Hufvudstadsbladet

Fyra idrottare klara för OS

Olympiska kommittén siktar fortfarand­e på att ha femtio idrottsutö­vare i OS i Tokyo.

- MARCUS LINDQVIST

Ytterligar­e fyra idrottsutö­vare är klara för OS i Tokyo.

En av dem är simmaren AriPekka Liukkonen, som klarade OSkvalgrän­sen i 50 m frisim i april, och som förra helgen vann EM-guld i Budapest.

– EM-guldet visar vilken potential han har, säger toppidrott­schefen Mika Lehtimäki.

Aleksi Ojala klarade också OSkvalgrän­sen i 50 km gång förra helgen. Hans tid i lag-EM i Polen var 3.48.25, då kvalgränse­n är 3.50.

– Aleksi var på fjortonde plats i VM 2017. Det är säkert ett bra utgångsläg­e, säger Lehtimäki,

Två brottare blev också utvalda till Finlands OS-lag. En av dem är Arvi Savolainen, som tog segern i viktklasse­n 97 kg i Europakval­et i Budapest i mars.

– Han har ju bland annat vunnit VM-guld och EM-guld i U23-kategorin och har en väldig potential också i seniorklas­s, säger Lehtimäki.

Elias Kuosmanen kämpade med Savolainen om en OS-plats i viktklasse­n 97 kg.

Till slut valde Kuosmanen dock att ställa upp i viktkatego­rin 130 kg, där han brottade hem en OS-biljett i OS-kvalet i Sofia.

– Det blir en utmaning för honom att brottas bland de stora killarna, men det finns också möjlighete­r, säger Lehtimäki.

Sammanlagt består Finlands lag av arton idrottare i sju olika grenar. Ytterligar­e fem idrottsutö­vare i herrarnas spjut, damernas häcklöpnin­g och skeet är i princip klara. Målet är fortfarand­e femtio idrottare i OS.

– Det var en liten besvikelse att dörrarna stängdes i fäktning, kanot, rodd och taekwondo, där vi hade förväntnin­gar. Det var dock positivt med goda framgångar i badminton, simning och rodd, säger Lehtimäki.

Laget kommer säkert att kompletter­as snart igen. För tillfället pågår EM i skytte, i maj stänger rankningen i tyngdlyftn­ing, och också kvalifikat­ionstiden för 50 km gång och maraton går ut. I juni avgörs bland annat den slutliga rankningen i golf, det är kvalturner­ing i karate och VM i modern femkamp.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Aleksi Ojala är klar för OS i Tokyo.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Aleksi Ojala är klar för OS i Tokyo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland