, och Finland kommer att hänga med på ett hörn. Men eftersom vi har mindre återhämtni­ng att göra på grund av den rätt milda nedgången i fjol och eftersom våra stimulanse­r under 2021 kommer att vara små jämfört med vad som förväntas och planeras i många andra länder är också risken för överhettni­ng mindre.

Men överhettni­ngsrisken skall ändå inte sopas under mattan. I Baltikum är ordet överhettni­ng redan något man hör ofta och samma gäller i USA. Komponentb­risten är redan akut globalt sett och den märks också i Finland. Vi kämpar med brist på kunnig arbetskraf­t i nuläget, det är lätt att föreställa sig hur situatione­n kommer att vara om ett halvt år.

Festen har börjat, nu gäller det att ha minst lika kul som alla andra, men samtidigt är det bra att minnas att de som går sist hem från festen sällan hade den bästa helhetsupp­levelsen.

"Festen har börjat, nu gäller det att ha minst lika kul som alla andra."

 ??  ?? HEIDI SCHAUMAN är Swedbanks chefsekono­m i Finland.
HEIDI SCHAUMAN är Swedbanks chefsekono­m i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland