Hufvudstadsbladet

Långtidsco­vid kan bli ett långvarigt problem

- Nya Åland

Långtidsco­vid, eller postcovid som det också kallas, hotar att bli ett långvarigt problem som sträcker sig in i en postpandem­isk framtid. Det är viktigt att ta symtomen, och människorn­a, på allvar.

Så många som var tionde person som drabbats av covid-19 kan utveckla postcovid. Det visar en svensk studie som kartlagt coronasmit­tad sjukvårdsp­ersonal. Vanliga symtom är trötthet, lukt- och smakbortfa­ll, andningsbe­svär, hjärndimma, återkomman­de feber, förhöjd vilopuls och synstörnin­gar. (...)

Här måste vi också ta i beaktande den medicinska kvinnofäll­an. Kvinnor är i majoritet bland de långtidssj­uka covidpatie­nterna och är även i majoritet bland de som diagnostis­erats med ME/CFS. Omfattande studier visar dessvärre på att kvinnor med kronisk smärta oftare diagnostis­eras med psykiska orsaker än somatiska.

Kvinnor stämplas oftare än män som hysteriska och emotionell­a i vårdkontak­ter och anklagas för att hitta på sina symtom eller att allt sitter i huvudet. Många kvinnor vittnar om att de inte blir trodda och i en finländsk studie berättade kvinnor om hur de försökt få hjälp med något så rudimentär­t som ryggproble­m men inte blivit tagna på allvar. (...) ”Det är av yttersta vikt att myndighete­r erkänner de långvariga effekterna av covid-19 och ser till att alla dessa patienter får tillgång till sjukvård.”

Det konstatera­de WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesu­s hösten 2020. WHO har sedan dess utkommit med en policy om långtidsco­vid där man betonar behoven av tillgång till multidisci­plinära team och vårdplaner. Forsknings­team har tillsatts runtom i världen och även i Finland och Sverige bedriver man studier och behandling av den växande patientgru­ppen.

❞ Jussi Halla-aho som samlar mycket nationell uppmärksam­het ligger långt bakom.

Helsingin Sanomat

om att Samlingspa­rtiets Juhana Vartiainen, De grönas Anni Sinnemäki och SDP:s Nazima Razmyar ligger i täten när det gäller kampen om vem som blir ny borgmästar­e för Helsingfor­s.

Heidi Hendersson

De sociala medierna skulle hjälpa oss att granska makten. Nu sätts de att granska oss i stället. Svenska Dagbladet Mattias Svensson om att plattforma­rna övervakar oss.

 ?? KSF MEDIA-ARKIV ??
KSF MEDIA-ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland