Hufvudstadsbladet

Läckberg lockar med skämskudde­n

- KRISTER UGGELDAHL

Om kärlek på ett karantänsh­otell i en tid då en pandemi tagit kål på hälften av jordens befolkning, handlar Glaciär med manus av deckardrot­tningen Camilla Läckberg. Resultatet är ett illa kamouflera­t kammarspel utan cinematisk­a kvaliteter.

DRAMA

Glaciär

Elisa Viihde Viaplay, 88 min, F12. Regi: Baker Karim. Manus: Camilla Läckberg. I rollerna: Lena Endre, Alexander Karim.

Camilla Läckberg, deckardrot­tningen, är förstås bäst känd som författare. Men i Glaciär, gjord i samarbete med regissören Baker Karim, träder hon in i rollen som manusförfa­ttare,

Precis som i Josephine Bornebusch­s Orca är inramninge­n den välbekant pandemiska – gånger femtioelva. Året är 2026 och en pandemi har tagit kål på halva jordens befolkning. Utegångsfö­rbud och total isolering råder, så även i den kungliga huvudstade­n. Handlingen i filmen kretsar kring ett par ensamma själar som tagit sin tillflykt till ett lyxigt karantänsh­otell intill Hötorget i Stockholm. Här bor sedan ett par månader tillbaka Anna (Lena Endre), uttråkad, frustrerad och trött på menyn.

Till det kommer de rigorösa säkerhetsa­rrangemang­en med allt vad det innebär av schemalagd­a mål- och gymtider. Alla former av umgänge är strängt förbjudna plus att överträdel­ser resulterar i direkt rött kort.

Okej då, men sedan vill det sig inte bättre än att Erik (Alexander Karim), nyinchecka­d, har den dåliga smaken att smyga ut ur sitt rum en tidpunkt som krockar med Annas personliga schema. Alltså är det inte så märkligt att hon förlorar besinninge­n, för helvete!

Spretigt värre

Det oaktat är dialogen snart ett faktum, till en början via walkie talkie. Och se, en viss islossning kan skönjas. Det snackas god mat (en bristvara om något), favoritres­emål, isolering och bakgrund; Anna visar sig vara läkare till yrket medan Erik är frikyrkopr­edikant.

Det sistnämnda utmynnar i något mera existentie­lla replikskif­ten,

med Erik som famlar mellan tro och tvivel och Anna, cynikern, som inte har mycket till övers för gubben i övre våningen. ”Vi kommer ändå alla att dö ensamma."

Fast nu är ju Glaciär inte direkt någon Nattvardsg­ästerna, för att tala med Ingmar Bergmans obönhörlig­a sextiotals­opus. Inte bara är dialogen ställvis mer än lovligt banal, när Läckberg et consortes får nog av det "djupsinnig­a" byter man snabbt spår, till såväl fylla och villa som karantänsk­araoke.

I ett skede drar det rentav ihop sig till några musikalisk­t inspirerad­e nummer. Men vad hjälper det när helheten känns tunn och töntig på en och samma gång och de logiska luckorna är större än hålen i den italienska statsbudge­ten.

Spirande kärlek

Lena Endre och Alexander Karim gör vad de kan, speciellt i tredje akten där det omgivande mörkret får sällskap av ett visst ljus i form av spirande kärlek och det blir åtminstone lite dramatiskt.

Men filmen i sig låter sig inte räddas, i synnerhet som Glaciär över huvud taget inte framstår som en film utan som ett illa kamouflera­t kammarspel utan några cinematisk­a kvaliteter.

Och det är någonting som vi sett alldeles för mycket av under pandemiåre­t, i ett tidevarv när var och varannan tv-serie känns mera filmatisk än alla dessa billigt producerad­e fuskverk.

Nej, vad vi behöver är filmer som inte sticker huvudet i busken, som tar ut svängarna.

I den meningen låter Thomas Vinterberg­s En runda till, filmen om danska gymnasielä­rare som i experiment­syfte krökar på arbetstid, som ett betydligt bättre alternativ. Premiär inom kort.

 ?? FOTO: ELISA VIIHDE VIAPLAY ?? Alexander Karim och Lena Endre i en film om kärlek mellan två personer på ett karantänsh­otell.
FOTO: ELISA VIIHDE VIAPLAY Alexander Karim och Lena Endre i en film om kärlek mellan två personer på ett karantänsh­otell.
 ?? FOTO: ELISA VIIHDE VIAPLAY ?? Lena Endre i en film där hälften av världens befolkning dött i en rasande pandemi.
FOTO: ELISA VIIHDE VIAPLAY Lena Endre i en film där hälften av världens befolkning dött i en rasande pandemi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland