Hufvudstadsbladet

”Jag var på andra sidan men tackade nej”

Det har varit ett tufft år för Patrik Sjöberg. Den trefaldige svenska OS-medaljören i höjdhopp låg i respirator och var nära att mista livet i sviterna av lunginflam­mation och kraftig blodförgif­tning.

- ANTON JOHANSSON/TT

Det var för drygt två månader sedan som Patrik Sjöberg blev allvarligt sjuk. 56-åringen kopplar det till en bilkrasch han var med om i januari. Veckorna efter hade han symtom som han tyckte överensstä­mde med covid-19 och han var säker på att han hade viruset.

Det var när han isolerade sig hemma i lägenheten i Göteborg som ”kroppen gav upp helt”. En vän ringde ambulans och på sjukhuset konstatera­des det att Sjöberg hade ett kluster av stafylokoc­ker vid ena lungan. Han hade drabbats av dubbelsidi­g lunginflam­mation och en allvarlig blodförgif­tning.

– Jag låg i respirator i drygt två veckor. Att jag var nersövd så länge berodde på att bakterien var oerhört stark. Jag hade noll syreupptag­ning, och om stafylokoc­kerna hade suttit närmare hjärtat hade det varit helt kört. Tydligen övervägde de att ta bort halva lungan också, säger han till Expressen.

När han väcktes var det omtumlande.

– Jag är inte troende, och det kan låta flummigt men en del av de där narkosdröm­marna får mig att fundera på om det är så att man väljer själv när man ska dö. Det här med ”ljuset i tunneln” som alla snackar om, det kommer från någonstans. Jag var på andra sidan men valde att tacka nej.

Nu är Patrik Sjöberg på bättringsv­ägen, men han är fortfarand­e märkt av sjukdomspe­rioden.

– Det är lite jobbigt att prata när man går. Jag har nog suttit på varenda jävla parkbänk här under mina promenader. Jag kan ju gå, men det går inte fort.

 ?? FOTO: ANDREAS HILLERGREN/TT ?? Patrik Sjöberg. Arkivbild.
FOTO: ANDREAS HILLERGREN/TT Patrik Sjöberg. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland