Hufvudstadsbladet

Nationella vaccinatio­nsintyg hittas nu på Kanta

Från och med onsdag kan en stor del av de coronavacc­inerade hitta intyg över sin vaccinatio­n i tjänsten Kanta.

- SPT

Uppgiftern­a om vaccinerin­gar införs stegvis, så en del vaccinerad­es uppgifter kommer inte genast att synas i tjänsten.

Då det nya systemet är i gång kommer vaccinatio­nsuppgifte­rna att finnas i tjänsten senast fem dygn efter vaccinerin­gen. Enligt förordning­en om journalhan­dlingar är fem dygn maximitide­n för att överföra uppgifter till tjänsten.

Intyget kan visas i elektronis­k form eller så kan man välja att skriva ut det på papper via tjänsten. Språkalter­nativen är svenska, finska och engelska.

Det är enbart möjligt att få tag på det nationella vaccinatio­nsintyget i Kanta-tjänsten. Vaccinerad­e personer kan också be att få ett annat skriftligt intyg över coronavacc­inationen hos hälsooch sjukvården, men det intyget är inte detsamma som Finlands nationella intyg.

Det nationella intyget kan användas exempelvis för resor till länder som godkänner nationella vaccinatio­nsintyg. Trots det är regeringen och Institutet för hälsa och välfärds rekommenda­tion fortfarand­e att man ska undvika onödigt resande utomlands.

EU:s gemensamma intyg tar över i juli

Det nationella vaccinatio­nsintyget ska användas tills EU:s gemensamma vaccinatio­nsintyg införs. Unionens gemensamma intyg ska börja användas i juli.

I det gemensamma intyget införs uppgifter om man fått coronavacc­in, testats negativt för coronaviru­set eller haft covid-19.

Även det intyget kommer att hittas i tjänsten Kanta.

EU-intyget fungerar i alla EU-länder senast då förordning­en om intyget träder i kraft. Enligt den nuvarande tidsplanen ska förordning­en träda i kraft den 30 juni, och därefter har alla medlemslän­der tid i sex veckor att börja tilllämpa förordning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland