Hufvudstadsbladet

Viking Lines aktieägare nöjda med styrelsen

Viking Line är liksom andra rederier ett bolag i kris på grund av coronapand­emin. Men rederiets aktieägarf­örening är nöjd med hur bolaget skötts under den svåra tiden, säger ordförande Patric Wiik.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

För drygt ett år sedan grundade de mindre ägarna i Viking Line en aktieägarf­örening för att få sin röst hörd i rederiets beslutande organ. Medlemmarn­a i föreningen var missnöjda både med styrelsens sammansätt­ning och med rederiets lönsamhet och förde fram sina åsikter på många håll, bland annat på årsstämman. I år är tonen en annan.

– Precis som Viking Line har vi i föreningen koncentrer­at oss på att överleva, det gäller bara att hoppas att vi klarar oss ur det här, säger Patric Wiik, ordförande för aktieägarf­öreningen.

Önskar föryngring

I fjol träffade föreningen­s representa­nter medlemmar ur rederiets styrelse inför årsstämman, i år har man nöjt sig med att skicka ett brev där man upprepar sitt önskemål om att förnya och föryngra styrelsen. Tiderna är såpass exceptione­lla att man enligt Patric Wiik inte kan förvänta sig några stora förändring­ar.

Viking Lines styrelse, som också är nominering­skommitté, föreslår små förändring­ar i följande styrelses sammansätt­ning. Laura Tarkka som sedan december i fjol leder affärskedj­an Gigantti, avgår efter bara ett år i rederiets styrelse. Till hennes efterträda­re föreslår styrelsen att Hankenprof­essorn Christina Dahlbom utses. I övrigt är förslaget att återvälja de ordinarie styrelseme­dlemmarna: Ben Lundqvist som ordförande, Nils-Erik Eklund, Jakob Johansson, Stefan Lundqvist, Lars G Nordström och Peter Wiklöf.

Jakob Johansson kom in som storägare i Viking Line ett knappt år innan coronapand­emin slog till. Han har suttit i styrelsen i ett år.

Dra lärdom av pandemin

Patric Wiik konstatera­r att Viking Line visserlige­n fört en nedbantad verksamhet, men att man med tanke på framtiden kan dra lärdom av en del av det som gjorts under året.

– Man kan till exempel fundera på att vissa linjer kanske inte behöver köra så tätt, säger Wiik.

Av de fartyg Viking Line har anser Wiik att Mariella var det som lämpades bäst för försäljnin­g. Rederiet meddelade i början av maj att Mariella säljs till Corsica Ferries för 19,6 miljoner euro för att stärka Vikings finansiell­a position. Fartyget ska levereras under maj.

Wiik tycker det är positivt att rederiet får in likvida medel och påpekar att det finns fartyg att flytta till linjen mellan Helsingfor­s och Stockholm när trafiken kommer i gång igen.

I år kommer ingen representa­nt för aktieägarf­öreningen att närvara vid Viking Lines årsstämma som hålls på torsdag i Mariehamn. Wiik uppger att föreningen helt enkelt uttryckt sin sympati med bolaget inför stämman.

För fjolåret rapportera­de Viking Line en rörelseför­lust på närmare 50 miljoner euro och fokus var efter att coronapand­emin bröt ut ställt på kostnadsin­besparinga­r. Under årets första kvartal sjönk koncernens omsättning med drygt 67 procent, men rörelseres­ultatet var bättre än 2020, minus 7,7 miljoner euro mot minus 21,5 miljoner året innan.

I sin översikt i samband med publicerin­gen av kvartalsre­sultatet konstatera­de vd Jan Hanses att coronapand­emin fortfarand­e präglar verksamhet­en. Viking Line hade fyra fartyg i trafik. De låga passagerar­volymerna innebar fortsatta kostnadsne­dskärninga­r.

 ?? FOTO: VIKING LINE ?? Nästa år är det meningen att nybygget Viking Glory ska börja trafikera mellan Åbo och Stockholm.
FOTO: VIKING LINE Nästa år är det meningen att nybygget Viking Glory ska börja trafikera mellan Åbo och Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland