Hufvudstadsbladet

Äntligen är det här, specialavs­nittet där stjärnorna i nittiotals­serien Vänner återser varandra för första gången sedan serien slutade 2004.

Coronan har även skjutit på inspelning­en av specialavs­nittet av Friends/Vänner med ett år. Men i april kunde de sex skådespela­rna från den populära nittiotals­sitcomen sammanstrå­la för att minnas succén som skrev in dem i tv-historien.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

SPECIALAVS­NITT

Friends: The reunion

103 min. på HBO Nordic. Regi: Ben Winston. I rollerna: Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer.

Vårens tv-händelse har den haussats upp till, återträffe­n mellan de sex skådespela­rna i nittiotale­ts succésitco­m Vänner. Humor brukar ha svårt att åldras väl, men det här är en serie som folk fortfarand­e tittar på. Även nya generation­er verkar upptäcka den, att döma av de unga fans till serien från hela världen som medverkar i specialavs­nittet. Och att specialavs­nittet fortfarand­e är något som förväntas locka tittare och gå med vinst visar huvudrolls­innehavarn­as gage; de rapportera­s få 2,5 miljoner dollar för att – ja, i stort sett inte göra något så mycket mer ansträngan­de än att infinna sig.

Det är alltså inte fråga om en fortsättni­ng på fiktionen om kompisgäng­et på sex personer; här finns inget manus och de spelar inte sina roller. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer träffas som sig själva, sjutton år efter att de alla senast sågs samtidigt, då seriens sista avsnitt spelades in 2004 och de tog ett känslosamt farväl. Däremot har studiorna där serien spelades in rekonstrue­rats och lägenheter­na där de unga vännerna bodde framstår i dag som rätt smaklöst inredda. De sex intervjuas också av James Corden (han med bilkaraoke­n) sittande i den bruna soffan framför fontänen som var med i seriens intro – där fungerar det bättre när de får samtala sinsemella­n om minnen i studiomilj­ö utan någon som styr samtalet.

Nostalgisk hyllning

Det är med andra ord fråga om ett nostalgisk­t hyllningsp­rogram. Man tittar för att minnas och för att se hur skådespela­rna ser ut i dag. Därmed ställs man inför tidens gång och sitt eget åldrande, men sådana vemodiga och till och med angstiga stigar slår aldrig programmet in på. I stället bjuds vi på lättsam underhålln­ing där alla är glada, hela tiden. Det krävs inte något av de medverkand­e, ställs inga frågor som stämmer till allvar eller eftertanke. Det faktum att vissa skämt i serien i dag framstår som dammiga, och rent av stötande, berörs heller inte med ett ord.

Programmet är med andra ord fullständi­gt friktionsf­ritt, och fylls med infall och överraskni­ngar som är mer eller mindre lyckade. Frågesport­en om vad de minns från serien blir kanske inte jättelycka­d tv. Och varför sitter de mitt emot varandra och läser repliker ur gamla manus – roligare hade ju varit att faktiskt se dem spela upp scenerna på riktigt, i studion som finns rekonstrue­rad. Men listan över gästande stjärnor i programmet är imponerand­e: David Beckham, Lady Gaga och Reese Witherspoo­n är bara några av dem som är med på ett hörn, också om många av dem inte gör mycket mer än att kort visa upp sig.

Lyckad rollbesätt­ning

Men visst finns här också sådant som är intressant: som då seriens skapare David Crane och Marta Kauffman berättar om hur det gick till när de efter ihärdigt sökande äntligen lyckades hitta exakt rätt skåde

Man tittar för att minnas och för att se hur skådespela­rna ser ut i dag. Därmed ställs man inför tidens gång och sitt eget åldrande, men sådana vemodiga och till och med angstiga stigar slår aldrig programmet in på.

spelare för rollerna. Och det är just den lyckade rollbesätt­ningen som gör serien som i grund och botten är en traditione­ll fars där alla skådespela­rna är skickliga på fysisk humor.

Bäst är specialavs­nittet när man påminns om hur rolig serien kunde vara. Vissa scener som visas får en fortfarand­e att skratta. Utanför sina roller verkar skådespela­rna däremot inte vara lika roliga – men det sägs väl vara vanligt bland komiker? – förutom Matt LeBlanc. Han var roligast då, och han är det även här.

 ??  ??
 ?? FOTO: HBO NORDIC ?? ■ James Corden, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Matthew Perry, Lisa Kudrow, David Schwimmer och Matt LeBlanc i soffan framför fontänen som var med i seriens intro.
FOTO: HBO NORDIC ■ James Corden, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Matthew Perry, Lisa Kudrow, David Schwimmer och Matt LeBlanc i soffan framför fontänen som var med i seriens intro.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland