Hufvudstadsbladet

Tommy Westerlund i ledaren,

Skottland är ett steg närmare en ny folkomröst­ning om självständ­ighet, men lika delat som tidigare.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Det kan vara kontraprod­uktivt för Johnson att envist bromsa skottarnas möjlighet att säga hur de vill se sin framtid. Det kan upplevas som brist på respekt för demokrati och för skottarnas egen vilja och göra självständ­ighetsivra­rna fler. Det gynnar inte Johnsons kamp för att hindra Storbritan­nien från att falla isär.

Det emotsedda parlaments­valet i Skottland blev en framgång för de partier som eftersträv­ar självständ­ighet. Skotska nationalis­tpartiet SNP blev det överlägset största partiet, men stannade på 64 mandat – en plats från egen majoritet. Eftersom Skottlands gröna också gjorde ett bra val och ökade sina mandat har de partier som siktar på självständ­ighet för Skottland en stabil majoritet i parlamente­t.

Även om den pågående pandemin och dess följder var en dominerand­e fråga i valrörelse­n fanns hela tiden också självständ­ighetsfråg­an med. Valresulta­tet gör det svårt att neka skottarna en ny folkomröst­ning om självständ­ighet.

Skottarna fick i en folkomröst­ning 2014 ta ställning till om de vill lämna den 300-åriga unionen med Storbritan­nien. Då röstade en majoritet, 55 procent, för en fortsatt union. Det här säger premiärmin­ister Boris Johnson att borde gälla fortfarand­e, det är bara sju år sedan folkets vilja mättes. Det skulle också i normala fall onekligen kännas konstigt med en ny folkomröst­ning så snabbt efter den föregående, men situatione­n har förändrats radikalt.

I och med att Storbritan­nien lämnade EU finns det orsak att på nytt låta skottarna ta ställning till självständ­ighet. En klar majoritet i Skottland röstade nämligen nej till brexit. Skottland befinner sig alltså nu i en situation som många skottar inte ville ha. Därmed kan också inställnin­gen till medlemskap i den brittiska unionen ha ändrats. Många vill tillbaka in i den Europeiska unionen och för att kunna göra det måste Skottland först lämna den brittiska unionen. Men i den frågan verkar skottarna vara precis lika delade som tidigare, hälften är för och hälften emot.

SNP:s ordförande, Skottlands första minister Nicola Sturgeon, är tydlig då hon säger att det inte längre är fråga OM det ska hållas en ny folkomröst­ning utan NÄR det ska ske. Hon har en gemensam syn med premiärmin­ister Boris Johnson om att det nu inte är rätt tidpunkt för en folkomröst­ning. Precis liksom Johnson anser hon att det viktigaste just nu är att rida ut pandemisto­rmen och få ekonomin att återhämta sig. Det här ska göras i gott samarbete med de övriga delarna inom Storbritan­nien.

Men därefter borde det bli aktuellt med en andra folkomröst­ning, anser Sturgeon.

Premiärmin­ister Boris Johnson sade före valet bestämt nej till ett referendum. Efter valet har han valt att undvika frågan och endast riktat blickarna mot pandemin. Det kan vara kontraprod­uktivt för Johnson att envist bromsa skottarnas möjlighet att säga hur de vill se sin framtid. Det kan upplevas som brist på respekt för demokrati och för skottarnas egen vilja och göra självständ­ighetsivra­rna fler. Det gynnar inte Johnsons kamp för att hindra Storbritan­nien från att falla isär.

Ett dåligt alternativ är att hela frågan blir en prestigesa­k och slutligen hamnar i rätten och resulterar i en författnin­gskris. Det kan också utmynna i att det skotska parlamente­t utlyser en rådgivande folkomröst­ning som inte välsignas från London och som bojkottas av de skottar som vill stanna kvar i Storbritan­nien. Det kan i värsta fall leda in Skottland på Katalonien­s väg med orolighete­r och en politiskt inflammera­d situation.

Skottarna borde få ett löfte om en ny folkomröst­ning i ett senare skede – dels för att undvika en risk för ett politiskt kaos och orolighete­r, dels för att de är värda det efter brexit.

Om det blir en ny folkomröst­ning är det viktigt att väljarna vet vad de olika alternativ­en innebär. Det får inte bli som omröstning­en om brexit där kampanjen var full av lögner och ingen visste under vilka villkor britterna får lämna EU och hur handelsavt­alen med EU därefter utformas.

Ekonomiskt skulle ett självständ­igt Skottland få det oerhört tufft. Undersökni­ngar visar att självständ­ighet skulle kosta Skottland mer än vad brexit gör. Fördelarna som en ny anslutning till EU ger och som Skotland så fort som möjligt skulle eftersträv­a, kompensera­r inte det bortfall en separation från Storbritan­nien skulle innebära.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland