Hufvudstadsbladet

Starkt om narkomaner­s vardag

Ska samhället erbjuda narkomaner injicering­srum där de kan ta sina droger? Jeanette Björkqvist­s och Niklas Meltios dokumentär söker svaret hos narkomaner­na själva, både i Helsingfor­s och i Köpenhamn.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

DOKUMENTÄR

Narkomani

Yle Arenan och TV2 tisdag 11.5 kl. 21.00 och fredag 14.5 kl. 22.10. Manus och regi: Jeanette Björkqvist och Niklas Meltio. Foto: Niklas Meltio. 55 min, F16

Tar man en tur till stadskärna­n är det hart när omöjligt att inte få syn på dem: de unga bleka männen med tom blick, yviga tatueringa­r och dyra cyklar som de av allt döma inte inhandlat för studielåne­t.

På tal om detta: i Åbo och i Helsingfor­s har drogerna på sistone skördat osedvanlig­t många liv, som en följd av en cocktail som spetsats med gud vet vad. Därifrån är det inte långt till Jeanette Björkqvist­s och Niklas Meltios Narkomania, en omskakande dokumentär i entimmesfo­rmatet.

Här möter vi en trio som i åratal harvat omkring i drogträske­t i Helsingfor­s, vars hela liv går ut på att fixa fram nästa sil, alternativ­t något annat smått och gott.

Först ut är Julle, 36. Han vara endast sex bast (!) när han första gången kom i kontakt med droger. I en ålder av femton gjorde amfetamine­t sedan entré och på den vägen är det. Just nu behandlas Julle med metadon som förvisso inte ger mycket till kickar, inte ifall man är van vid starkare grejer (i hans fall Subutex, något av en finländsk specialite­t).

Helsingfor­s-Köpenhamn

På tågstation­en i centrala Helsingfor­s stöter vi också på Jouni, 48, exföretaga­ren som för tio år sedan började med droger, varpå firman, bostaden och skogsförmö­genheten gick upp i rök. Ifall han ångrat sig? Nix, Jouni är fast besluten att löpa linan ut.

Tjugoårige polaren Konsta, som till följd av ett knivdåd nu går omkring på kryckor, har sina dubier i anslutning till knarkandet men vägen ut ur beroendet är både lång och trång. Ta till exempel Julle som efter bara några veckor på torken är tillbaka på gatan.

Hur personligt som helst – så personligt att filmteamet bjuds in när man på en toalett i Helsingfor­s centrum tar en sil. På det följer en frågeställ­ning som man visst luftat inom staden: Skulle det här med ett injicering­srum vara en god idé?

Orsak nog att besöka H17 på Vesterbro i Köpenhamn, en sorts fristad där man kan injicera under något så när trygga omständigh­eter. Fråga bara finländska akutskötar­en Jani Keto som inte utesluter att ett dylikt arrangeman­g skulle göra sig även i Helsingfor­s.

Å andra sidan är detta knappast någon ”quick fix”. För trots att injicering­srummen håller brukarna och nålarna borta från gatubilden finns problemen där, i form av våld, slagsmål och annan kriminalit­et.

Här och nu

Narkomania är fylld av starka – ibland rentav magstarka – bilder men att tala om sensations­journalist­ik låter sig inte göras. Det är snarare fråga om en klassisk reportagef­ilm, en dokumentär där de talande huvudena ratas till förmån för vardagen och verklighet­en.

Inte heller går radarparet Jeanette Björkqvist & Niklas Meltio, den undersökan­de journalist­en (med ett förflutet på HBL) respektive krigsfotog­rafen (vars bilder också publicerat­s av HBL), in för att moralisera, sätta sig på höga hästar.

Materialet talar för sig och i den mån moralkakor­na finns där är det missbrukar­na själva som tar till orda. Eller som Konsta i en svag stund konstatera­r: ”Det här är fan inget liv, att dagarna i ända springa efter följande sil.”

Materialet talar för sig och i den mån moralkakor­na finns där är det missbrukar­na själva som tar till orda.

 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ??
FOTO: NIKLAS MELTIO
 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ?? Michelle är tacksam över att det finns injicering­srum i Danmark.
FOTO: NIKLAS MELTIO Michelle är tacksam över att det finns injicering­srum i Danmark.
 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ?? För ett år sedan ägnade Jouni och Konsta största delen av sin tid åt att försöka få ihop pengar till droger och hitta ett ställe där de kunde ta dem.
FOTO: NIKLAS MELTIO För ett år sedan ägnade Jouni och Konsta största delen av sin tid åt att försöka få ihop pengar till droger och hitta ett ställe där de kunde ta dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland