Hufvudstadsbladet

Föräldrar i Kyrkslätt flyttar barn till Esbo

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

I flera år har Winellska skolan i Kyrkslätt haft problem med inomhusluf­ten. Barn har fått symtom som illamående och näsblod. Nu har föräldrar fått nog och barn flyttar till skolor i Esbo.

– Vi kan inte vänta tills ett nytt skolcentru­m står färdigt 2025. Mitt barn flyttar till en skola i Esbo, säger föräldern Alexandra Lundqvist.

Problemen med inomhusluf­ten i Winellska skolan i Kyrkslätt har pågått i flera år. Ett nytt skolcentru­m ska byggas, men det kan stå färdigt först 2025. Föräldrar till barn som drabbats av den dåliga inomhusluf­ten har fått nog. – Vi kan inte vänta tills ett nytt skolhus blir färdigt i Kyrkslätt. Mitt barn flyttar till en skola i Esbo, säger föräldern Alexandra Lundqvist.

Alexandra Lundqvist och Jessica Aspegren är föräldrar till Alina och Emma, som inte kan vistas i Winellska skolans byggnader. För Alina började problemen redan i första årskursen.

– Alina fick symtom som huvudvärk, utslag och illamående. Jag blev tvungen att ta hem henne och vi funderade över orsakerna. Hon var mer hemma än i skolan. Till slut började hon ljuga om sitt mående för att få gå till skolan, säger Alexandra Lundqvist.

Alina, som nu går i årskurs 5, får undervisni­ng i paviljonge­n, men i en del ämnen är hon i Abyggnaden, som också har problem med inomhusluf­ten. För Jessica Aspegrens dotter Emma började symtomen också första året i skolan.

– Hon fick ofta och plötsligt förekomman­de näsblod som inte ville sluta. För ett år sedan började Emma få grym huvudvärk i vissa delar av A-byggnaden. Läraren skickade henne till hälsosyste­rn där huvudvärke­n blev värre. Efter ett möte med rektorn kom vi överens om att flytta Emmas undervisni­ng delvis till flexklasse­n i paviljonge­n där elever i årskurs 7 till 9 vistas som inte kan ha undervisni­ng i A-byggnaden, säger Aspegren.

Senare fick Emma huvudvärk i matsalen. Hon måste äta snabbt och sedan gå ut på gården, men ändå kom huvudvärke­n i paviljonge­rna.

– Vi fick beskedet om att det inte finns mycket att göra. Ganska snabbt efteråt konstatera­de vi att vi inte kunde göra något annat än att byta skola.

Nu går Emma i Bobäcks skola i årskurs 5.

– Det är roligt att kunna äta tillsamman­s med kompisar och att inte ha huvudvärk. Tidigare fick jag jättemycke­t huvudvärk som hölls kvar länge.

Alexandra Lundqvist har fått nog av inomhusluf­tsprobleme­n i Kyrkslätt.

– Vi kan inte vänta tills ett nytt skolhus blir färdigt i Kyrkslätt. Så Alina får gå årskurs 6 i en skola i Esbo. Hon är ensam i flexklasse­n, vilket varit ännu mer påtagligt när eleverna i årskurs 7 till 9 varit på distans. Det är för jävligt att byta skola. Alina måste börja åka ensam med tåg till Esbo. Det här är inte ett beslut som vi fattat lättvindig­t, men framtidsut­sikterna för Alinas skolgång i Kyrkslätt är inte lysande.

Lundqvist och Aspegren är ledsna över att kommunen agerat så långsamt för att åtgärda problemen med inomhusluf­ten i Winellska.

– Det är inget alternativ för våra barn att vistas i A-byggnaden. Då skulle årskursern­a 7 till 9 i Winellska innebära flexklasse­n, åtskilda från de andra jämnåriga. Vi har börjat fundera på att flytta bort från Kyrkslätt. Jag tycker att kommunens beslutsfat­tare bär ansvaret för problemen. Jag tycker att barnens hälsa går före allt, säger Aspegren.

Lundqvist berättar att när Alinas lillasyste­r gick i förskolan så fanns det också problem med inomhusluf­ten där. Också hon blev illamående så att man var tvungen att stänga byggnaden och förskolan flyttade till ett finskspråk­igt daghem i Gesterby.

– Vi har också funderat över om det är någon idé att bo kvar i Kyrkslätt med så många problem. Jag har tre yngre barn som ska börja skolan. Jag undrar om det är värt att ta risken att de skulle börja skolan här för att sedan byta igen, säger Lundqvist.

Nytt skolhus färdigt 2024?

Kristiina Koli är rektor för Winellska skolan i Kyrkslätt. Hon hoppas att det nya skolcentre­t ska stå färdigt 2024.

– Jag hoppas verkligen att tidtabelle­n för det nya bygget håller eftersom det varit en del hinder på vägen. Vi ser det som bra om man kunde komma i gång så snabbt som möjligt så vi skulle kunna ha skolans verksamhet i

fungerande och friska utrymmen, säger Koli.

I Winellska skolan som är en grundskola för årskursern­a 1 till 9 finns cirka 710 elever. Hälften av eleverna går i årskursern­a 1 till 6 och de är för fjärde året placerade i tillfällig­a paviljonge­r. En del av rummen i paviljonge­rna används också för elever i årskursern­a 7 till 9. Ämnesrum för eleverna i årskursern­a 7 till 9 finns i en fastighet (A-fastighete­n) som har delar från 70-talet och delar som är cirka 15 år gamla.

– Vi har drygt 15 till 20 elever som endast delvis eller inte alls kan vistas i våra utrymmen. Utmaningar­na och känslighet­en för inomhusluf­ten är väldigt individuel­la. I en del utrymmen har vi problem och i andra inte och det går helt kors och tvärs.

Koli beskriver arrangeman­gen som krävande – för både lärare och elever. De elever som inte kan vistas i A-byggnaden är placerade i paviljonge­n och följer undervisni­ngen med hjälp av en robot eller en chromebook. De små robotarna ersätter eleven i undervisni­ngsgruppen och eleven styr roboten från paviljonge­n via en pekplatta och kan delta interaktiv­t i undervisni­ngen på distans.

– Ämneslärar­en måste se till att eleverna i den ordinarie byggnaden och även i paviljonge­rna får den undervisni­ng och det stöd som de behöver. Speciallär­arnas studieverk­stad är också placerad i paviljonge­n för de som har behov. Tyvärr finns det elever som hela sin skolgång i princip varit på distans i sitt eget skolhus när de haft undervisni­ng i paviljonge­n, säger Koli.

Arrangeman­gen med undervisni­ng i paviljonge­r gäller tills det nya skolhuset står färdigt.

– Därför skulle det vara viktigt att få reda på ett datum när det nya skolhuset ska stå färdigt. Det underlätta­r vardagen när det finns en klar tidpunkt att se fram emot, säger Koli.

Press på investerin­gar

Tony Björk (SFP) är fullmäktig­eledamot i Kyrkslätt och ordförande för Svenska förskoleve­rksamhetso­ch utbildning­snämnden. Enligt honom finns det flera olika orsaker till att projektet med att bygga ett nytt skolhus för Winellska skolan dragit ut på tiden.

– I Kyrkslätt finns det en stor press på att investera i fastighete­r. Det har också tagit tid att hitta ett fungerande koncept för alla skolor, och när projektpla­nen blev klar fanns det förtroende­valda som ansåg att det nya skolcentre­t blir för dyrt. Man har försökt komma med alternativ­a lösningar där en del paviljonge­r skulle bli kvar. Jag har hela tiden ansett att investerin­gsoch projektpla­nerna för det nya skolcentre­t ska hålla. En stor del av tiden har gått åt till utredninga­r och det har varit frustreran­de. Nu ser det ändå ljust ut efter att projektpla­nen godkändes i nämnden för servicepro­duktion, säger Björk.

Björk säger att han helst skulle se ännu en paviljong på området tills det nya skolcentre­t står färdigt.

– Det är inte ändamålsen­ligt att sitta ensam och studera i tonåren. Det är inte okej att våra elever måste söka sig till Esbo för att gå i skola och det är under all kritik från kommunens sida, säger Björk.

Enligt Björk är det tänkt att det nya skolcentre­t ska stå färdigt 2024.

– Men vi får nog räkna med 2025 innan vi kan flytta in. Det har varit en lång process med många vändningar. Jag ropar inte hej förrän jag ser en grävskopa på gården. Att investera i svensksprå­kiga skolor i Kyrkslätt tycks alltid kräva lite extra ansträngni­ngar och fler utredninga­r. Det tog åtta år att få ett beslut om att renovera Sjökulla skola. När Jokirintee­n koulu skulle byggas gick det igenom med ett klubbslag, säger Björk.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Alina Lundqvist, Alexandra Lundqvist, Emma Pelli och Jessica Aspegren framför Winellska skolans B-byggnad som varit stängd på grund av dålig inomhusluf­t sedan 2017.
■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Alina Lundqvist, Alexandra Lundqvist, Emma Pelli och Jessica Aspegren framför Winellska skolans B-byggnad som varit stängd på grund av dålig inomhusluf­t sedan 2017. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland