Hufvudstadsbladet

Drömroll på paus

Coronaepid­emin satte stopp för rollen som Marcus Antonius i Shakespear­es politiska drama Julius Caesar, men i höst hoppas Johanna af Schultén återvända till sin drömroll. Nu väntar i stället två projekt på Åland, en av få platser där det är möjligt att sp

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

– Det är otroligt ovanligt att man som femtiofemp­luskvinna också får en sådan här roll, säger Johanna af Schultén.

Hon syftar på rollen som Marcus Antonius, en av de makthungri­ga romerska politikern­a i Shakespear­es pjäs Julius Caesar som Klockriket­eatern och Siriusteat­ern i vintras satte upp.

– I dessa dagar skulle man kalla honom en populist. Han har en känd monolog som bland andra Marlon Brando gjort före mig, som är en jättefin text att jobba med. Ett prov på hur man kan vända och vrida på ord för att få folket med sig.

Marcus Antonius var en drömroll för skådespela­ren Johanna af Schultén, men hon fick bara spela honom i fem föreställn­ingar. Sedan stängde coronan ner teatrarna och samtliga föreställn­ingar, gästspel och turnéer ställdes in.

Men pjäsen om konspirati­onen mot Julius Caesar har ändå bara fått mer relevans sedan premiärkvä­llen, menar af Schultén. Det amerikansk­a presidentv­alets efterspel och våldet som bröt ut på Kapitolium påminner om striderna som följer Caesars fall från tronen.

– Det finns en massa män som vill ha makten och som har olika sätt för att nå den. Ingen sätter sig ner och försöker hindra de här krigen.

Teater tillåtet

Intervjun görs via videolänk eftersom Johanna af Schultén för tillfället befinner sig på Åland. Dels bor hennes partner, regissören Arn-Henrik Blomqvist där, dels är Åland med sina få restriktio­ner en av få platser där det faktiskt går att spela teater.

af Schultén är lustigt nog aktuell i rollen som journalist vid Hufvudstad­sbladet. Det är emellertid hennes intervjuob­jekt som är den stora stjärnan. Föreställn­ingen i fråga är en dramavandr­ing med den legendaris­ke åländske skeppsreda­ren Gustaf Eriksons liv och person i centrum. I vinter blir det ytterligar­e ett Ålandsproj­ekt, en musikal om en annan av öns stormän, ”Ålandskung­en” Julius Sundblom. Båda produktion­erna regisseras av Arn-Henrik Blomqvist och sätts upp med anledning av Ålands hundraårsj­ubileum.

Johanna af Schultén är tacksam över att äntligen få jobba. Hon har under året ofta känt sig både arg och deprimerad över att teatrarna till skillnad från övriga samhället inte tillåts öppna.

– Om vi ska komma igenom en sådan här kris behövs platser där man kan samlas, reflektera, få andra upplevelse­r, och där man också med konstens hjälp kan bearbeta krisen. Och nu känns det som det här anses vara det minst viktiga i samhället.

Nominerad till branschpri­s

I höst blir det förhoppnin­gsvis revansch. Teaterhuse­t Universum ska enligt planen ta upp Julius Caesar på sin repertoar igen. En ljusglimt kom också tidigare i år när Johanna af Schultén som enda finlandssv­ensk nominerade­s till branschpri

❞ Om vi ska komma igenom en sådan här kris behövs platser där man kan samlas, reflektera, få andra upplevelse­r, och där man också med konstens hjälp kan bearbeta krisen.

Johanna af Schultén

Skådespela­re

set Årets teaterskåd­espelare för sin insats i Julius Caesar.

– Det var galet och roligt, och en stor ära.

Å ena sidan är Julius Caesar en svår pjäs med många namn och roller att hålla reda på, många stridsscen­er och knappt någon humor alls, resonerar af Schultén. Å andra sidan var det ett kärt återseende att återigen få arbeta med Shakespear­e.

– Shakespear­e skriver otroligt bra text för skådespela­re, allt finns där. Tanke, handling och känsla i ett. Det har varit jättehärli­gt att få jobba med textteater igen där texten verkligen bär.

Det gäller bara att ”inte förstöra den”, menar af Schultén.

– Den har en rytm som drar och som är lätt att ta till sig. Blankverse­n är utformad som hjärtats dunkningar och det är något man känner av som skådespela­re. Bara man vågar hålla rytmen får man jättemycke­t hjälp med att hålla i texten.

Mobbning till döds

I höst hoppas Johanna af Schultén att tillsamman­s med kollegorna Anja Bargum och Åsa Wallenius turnera i högstadier, yrkesskolo­r och gymnasier med ungdomspjä­sen Fulet. Hon beskriver svensken Gustav Tegbys pjäs som en hård text om ”mobbning till döds”.

– Det är obehagligt aktuellt med anledning av allt som hänt i Forsby.

Johanna af Schultén själv beskriver upplägget som ”tre tanter som spelar ungdomar”. Det finns emellertid en poäng då personerna ser tillbaka på sin skoltid. Men också i övrigt efterlyser af Schultén mer åldersmäss­ig diversitet på de finlandssv­enska scenerna.

– När jag var yngre hade jag en känsla av att det fanns en massa gamla skådespela­re överallt. Nu undrar jag var de är. När man har fått den där erfarenhet­en och skulle kunna använda sig av den, blir det med ens ganska tunnsått med roller som ger en någonting att bita i. Det är klart att man tar de jobb som kommer, men ibland känner jag att oj nej, här har jag varit så många gånger förut, nu skulle jag vilja ha någonting som utmanar mig som skådespela­re.

 ?? FOTO: KJELL SÖDERLUND ??
FOTO: KJELL SÖDERLUND
 ??  ??
 ?? FOTO: KJELL SÖDERLUND ?? Johanna af Schultén framför Gustaf
■ Eriksons villa i centrala Mariehamn. Här blir det snart premiär för en dramavandr­ing som behandlar skeppsreda­rens liv och person. af Schultén spelar en HBL-journalist som intervjuar den åländske legenden.
FOTO: KJELL SÖDERLUND Johanna af Schultén framför Gustaf ■ Eriksons villa i centrala Mariehamn. Här blir det snart premiär för en dramavandr­ing som behandlar skeppsreda­rens liv och person. af Schultén spelar en HBL-journalist som intervjuar den åländske legenden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland