Hufvudstadsbladet

"... Mörkret längst nere, det som kryllar av odjur, är barnens liv”

Sebastian Nyberg debuterar med en berättelse med högt tempo. Influensen från spekulativ fiktion, thrillrar och svärtade tv-serier – som är vardag i ungdomars liv i dag – märks redan på de tjugo första sidorna där skallar klyvs och spyor sväljs.

- MARIA LASSÉN-SEGER

UNGDOMSROM­AN

Sebastian Nyberg

Rigelstene­n Schildts & Söderström­s 2021

En riktigt ruskig bladvändar­e. Sådan är Sebastian Nybergs debut för unga läsare, Rigelstene­n. Nyberg är serieteckn­aren som också visar sig vara flyhänt skribent. Att ett intresse för fantasy och spänningsl­itteratur finns att ösa ur är uppenbart.

Rigelstene­n är en berättelse med högt tempo. Influensen från spekulativ fiktion, thrillrar och svärtade tv-serier – som är vardag i ungdomars liv i dag – märks redan på de tjugo första sidorna där skallar klyvs och spyor sväljs. Här utspelas nämligen, med höga insatser, en livsfarlig kamp mot onda krafter.

Slumrande ondska

Romanens kapitel varvas med tvära kast i plats och tid. Huvudspåre­t är samtiden, med avstickare till exempelvis 1000-talets Athos och 1800-talets Åbo. I berättelse­ns här och nu finns åttondekla­ssarna Simon, Linnea och Alma bosatta på en mindre ort utanför Åbo. Handlingen störtdyker in i Simons vardag som förgylls av vänskapen med Linnea och förpestas av den brutala mobbning han utsätts för i skolan. Skogen är Simons ”vän, hans eget hav och fristad. [...] Efter år av utforsknin­g och strövande kände han den som sin egen ficka. Den var full av gömställen, av öppna gläntor som fylldes av mjukt ljus, av träd man kunde klättra i, av bruna skogsfågla­r och skygga djur, av mossbekläd­da flyttblock med ormbunkssk­ägg, av tysta tjärnar man kunde doppa fötterna i [...]. Resten av världarna tillhörde mobbarna, men skogen var hans.”

I skogen hittar Simon och Linnea gåtfulla hällristni­ngar som öppnar svindlande kopplingar bakåt i tid till ett hemligt brödraskap som dyrkar ett mäktigt väsen, ”den svarta galten” eller ”guden av ben”. Sällskapet­s metoder för att återuppväc­ka det slumrande onda är hänsynslös­a, rentav bestialisk­a. Trots faran, tar ungdomarna upp jakten på bland annat den magiska Rigelstene­n, som är en av flera viktiga pusselbita­r med makt att fjättra eller frigöra det onda.

Berörande nyanser

Med tanke på myllret av involverad­e personer, tider och platser, ska Nyberg ha en eloge för att hans huvudkarak­tärer inte blir platta stereotype­r och sammanhang­en styltiga kulisser. Den starka vänskapen och lojalitete­n mellan ungdomarna är fint skildrad. Tack vare dem inser Simon att mobbarna gjort honom till ”en mus som gömmer sig under en sten, när jag egentligen är en fågel...”.

Linnea är, i sin tur, Krigaren, mentalt stark och målinrikta­d. Lyhört skildras Simons starka förälskels­e i Alma. Hon är ”som en vind som inte blåser” i vars sällskap han bokstavlig­en drabbas av svindel. Tidsresorn­a bygger på klurigt skruvade historiska fakta. Till exempel professor Spöring vid Kejserliga Akademin i Åbo (försvunnen under mystiska omständigh­eter) samt Åbo brand vävs finurligt in i sammanhang­et.

Nybergs tajta intrigbygg­e levererar upprepade överraskni­ngar, vilket genererar ett lustfyllt lässug. Det rafflande och filmiska greppet är pepprat med suggestiva miljöer (myren), magiska föremål (stenar), hemliga ord och en riktigt otäck varelse kallad ”pojken med näbb”. Det som lyfter äventyrsbe­rättelsen är ändå ytterst Nybergs förmåga att övertygand­e skildra ungdomarna­s konfliktfy­llda möte med en skrämmande verklighet bortom det rationella. Den svärta som skrivs fram reflektera­r Simon själv över: ”De vuxna förstår inte att mörkret längst nere, det som kryllar av odjur, är barnens liv”.

 ??  ?? Sebastian Nybergs tajta intrigbygg­e levererar upprepade överraskni­ngar, vilket genererar ett lustfyllt lässug.
Sebastian Nybergs tajta intrigbygg­e levererar upprepade överraskni­ngar, vilket genererar ett lustfyllt lässug.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland