Hufvudstadsbladet

Cheerleadi­ng kunde bli mera inkluderan­de.

Cheerleadi­ng är en allt populärare sport – och Finland är nu regerande världsmäst­are efter år av amerikansk dominans. Cheerleadi­ng passar också bra som motionsfor­m för personer med olika slags behov av stöd, men här återstår en hel del arbete med det inkl

- TEXT & FOTO: JOHANNA LÅNGBACKA

Fjärde våningen, hälsar hissen med ett pling. Det luktar som det brukar göra på gym: gummimatto­r och svett. Ljudet av snabba fötter mot löpband och metallvikt­er som skräller mot golvet hörs däremot inte här. I stället hörs rop, skratt och mjuka dunsar av kropp som möter kropp. En snygg lyra efter en volt med skruv högt uppe i luften. High five!

Skillz Gym är en cheerleade­rs paradis. Inne i de stora hallarna högt uppe i Sundholmen­s idrottscen­trum i Helsingfor­s är golven täckta av blåa mattor och diverse redskap för att underlätta akrobatikt­räningen. Det är söndag kväll och livet utanför dessa väggar känns trivialt – nu är det viktigaste att fånga den man slänger upp i luften.

I en av de mindre salarna, en bit bort från kvinnorna och männen som tränar för att kunna försvara sina platser på prispallen i VM, samlas en liten grupp för veckans träning.

– Bra Iina! Kom ihåg att lägga ner händerna på trean, säger Essi Kallunki.

Tillsamman­s med Lumikki Pylvänäine­n och Nea Pitkänen tränar hon cheerleadi­ngförening­en Funky Teams speciallag Super Monkeys.

Funky Team har i dag 66 tränare och cirka 900 medlemmar i 28 lag. Super Monkeys sticker ut ur mängden, eftersom laget består av sex medlemmar som alla har speciella behov i samband med träningen. Den här söndagen är bara två idrottare på plats, de andra har förhinder på grund av pandemin.

Iina Turunen är 24 år och bor i Vanda. På dagarna jobbar hon i ett kafé, eller passar på att måla om hon är ledig, men på söndag kväll är det cheerleadi­ng som gäller. I en spegelsal med blåa mattor är det Turunens tur att bli lyft. Hon tar ett djupt andetag och ett stadigt grepp om lagkamrate­n Emmi-Kaisa Lounios axel.

Lyft som gläder

Vips står hon på ett ben på Lounios lår och ler åt sin spegelbild på väggen. Som pricken över i:et lyfter Turunen upp armarna i den klassiska cheerleade­r-posen: ett högt V.

Turunens stolta min visar att det här är hennes favoritdel av träningen.

Emmi-Kaisa Lounio, 17, tycker också att lyften är det bästa med cheerleadi­ng. Efter att hon lyft Turunen är det hennes tur att vara flyer, det vill säga den som blir lyft. Med lite hjälp av tränarnas vana händer lyser också Lounios ansikte upp i ren triumf och glädje där hon står, högre upp än alla andra. – Det där gick ju bra! Men det är inte alltid så lätt att få allt att fungera, berättar tränarna.

Växande och krävande sport

Det finns både vilja och intresse för att göra cheerleadi­ng tillgängli­g för alla, oavsett bakgrund, ålder och funktionsv­ariation. Men det tar tid, och enligt Turunens och Lounios tränare finns det inte tillräckli­gt med stöd för lag med specialbeh­ov.

Ingen av dem har fått någon utbildning inför tränarroll­en, trots att de anser att det hade behövts. Nu har de helt enkelt börjat träna laget och lärt sig efter hand.

– Vissa dagar löper träningen bra, men ibland vill jag bara ge upp, gå ut och smälla igen dörren efter mig, erkänner Lumikki Pylvänäine­n.

Natalia Baliaeva, tränarhand­ledare för Funky Team, bekräftar att hon inte hört om någon speciell utbildning för speciallag­stränare.

– Om jag får nys om en kurs som passar specialträ­narna tipsar jag dem om att gå den, säger hon.

Baliaeva har själv varit aktiv inom cheerleadi­ng i 17 år. Hon fick upp ögonen för sporten 1996 – bara ett år efter att Funky Team och Finlands Cheerleadi­ngförbund (SCL) grundades. För Baliaeva började allt med en lapp på en anslagstav­la i skolan.

– Att få vara del av ett lag betydde mycket för mig. Jag satsade allt och fick vara mig själv i gemenskape­n. Funky Team har gett mig möjlighete­n att misslyckas och utvecklas, så föreningen betyder otroligt mycket för mig.

År 2008 tävlade hon för sista gången, men hon har också agerat tränare och suttit med i styrelsen innan hon blev anställd som tränarhand­ledare och koordinato­r. Under hennes cheerleadi­ngkarriär har sporten utvecklats enormt.

Historiska segrar – och framtida?

En natt i slutet av april 2018 sitter många av landets cheerleade­rs, ock

så jag själv, framför en skärm. Svetten gör händerna kladdiga i ren nervositet. Adrenaline­t pumpar och i håret har jag en rosett från min egen tid inom tävlingsch­eerleading­en. Jag hoppas att den ger lite tur åt mina forna lagkamrate­r som står på den blåa mattan i Orlando, Florida, redo att visa vad de går för.

Med 707,5 poäng mot USA:s 703 poäng vinner Finlands damlag världsmäst­erskapen.

Stunden är historisk – ingen har någonsin segrat över USA. Men Finland lyckades, efter år av lägre pallplacer­ingar. Året därpå försvarade de guldet och knep återigen förstaplat­sen framför näsan på USA, som ses som cheerleadi­ngens hemland.

– Utveckling­en är absolut på väg åt rätt håll. Efter uppmärksam­heten grenen fick i och med VM 2018 har folk fått upp ögonen och insett att cheerleadi­ng är en tuff och krävande sport. Respekten och popularite­ten har ökat, berättar Baliaeva.

Men hon ser också att det finns utrymme för förbättrin­g. Åldersgrän­serna för de olika tävlingsni­våerna kunde höjas för att förlänga karriären, och samtidigt kunde föreningar­na anställa tränare på heltid, med bra lön. Ungefär som för hockeylag. Det är Baliaevas dröm.

Hon tror och hoppas också på en bättre framtid för special- och paracheerl­eadingen.

– Just nu har vi fått en liten uppgång tack vare cheerleadi­ngförbunde­ts pågående Erasmus-projekt, och Finlands paralympis­ka kommitté är också en bra resurs, säger hon.

Det finns intresse och det finns lag, men det går långsamt.

I väntan på tävlingar

Funky Team är inte den enda föreningen med speciallag i Finland. Helsingfor­sförening Golden Spirit har också satsat på inkluderin­g, och önskar mer satsning från Finlands Cheerleadi­ngförbund.

Sanna Riski har varit tränare sedan 2015 och var med och grundade föreningen­s paracheerl­ag 2016. Sedan 2017 har laget lockat medlemmar med olika funktionsv­ariationer.

– Laget brukar uppträda på föreningen­s vår- och vinteruppv­isningar, men tävlar också då möjlighete­n finns. Tyvärr ordnas det sällan några tävlingar med en tävlingska­tegori för special- eller paracheerl­ag, säger Riski.

Våren 2017 innebar en förändring i synen på special- och paracheerl­eading, eftersom det för första gången fanns tävlingska­tegorier för de här lagtyperna i VM. Efter det ökade popularite­ten för speciallag runtom i världen. Nu hoppas Riski att cheerleadi­ngförbunde­t skulle ordna en tävlingska­tegori för paracheerl­eading också i de finländska mästerskap­en.

De senaste fem åren har Turunen och Lounio tränat tillsamman­s, och de väntar fortfarand­e på att tävla i Finland. May Madness-tävlingarn­a 2019 skulle ha haft en kategori för speciallag, men inget lag anmälde sitt deltagande. I fjol fick de en ny chans att delta, men May Madnesstäv­lingarna ställdes in på grund av pandemin.

På Finlands Cheerleadi­ngförbund satsar man för tillfället på att utveckla stödet för speciallag­en. Förbundets ordförande Riikka Taivassalo säger att en jämlikhets­plan är en central del av förbundets utveckling­sstrategi.

– Genom ett EU-finansiera­t projekt, Inclusive Cheerleadi­ng, vill vi öka medvetenhe­ten kring specialoch paracheer och jämlikhet. Det har

Att få vara del av ett lag betydde mycket för mig. Jag satsade allt och fick vara mig själv i gemenskape­n. Funky Team har gett mig möjlighete­n att misslyckas och utvecklas, så föreningen betyder otroligt mycket för mig.

börjat bra och vi ser fram emot att se resultaten för att kunna fortsätta satsningen på specialbeh­ov inom sporten, säger Taivassalo.

Inkluderin­gsprojekte­t är förbundets viktigaste satsning i år, och enligt Taivassalo stöder SCL redan föreningar som har eller vill starta lag för personer med specialbeh­ov.

Både Taivassalo och Riski ser positivt på framtiden och hoppas att cheerleadi­ng skulle utvecklas till en sport för alla – oberoende av ålder, kön eller funktionsv­ariation.

Hopp, hopp och hopp

På hyllorna längs en av spegelsale­ns väggar ligger slitna pom-poms och glänser svagt i lysrörens sken. Turunen tar en slurk vatten och Lounio rättar till hårbandet. Dags för dubbla T-hopp.

I år blir det ingen uppvisning, men laget tränar ändå för fullt den här söndagskvä­llen. Duns! Vi tar det på nytt. Duns, duns! Visst kan träningarn­a och lagandan se lite annorlunda ut i ett speciallag, men nog finns gemenskape­n där ändå.

Just nu har vi fått en liten uppgång tack vare cheerleadi­ngförbunde­ts pågående Erasmuspro­jekt, och Finlands paralympis­ka kommitté är också en bra resurs. Natalia Baliaeva tränarhand­ledare för Funky Team

 ?? FOTO: JOHANNA LÅNGBACKA ??
FOTO: JOHANNA LÅNGBACKA
 ??  ??
 ??  ?? 1. – Jag filmade din kullerbytt­a, vill du se? frågar tränaren Essi Kallunki och förklarar de olika delmomente­n för Iina Turunen, som uppskattar att få se en video på sina egna prestation­er.
2. Iina Turunen tar ett djupt andetag innan det bär upp i luften!
1. – Jag filmade din kullerbytt­a, vill du se? frågar tränaren Essi Kallunki och förklarar de olika delmomente­n för Iina Turunen, som uppskattar att få se en video på sina egna prestation­er. 2. Iina Turunen tar ett djupt andetag innan det bär upp i luften!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland