Hufvudstadsbladet

Stjärnan om OS: ”Vad händer om 100 smittas?”

Den japanske tennisstjä­rnan Kei Nishikori är orolig över smittsäker­heten i OS i Tokyo. – Vad händer om 100 smittas i OS-byn? Eller tusentals? säger han.

- INGELA AHLBERG/TT

Häromdagen var det Japans toppspelar­e på damsidan, Naomi Osaka, som uttryckte tvivel över sommarens OS i Tokyo.

Nu spär Nishikori på oron över smittsäker­heten.

– Det är ju inte 100 personer som här i Rom utan 10 000 i OS-byn. Det blir inte lätt, för även om det går att göra en bra bubbla så finns det risker. Vad händer om det blir 100 smittfall i OS-byn? Eller tusentals? säger han inför veckans turnering i Rom, enligt Reuters.

Dick Pound, medlem i Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) säger till tv-bolaget CBC att allt är på plats när det gäller coronatest­ning i OS-bubblan.

– Det är just nu tillfredss­tällande. Riskerna är okej, de aktiva kan känna sig säkra att åka dit, säger Pound.

I Japan har det utfärdats nödläge i bland annat Tokyo på grund av ökad smittsprid­ning, och med tanke på att vaccinatio­nerna ännu inte kommit igång på allvar är en majoritet (59 procent) av japanerna emot att OS genomförs i sommar.

– Det finns en opinion, och den är stark, men det är inte säkert att den är faktabaser­ad. Så jag sätter min tillit till myndighete­rna som följer det här och planerar för det som är nödvändigt att göra för säkerheten inför tillströmn­ingen av OS-aktiva och ledare, i stället för en generell oro för smittsprid­ning, säger Pound.

Men även medicinska experter känner oro inför OS.

– Vi har fortfarand­e inte fått någon bra definition på säkerheten i OS från Japans regering eller IOK, säger Kentaro Iwata, professor med specialise­ring på infektions­sjukdomar vid Kobes universite­t, till Reuters.

– Jag vet inte hur man ska hindra utländska besökare och aktiva från att föra med sig nya coronavari­anter från hela världen. Det är en extremt svår uppgift att göra det och kunna sätta igång OS i juli, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland