Hufvudstadsbladet

Funkig afrobeat i finländskt-beninskt samarbete

- RALF SANDELL

Helsinki-Cotonou Ensemble

Helsinki-Cotonou Ensemble (No Problem Music & Flowfish Records)

I likhet med Hasse Wallis Asamaan (sedermera Galaxy) har Helsinki-Cotonou Ensemble kommit till som följd av ett kulturutby­te mellan finska och västafrika­nska musiker. Men där de förstnämnd­a består av senegalese­r som bosatt sig i Finland har HCE grundats i Benin år 2012 då gitarriste­n Janne Halonen tillsamman­s med basisten Sampo Ristilä och trummisen Juha Räsänen vistades som stipendiat­er på kulturcent­ret Villa Karo. Där kom de i kontakt med sångaren och slagverkar­en Noël Saïzonou, som alltså fortfarand­e bor kvar i Benin.

1970-tals soul och funk-influenser

Gruppens nya skiva har gjorts i coronatide­r på distans med hjälp av digitala inspelning­stekniker. I musiken har man däremot gått in för ett påfallande organiskt 70-talsaktigt sound där västafrika­nska voodoo-rytmer och afrobeat blandas med västerländ­ska soul- och funkinflue­nser.

Skivan öppnar starkt med singelsläp­pet Min He Mon Égbé. Först anges tonen av en taktfast ”kat-tattoum”-chant över en rytmiskt driven slagverksm­atta, för att sedan övergå i en mer melodiskt präglad 70-tals soulstil. Inte minst hornsektio­nen för tankarna till Earth, Wind & Fire under sina glansdagar – tacka Joakim Berghäll, saxofon, Mikko Pettinen, trumpet och flygelhorn samt Janne Toivonen på trumpet för det.

Överlag är helheten nu mer melodiskt präglad, lite lugnare och mer sofistiker­ad än minnesbild­en jag har av gruppens rytmfest till liveskiva, The Road is Long från fem år tillbaka. Ett markant undantag är den mer fartfyllda Djogbé Ana Zon med fränt gitarrspel av Halonen.

Något udda rap-inslag

The Craft, i sin tur, med rap på engelska av Zimbabwe-rapparen Syrik (bosatt i Lissabon), är ett kapitel för sig. Nog för att rap-inslaget funkar riktigt bra, tycker jag, så varför inte rent av testa med mera av den varan som en del av helheten? Som det

Nog för att rapinslage­t funkar riktigt bra, tycker jag, så varför inte rent av testa med mera av den varan som en del av helheten?

nu är sticker låten ändå ut på så sätt att jag är något tveksam.

Summa summarum, om än inte lika svettigt som live, låter det fortfarand­e i högsta grad exotiskt om Helsinki-Cotonou Ensemble med rikliga inslag av slagverk i autentisk afrostil. För att inte tala om Noël Saïzinous sång, som genomgåend­e går på ett av Bensins lokala språk, goun. Själfullt visserlige­n, men med tydlig och särpräglad lutning mot afro snarare än soul – inte för att kategorise­ra, utan för att beskriva.

 ?? FOTO: EETU LINNANKIVI/PRESSBILD ?? Helsinki-Cotonou Ensemble ger ut sin femte skiva, nu med inslag av rap.
FOTO: EETU LINNANKIVI/PRESSBILD Helsinki-Cotonou Ensemble ger ut sin femte skiva, nu med inslag av rap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland