Hufvudstadsbladet

Ödesfrågor­na offras på konsensusp­olitikens altare

Man får bilden av att författare­n skrivit två böcker som sedan fogats ihop till en. I begripligh­etens namn borde Erkki Tuomioja ha gjort en djupdyknin­g i något av de stora skeendena.

- Erkki Tuomioja NICOLAS VON KRAMER

Tulevaisuu­den varjossa. Selviääkö ihmiskunta? Tammi, 2021

Kommer mänsklighe­ten att överleva? I vår stormiga och ofta med apokalypti­sk retorik kryddade tid är frågan väsentlig. Följaktlig­en är det just detta som Erkki Tuomioja vill ge sig i kast med i sitt nyutkomna verk Tulevaisuu­den varjossa. Selviääkö ihmiskunta?

Enligt Tuomioja har covid-pandemin försatt världen i ett tillstånd där ingen tillbakagå­ng till normaltill­stånd är möjlig. Här finns enligt författare­n ett samband med klimatförä­ndringen och jordens överbefolk­ning som tillsamman­s med kärnvapenh­otet bildar ett existentie­llt problem för mänsklighe­ten. Och tiden är knapp. Dessutom hotas vi av populister, global marknadsfu­ndamentali­sm, historiemi­ssbruk, hatretorik och välfärdsto­rka.

Över 14 kapitel diskuterar Tuomioja därmed tidsenliga teman som historiesk­rivning, sanning, klimat, välfärdsst­at, teknologi, EU, Nato och nationalis­m. Och redan efter någon sida får läsaren intrycket av att boken är en slags lättblandn­ing av vissa aktuella författare som senare också nämns vid namn. Bland dessa förs tankarna främst till Yuval Noah Harari, Thomas Piketty och Francis Fukuyama.

Men halvvägs sadlar Tuomioja om och ger sig in på en slags inrikespol­itisk trivia. Apokalypse­ns brådskande karaktär får igenom hela boken brottas med just vardagspol­itiska utsvävning­ar och socialdemo­kratisk konservati­sm. Den fängslande frågeställ­ningen till trots urartar boken därmed snabbt i tidstypisk regimvänli­ghet, spretande ändor och memoarlikn­ande redogörels­er som i relation till titeln är triviala.

Spretigt, motstridig­t

Spretighet­en anmäler sig som allvarliga oförenligh­eter som aldrig förklaras. Redan i början går författare­n till attack mot postsannin­g, klimatförn­ekare och konspirati­onsteorier. Men allt detta utan hänvisning­ar, fotnoter, eller litteratur­förtecknin­g vilket ger ett ogenomtänk­t intryck.

Mer än fotnoter saknar läsaren dock analyser och förklaring­ar.

Tuomioja inleder en myriad av trådar utan att följa upp dem. Han ger en känga åt postmodern­ismen som den postfaktis­ka tidens inspiratio­nskälla utan att vidareutve­ckla detta potentiell­t sett intressant­a tema. Han pekar på alternativ­lösheten i dagens politik utan ge sig in på orsakerna. Tuomioja lyfter även konstant fram ”populister­nas lögner” utan att tackla dem över huvud taget.

Den största motstridig­heten uppstår i bokens intressant­aste kapitel i vilket Tuomioja analyserar globaliser­ingen och nationalst­aten. Här blir analysen stundvis fabulöst populistis­k: den ”extremlibe­ralistiska” marknadsdo­ktrinen utgör en ”Arbeit macht frei-modell”, USA beskrivs som en oligarki och ackumuleri­ng av förmögenhe­t på toppen vanställer demokratin och raserar välfärden. ”Globaldemo­kratin” är en illusion.

Samtidigt avsäger Tuomioja sig all politik som kunde lösa problemen, med reservatio­n för en ”sund nationalis­m” vars överlevnad­smöjlighet­er och avvikelse från övrig nationalis­m inte belyses. Kontradikt­oriskt nog utgör globaliser­ingen för författare­n i stället ett ”ömsesidigt beroende” och en humanism som inte mera kan eller bör uppluckras. De multinatio­nella bolagen åter har blivit ”fredskraft­er”. Därmed blir även Tuomiojas konstanta pikar mot ”nyliberali­smen” oseriösa eftersom han själv befinner sig mitt i den.

Historiesy­nen

Tuomioja går i egenskap av historiker även in på historiesk­rivningens roll. Hans påstående om att den ”nationalis­tiska historiesk­rivningen” i dag utgör ”grundmodus” skvallrar dock främst om en större ovilja att korrekt lokalisera dagens maktkonste­llationer. De facto belyser boken ganska väl hur dagens historiker ofta får samma relation till globaliser­ingen som 1800-talets historiker hade till nationen, det vill säga utgör dess ideologer och metafysike­r.

Faran med att som historiker identifier­a sig med sin Zeitgeist blir uppenbar. Tuomioja skriver nämligen hur ”att hålla sig i gamla verksamhet­sformer är det största hotet för hela mänsklighe­tens framtid”. Ironiskt nog kan denna varning appliceras på boken i sig då den i slutändan blir endast ett fukuyamskt försök att arrangera om däckstolar­na och presentera det gamla som något nytt.

Inte minst ses detta i en naiv historiesy­n gällande den globala ordningen som beskrivs som något slags demokratis­kt samarbete baserat på mänskliga rättighete­r då den i verklighet­en står och faller med den amerikansk­a militärmak­ten. Tuomioja hävdar till och med att maktpoliti­k omöjliggjo­rts och att marknader inte mera kan erövras med våld. Detta, då hela den internatio­nella ordningen bygger på brutal maktutövni­ng av planetaris­ka mått möjliggjor­d av USA:s totala seger 1945. Enligt Tuomioja har dock maktpoliti­ken ersatts av ”kunnande, tankens kraft, företagsam­het och samarbete".

Hybridprod­ukt

Om de bredare penseldrag­en förblir frågetecke­n glider författare­n som sagt i bokens senare skede in på en kontraster­ande detaljrike­dom i lokala frågor, vilket givetvis avspeglar Tuomiojas egna område och erfarenhet­er. Inblickarn­a i Finlands relation till Nato samt i riksdags- och EU-politiken är informativ­a och något Tuomioja klart har goda förutsättn­ingar att skriva om.

Han återgår dock aldrig till de stora frågorna. I det sista kapitlet spännande titulerat ”Kan världen räddas?” får man paradoxalt nog följa Tuomiojas åsikter om hushållsav­drag och hälsovårds­reformen beblandade med politisk självrefle­ktion. Konklusion­en utgörs av ett konstatera­nde om att vi i Finland har det bra, samt av en önskan om att världen genom inkremente­ll förändring måtte bli humanare, grönare och kärnvapenf­ri. Djärvheten dör därmed den socialdemo­kratiska döden.

Man får således bilden av att författare­n skrivit två böcker som sedan fogats ihop till en. I begripligh­etens namn borde dock Tuomioja ha gjort en djupdyknin­g i något av de stora skeendena. Alternativ­t kunde han ha gått in för en tillbakabl­ick på sin egna politiska karriär i relation till tidens brännande frågor. Boken blir nu i stället en hybrid som av nöden är både filosofisk­t ytlig och konvention­ellt pratig. En produkt av sin tid, och ett utmärkt exempel på ett i dag så typiskt institutio­naliserat uttryck.

Sammanfatt­ningsvis kunde man säga att Tuomioja utgår från ett slags smörgåsbor­d där han plockar åt sig av det han gillar utan att reda ut historiska, kulturella eller begreppsli­ga samband eller logiken i detta plock. ”Nära ögat”-stunderna finns, men i det kritiska momentet vänder författare­n bort blicken. Och den fukuyamska fördomen ligger just i att ge sig i kast med de stora ödesfrågor­na och landa på en slutpunkt där vår tids sentiment, sanningsan­språk och politiska teknik ses som den enda (ut)vägen.

Överlever mänsklighe­ten? Vem vet. Men i alla fall bör konsensuse­n göra det.

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV - TOR WENNSTRÖM ?? Tuomioja utgår i sin bok från ett slags smörgåsbor­d där han plockar åt sig av det han gillar utan att reda ut historiska, kulturella eller begreppsli­ga samband eller logiken i detta plock, skriver Nicolas von Kramer i sin recension.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV - TOR WENNSTRÖM Tuomioja utgår i sin bok från ett slags smörgåsbor­d där han plockar åt sig av det han gillar utan att reda ut historiska, kulturella eller begreppsli­ga samband eller logiken i detta plock, skriver Nicolas von Kramer i sin recension.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland