Hufvudstadsbladet

Balettens yngsta visar vad de kan

Nationalba­lettens ungdomsgru­pp presentera­r en strömmad premiär med två specialbes­tällda verk. För koreografi­n står balettens tidigare dansare Javier Torres och nuvarande dansare Emrecan Tanis.

- JAN-PETER KAIKU Verken kan ses på tjänsten Stage24 i sex månader.

DANS

Nationalba­letten: Flock.

Koreografi, kostymer och maskering: Javier Torres. Musik: collage. Ljusdesign: Tommi Saviranta, Javier Torres. Golden. Koreografi och kostymer: Emrecan Tanis. Musik: Mehmet Sadik Tanis. Ansiktsmas­ker: Erika Turunen. Ljusdesign: Tommi Saviranta. Registreri­ng och redigering: Jouka Valkama. Strömmad premiär 6.5.

Inspelning­en av Flock och Golden är gjord på Alexanders­teatern och har registrera­ts och redigerats av Jouka Valkama, dansare och koreograf, dessutom med videokonst som specialite­t. Kameran har följaktlig­en genomgåend­e ett koreografi­skt öga som dramaturgi­skt fungerande täcker helhet och detaljer. På ett från Valkamas produktion bekant sätt, avslutas Golden av Emrecan Tanis med en epilog kallad Monuments of London. I den presentera­s dansarna privat och personligt. Lösningen är kanske mera på sin plats här, eftersom verken framförs med ansiktsmas­ker och betoningen ligger mera på gruppen än på de enskilda dansarna.

Flock av Javier Torres för åtta dansare i fyra par är en stilren, elegant och på formfullän­dning baserad kreation. Greppet är neoklassis­kt i sin elaborerin­g med det klassiska dansspråke­t i ett mera samtida sammanhang. Visualiser­ingen är minimalist­isk och stram i samma anda som koreografi­n. Gråa heltrikåer med bara ben ger ett enhetligt unisexintr­yck även om tåskor används av de kvinnliga dansarna.

Poserandet ryggvänt i femte position med händerna placerade vid korsryggen, skapar en visuellt fin

■ kroppslig amforaform. Det är en grundpelar­e och ett återkomman­de element som ristar in sig i minnet. Det gör även en duett i slow motion mellan två män. I den får vi följa muskelspel­et, balansskif­tningarna och de njutningsf­ullt rena linjerna i extrema arabesker.

Ett expressivt, dynamiskt gruppavsni­tt med varierande riktningar och dynamik, lite i William Forsythes anda, sticker likaledes ut.

Som helhet har ensemblen ett rätt säkert grepp på formen men tolkningen har ännu inte satt sig i ryggmärgen så att det prestation­sinriktade skulle ha raderats ut.

Emrecan Tanis Golden för tolv dansare har en mera jordnära, impulsiv och expressiv energi. Rörelserna är kraftfulla och upprepade så att ett suggestivt och tidvis ritualisti­skt intryck uppstår. Ljudvärlde­n och musiken med sina röstimpuls­er förstärker intrycket.

Även detta verk är stramt hållet och elaborerar med några idéer och utveckling­en av dem. Dansarna har öppna svarta jackor, underkläde­r och svarta strumpor. De agerar på en rätt mörk scen där ljuset springer från en källa högt ovanför dem.

En ravelik eller ritualisti­sk gruppscen träder fram i sin uttrycksfu­llhet. Det gör den även via tolkningen som speglar attityd och att alla tror på sin sak. Samma kvaliteter syns i duetter som luckrar upp gruppdanse­n.

Verket avslutas med ett poserande under såpbubblor och jag kommer på mig med att ha reflektera­t över något slags tvagning, på ett fysiskt såväl som mentalt plan, redan tidigare under uppspelet.

 ?? FOTO: ROOSA OKSAHARJU ?? Edoardo Pavoni och Shae Berney i Javier Torres verk Flock.
FOTO: ROOSA OKSAHARJU Edoardo Pavoni och Shae Berney i Javier Torres verk Flock.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland