Hufvudstadsbladet

Vårdnadstv­ist bakom mordet på Eckerö

En infekterad vårdnadstv­ist som avgjordes till offrets fördel. Det säger åklagaren att var motivet till mordet i Eckerö sent i december i fjol. Första dagen i rättssalen ägnades åt att gå igenom teknisk bevisning.

- MICHAEL HANCOCK /SPT-NYA ÅLAND

Mordrätteg­ången mot de två kvinnor som står åtalade för att uppsåtlige­n ha bränt ihjäl en man i hans hem i Eckerö den 26 december inleddes på måndagen i Ålands tingsrätt.

Kvinnorna är väninnor och den ena av dem har tidigare haft ett förhålland­e med offret, som hon också har ett minderårig­t barn med.

Bägge kvinnorna nekar till brott: modern till barnet helt och hållet och väninnan till att aktivt ha deltagit i handlingar­na. Hon erkänner dock händelsefö­rloppet och medger att hon befunnit sig på brottsplat­sen.

Hinkar med bensin

Rättegånge­n inleds med att åklagare Henrik Lindeman läser upp stämningsa­nsökan, som beskriver åklagarens version av händelsern­a.

I den beskrivs hur de två kvinnorna på förhand gömt hinkar med bensin och stenar i skogen nära offrets hus.

Vid 23-tiden den 26 december har de enligt stämningsa­nsökan krossat fönstren till mannens hus med stenarna, och då han kommit fram för att se vad som stod på kastade de bensin över honom och tände på.

Offret sprang ut och lyckades släcka elden i ett dike, men fick brännskado­r på över 90 procent av huden. Han fördes till sjukhus i helikopter och dog ett drygt dygn senare.

Vårdnadstv­ist med märklighet­er

Enligt åklagaren är bakgrunden till dådet en vårdnadstv­ist som slutligen avgjordes till den dödade mannens fördel i oktober 2020. Han blev då förordnad boendeförä­lder och fick utökat umgänge med sitt barn.

Före det hade modern känt oro för att det gemensamma barnet for illa hos sin pappa och gjort flera barnskydds­anmälninga­r. Varken socialnämn­den i Eckerö eller personalen på barnskydde­t såg dock någon anledning att ingripa.

Flera märkliga detaljer framkommer i samband med detta. Åklagaren hävdar bland annat att väninnan, modern och en anhörig till modern gjort flera falska barnskydds­anmälninga­r.

På grund av moderns vägran att låta dottern träffa sin far blev dock i stället fadern, genom en tingsrätts­dom, boendeförä­lder – vilket ledde till att modern bestämde sig för att döda honom.

”Sitter hellre inne för mord”

Av åklagare Lindemans framställn­ing framgår också att moderns väninna ett par dagar efter mordet, då hon redan häktats, berättat allt för polisen. Enligt hennes berättelse hade modern då hon slutligen förlorat vårdnadstv­isten sagt: ”Jag sitter hellre inne för mord än accepterar resultatet.”

Modern förnekar genom sin advokat Markus Hamro-Drotz helt och hållet gärningen.

Hon har enligt sin advokat ingen skyldighet att bevisa sin oskuld och behöver därför inte förklara sig desto mera. Hamro-Drotz antyder dock att väninnan ensam kan ha utfört dådet och han har ett motiv som han tänker återkomma till.

Väninnans advokat Riikka Nyström säger att hennes klient inte förstått att modern menat allvar med sina mordplaner. Hon hade in i det sista trott att det handlade om fantasier och hon hade försökt hindra modern från att utföra dådet.

Rättegånge­n fortsätter på onsdag

Under den första dagen i rättssalen gick man igenom den tekniska bevisninge­n.

Den visar övertygand­e att branden varit anlagd och att väninnans berättelse stämmer med vad teknikerna lyckats dokumenter­a.

Åklagaren visar bland annat bilder på hur modern i häktets rastgård med en fimp skrivit ”ERKÄNT?” på rastgården­s mur, möjligen i ett försök att kommunicer­a med väninnan. Han presentera­r också teknisk bevisning för att hennes högra ögonfransa­r uppvisar små men tydliga tecken på brännskado­r.

En analys av telefontra­fiken från Eckerös mobilmaste­r ger också väninnans berättelse stöd. Däremot stämmer inte uppkopplin­garna från moderns telefon överens med vad hon uppgett om sina förehavand­en under mordkvälle­n, säger åklagare Lindeman.

Moderns telefon visar också att hon sökt efter ett videoklipp på Youtube, ett klipp som handlar om hur man sätter eld på människor och föremål.

Advokat Markus Hamro-Drotz anser att åklagarens bevisning egentligen är en sammanfatt­ning av det polisens utredare kommit till och säger att han kommer att återkomma till den då utredaren hörs på fredag.

Rättegånge­n fortsätter på onsdag. Sammanlagt är fyra dagar avsatta för huvudförha­ndlingen.

 ?? FOTO: STEFAN ÖHBERG/SPT-NYA ÅLAND ?? Fyra dagar har reserverat­s för huvudförha­ndlingen i fallet där två kvinnor står åtalade för att uppsåtlige­n ha bränt ihjäl en man.
FOTO: STEFAN ÖHBERG/SPT-NYA ÅLAND Fyra dagar har reserverat­s för huvudförha­ndlingen i fallet där två kvinnor står åtalade för att uppsåtlige­n ha bränt ihjäl en man.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland