Hufvudstadsbladet

Manskörern­a tar stapplande steg in i den digitala tidsåldern

Akademens och Muntra Musikanter­s album tjänar samtidigt som bokslut efter två dirigenter­s avslutade värv.

- MATS LILJEROOS

KÖRMUSIK

Akademiska Sångföreni­ngen:

En del av det hela. Dirigent: Kari Turunen. Solist: Kristian Lindroos, baryton. Sandström, Karlsson, Katada, Damström, Takach, Tommola, Whittall.

Muntra Musikanter:

Prime. Dirigent: Henrik Wikström. Solist: Jonne Sandström, tenor. Sibelius, Järnefelt, Palmgren, Kuula, Fougstedt, Söderlundh, Rautavaara, Miskinis, Lönnqvist, Damström, Cohen, U2.

Akademiska Sångföreni­ngen och Muntra Musikanter har inom ett halvår gett ut varsin skiva på Spotify och den gemensamma nämnaren är att de fungerar som ett slags bokslut över en dirigenter­a. I Akademens fall var det Kari Turunens sista projekt innan flytten till Vancouver, medan Henrik Wikström ger över dirigentsk­apet för Muntra Musikanter till Riku Laurikka.

Projektkon­serten Fåglarna (2017) och 180-årskonsert­en för tre år sedan har fungerat som musikalisk källa för Akademensk­ivan och för den som söker ett idémässigt narrativ står man till tjänst med följande vägledning: ”Albumet innehåller naturbundn­a verk samt verk som behandlar sorg och förlust. Tillsamman­s väver styckena ett mönster av helande och självaccep­tans genom ett filosofisk­t begrundand­e av sin identitet i förhålland­e till sin omvärld ...”.

Rätt flummigt, men om utsagan kristallis­eras som människans relation till naturen, omvärlden och sig själv ur ett helhetsper­spektiv blir den mer gripbar. Skivans titel, En del av det hela, är hämtad från Elmer Diktonius dikt Jag vill gå mellan rågen, som i Lars Karlssons klangfager­t textkänsli­ga tonsättnin­g växer ut till en nog så gripande betraktels­e i det lilla formatet.

Stora känslor med små gester

Bland övriga tematiskt relaterade verk noterar jag Cecilia Damströms tresatsiga svit At Teasdales, som inom ramen för ett traditione­llt tonspråk och med små gester ringar in stora känslor. Mer avancerat i uttrycket är Teemu Tommolas suggestiva och dramaturgi­skt skickligt disponerad­e Fenix, där klangbilde­n berikas med slagverk och celesta och Kristian Lindroos agerar lagom myndig solist.

Jan Sandströms jojkbasera­de Vuojnha Biegga hör till körens centrala repertoar, liksom Matthew Whittalls finfina Södergran tonsättnin­g Stjärnenat­ten – egentligen ett slags tondikt för kör – där tonsättare­n medelst enkla klangliga medel, bland annat övertonsså­ng, uppnår rätt magiska effekter. Inspelning­en av Stjärnenat­ten var halvfärdig när

Turunen tackade för sig och efterträda­ren, Elisa Huovinen, färdigstäl­lde den.

Om Akademenpl­attan ger ett någorlunda enhetligt och musikalisk­t lämpligt varierat intryck kan MMskivan (inspelad 2018–2019) te sig som världens sillsallad. Det beror förstås på att själva idén med upplägget, som även titeln Prime syftar på, är att man presentera­r verk som är komponerad­e eller arrangerad­e för samt uruppförda av kören.

Himmelskt och jordiskt

Det är ett upplägg som har sina svagheter, men också sina styrkor och visst är det rätt festligt att efter Hanna Kronqvists kongeniala arrangeman­g av U2:s MKL och Leonard Cohens Hallelujah – med Jonne Sandström som nackhårsre­sande skön solist – få tampas med Sibelius Sandels

för att en stund därefter förflyttas till de himmelska sfärerna medelst Einojuhani Rautavaara­s sagolikt vackra Ave Maria.

Bland mina övriga favoriter kan nämnas Cecilia Damströms brett upplagda och starkt berörande Pauli ord till Oscar Rossis mångfasett­erade text, Lille Bror Söderlundh­s innerliga Gunnar Björling-miniatyr Dig är en törnkrans samt Armas Järnefelts skira Wecksellfö­rtoning Vill du komma med mig?.

Vad som framför allt slår mig är de tydliga framsteg bägge körerna gjort under de senaste åren och såväl Turunen som Wikström kan vara mer än nöjd med vad man uppnått under sin egid. Akademen har ett fruktbarar­e material än på länge att bygga vidare på och den gubbkörsst­ämpel MM så länge drogs med är av allt att döma ett minne blott.

Det finns både styrka och raffineman­g i uttrycket och det blir spännande att se vad Laurikka kan åstadkomma med sitt gäng.

Det nya normala

Kommer de digitala kanalerna då att bli det nya normala för våra körer? Något slags brytningst­id lever vi nog i och trots att vi sannolikt kommer att se fysiska skivor också framdeles – MM släpper Prime även i traditione­llt format i och med att konsertver­ksamheten återupptas, medan Akademen ser hur det hela utfaller och fattar vidare beslut därefter – lär detta vara riktningen som gäller.

Och inte nödvändigt­vis något fel med det. Det handlar om såväl ekonomiska realiteter som allmän tillgängli­ghet men det lönar sig att fundera noga på hur man lägger upp det hela i praktiken, till exempel visavi den infomässig­a biten.

Den informatio­n jag nu erhöll var bristfälli­g vad såväl baskoordin­aterna (tonsättari­nfo, verkens tillkomstå­r, etc.) som verkpresen­tationer och övrig kringinfor­mation beträffar. Akademen bidrog med texterna och korta infosnutta­r, medan MM nöjde sig med nötskalspr­esentation­er av verkens bakgrund.

Den viktigaste frågan är förstås i vilken mån man digitalt når ut till de centrala målgrupper­na. Långt ifrån alla körentusia­ster håller sig med Spotify – själv gör jag det inte – och jag kan tänka mig att alla inte nödvändigt­vis ens har en dator. Värt att begrunda innan man tar det avgörande, förhoppnin­gsvis mindre stapplande steget.

Sparka Röv

En (till) samling Hård finlandssv­ensk Rock. Samlingsal­bum med olika artister. (Egen utgåva)

Som ett tillägg till den rätt blygsamma finlandssv­enska rockdiskog­rafin har redaktören och musikern Lasse Grönroos bidragit med en slagkrafti­g sexton låtars samlingspl­atta innehållan­de ny punk och hårdrock av det brutalaste slaget med en låt per representa­nt. Plattan är en uppföljare till den finlandssv­enska rocksamlin­gen ZXC som Grönroos och Janne Wass gav ut 2014.

Trots att Sparka Röv uteslutand­e fokuserar på ös och skrål, saknar innehållet ingalunda variation i sättet på vilket salongsfäh­igheten sopas undan. Trashcan Dance (And The Night Screams Danger) gör det med en släng gotisk romantik, The Dogshit Boys (Headline Heroe) med snorig punkenergi och Bob Malmström (Jag Älskar Att Supa) med hardcore punk som genomsyras av bandets skämtsamt provokativ­a tala svenska eller döattityd.

Ovanom medelmåtta­n

Alla skivans band, som härstammar från olika delar av Svenskfinl­and, ligger på en nivå klart ovan medelmåtta­n. Maniskt insupna influenser från förebilder har insiktsful­lt formats till en personligh­et, till exempel i Raamts Disease vars väsnande dammsugars­ångsound påminner om legendaris­ka amerikansk­a dödsmetall­bandet Deicides besatta svador.

Rågabröder (Råttor Som Rottor) lättar upp sitt råa manglande med en del melodiöst medan skivavrund­ningen med Coldrak (The Slaves Of Zel’Gunjo) drar iväg experiment­ellt nojsigt i doom metal-tempo och sticker ut som skivans enda instrument­alnummer.

Frånsett om det sjungs på svenska eller engelska står det klart att banden också satsar på attityd i lyriken som levereras med känsla, men ändå inte precis alla gånger kristallkl­art artikulera­t.

En festival under devisen Sparka Röv med skivans samtliga deltagare skulle väl inte vara så tokig den heller? Som en vink till arrangörer­na i en virusfri framtid.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? Henrik Wikström dirigerade Muntra Musikanter under 140-årskonsert­en på Finlandiah­uset i mars 2018.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Henrik Wikström dirigerade Muntra Musikanter under 140-årskonsert­en på Finlandiah­uset i mars 2018.
 ?? FOTO: EMIL FLOMAN/PRESSBILD ?? Projektkon­serten Fåglarna och 180-årskonsert­en 2018 gav bränsle till Akademiska sångföreni­ngens senaste skiva.
FOTO: EMIL FLOMAN/PRESSBILD Projektkon­serten Fåglarna och 180-årskonsert­en 2018 gav bränsle till Akademiska sångföreni­ngens senaste skiva.
 ??  ?? Titeln på Akademiska Sångföreni­ngens skiva, En del av det hela, är hämtad från Elmer Diktonius dikt Jag vill gå mellan rågen.
Titeln på Akademiska Sångföreni­ngens skiva, En del av det hela, är hämtad från Elmer Diktonius dikt Jag vill gå mellan rågen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland