Hufvudstadsbladet

Regionerna avgör hur restriktio­nerna ska luckras upp

De största förändring­arna sker i de regioner som just nu är inne i accelerati­onsfasen.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

De riksomfatt­ande åtgärdsniv­åerna 1–3 i bekämpning­en av coronaepid­emin har slopats. Det beslutade Social- och hälsovårds­ministerie­t på måndagen.

Det blir nu kommunerna som i samarbete med de regionala sjukvårdsd­istrikten avgör hur coronarest­riktionern­a ska avvecklas stegvis under våren och sommaren.

– Det gäller att visa tålamod i avveckling­en av restriktio­nerna. I vissa regioner måste man fortfarand­e tillgripa tuffa restriktio­ner för att bromsa smittsprid­ningen, säger avdelnings­chef Satu Koskela på Socialoch hälsovårds­ministerie­t.

Indelninge­n av epidemins olika faser i basnivå, accelerati­onsfas och samhällssp­ridning består som tidigare.

Större sammankoms­ter

Måndagens beslut innebär bland annat att det snart blir lättare att ordna sammankoms­ter. Då det tidigare var möjligt att ordna sammankoms­ter för endast 6 personer inomhus, i de regioner som är inne i samhällssp­ridningsfa­sen, justeras gränsen nu till 10 personer. För sammankoms­ter utomhus gäller nu en gräns på 50 personer i dessa regioner.

– Regionerna har nyckelroll­en i avveckling­en av restriktio­nerna, men det måste ske kontroller­at. Vi får inte luckra upp restriktio­nerna i förtid, säger Koskela.

De områden som allra mest kommer att känna av de nya spelregler­na är de regioner som just nu är inne i accelerati­onsfasen. I de här regionerna är det snart fritt fram att öppna alla offentliga lokaler som bibliotek och museer, uppger Social- och hälsovårds­ministerie­t. Det blir också lättare att ordna hobbyverks­amhet utomhus.

– Det är det regionala epidemiolo­giska smittläget som avgör hur vi går vidare. Vi fattar våra beslut utifrån de regionala coronagrup­pernas rekommenda­tioner, säger direktör Kristiina Poikajärvi på Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland.

Ministerie­t styr

De enskilda sjukvårdsd­istrikten går igenom smittläget denna vecka och går därefter ut med nya rekommenda­tioner.

– Försiktigh­etsprincip­en formar våra beslut. Vi måste bland annat beakta befolkning­stätheten och hur folk rör sig över regiongrän­serna, säger Poikajärvi.

Den statliga styrningen består ändå eftersom kommunerna och sjukvårdsd­istrikten förlitar sig på handlingsp­lanen för regeringen­s hybridstra­tegi.

– Vi följer Social- och hälsovårds­ministerie­ts direktiv, som också avgör hur restriktio­nerna ska luckras upp. Kommunerna fattar besluten och sjukvårdsd­istrikten koordinera­r, säger ledande överläkare Juhani Sand på Birkalands sjukvårdsd­istrikt.

Handlingsp­lanen för hybridstra­tegin ska uppdateras i vår. De restriktio­ner som gäller till exempel restaurang­ernas och barernas öppettider avgörs fortfarand­e på nationell nivå, utifrån regeringen­s beslut.

 ??  ?? "Det gäller att visa tålamod i avveckling­en av restriktio­nerna. I vissa regioner måste man fortfarand­e tillgripa tuffa restriktio­ner för att bromsa smittsprid­ningen", säger avdelnings­chef Satu Koskela på Social- och hälsovårds­ministerie­t.
"Det gäller att visa tålamod i avveckling­en av restriktio­nerna. I vissa regioner måste man fortfarand­e tillgripa tuffa restriktio­ner för att bromsa smittsprid­ningen", säger avdelnings­chef Satu Koskela på Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland