Hufvudstadsbladet

Fotboll: Finland-Sverige 0–2

Sverige saknade en del av sina stora kanoner med Victor Nilsson Lindelöf och Dejan Kulusevski i spetsen. Men ett reservbeto­nat Finland hade i sanning inte mycket att sätta emot på Friend Arena i EMgenrepet. Sverige vann med 2-0.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Att Finlands spets är tunn är ingen nyhet. Utan den stora kanonen på topp, ett par dominerade mittbackar, en utmärkt kantspelar­e och dynamon på mitten sjunker kvaliteten markant.

Träningsma­tcher som dessa brukar ofta trasas sönder av en mängd byten. Byteskarus­ellen var tämligen intensiv också nu men vad landslagst­ränaren Markku Kanerva än försökte sig på uteblev effekten. Det här var ett rätt ängsligt och tamt Finland som saknade sina vassaste klor som låg på sjukstugan, spelade playoffmat­cher, vilade upp sig eller väntade på flyget som skulle ta dem över Atlanten

Onni Valakari, mer eller mindre i EM-truppen sedan tidigare, var utmärkt. Hela tiden delaktig i spelet, spelbar, framfusig och modig. Han hade en kanon i första halvlek, det var Finlands bästa och enda målchans före paus. Det säger allt om hur tandlöst Finland var.

Sverige gjorde vad som krävdes och hade järnkoll på händelsern­a. 1-0 efter ett vackert anfall med Robin Quaison som avslutare och 2-0 på straff av Seb Larsson efter att Jesse Joronen fällt Marcus Berg i straffområ­det.

Mot slutet av lyckades Finland etablera ett visst tryck mot det svenska målet men Robin Olsen lyckades rädda Pyry Soiris luriga skott.

Finlands reser hem till Helsingfor­s på söndagen och möter Estland på Olympiasta­dion på fredag.

Då lär flera av de ordinarie spelarna finnas med på planen. Före det ska tränare Kanerva ta ut truppen till EM. Det sker 21.00 på tisdag kväll.

■ SVERIGE-FINLAND, 2-0 (1-0)

Mål:22 min Robin Quaison 1-0, 58 min Sebastian Larsson 2-0.

Finland: Jesse Joronen, Juhani Ojala (62 min Leo Väi, Sauli Väisänen, Robert Ivanov, Nikolai Alho (68 min Pyry Soiri), Onni Valakari, Tim Sparv (46 min Thomas Lam), Jere Uronen (87 min Nicholas Hämäläinen), Jasin Assehnoun (46 min Joni Kauko), Roope Riski (61 min Fredrik Jensen), Lassi Lappalaine­n

■ SPELARE SOM FÖRSÖKTE SPELA IN SIG I TRUPPEN:

Sauli Väisänen. Fick en hård smäll i mellangärd­et och näsblod. Har en bra blick för spelet och är smart på planen. Gjorde hyfsat ifrån sig och är nära en plats i EM.

Robert Ivanov. Tappade Quaison då denna rann igenom till 1-0. Drällde med bollen och var osäker. Inte på samma våglängd som resten av backlinjen.

Leo Väisänen. Okej inhopp i andra halvlek. Lär vara med i EM.

Tim Sparv. Försiktig och lite seg i benen. Spelade mer på säkerhet än vanligt. Knäskadan spökar alldeles tydligt fortfarand­e. Långt från toppformen. De kommande dagarna på träning blir avgörande för i vilken utsträckni­ng Sparv kan medverka i EM. Stort frågetecke­n.

Thomas Lam. Spelade sig lite närmare EM-truppen.

Jasin Assehnoun. Dålig frispark pch tappade boll i bra läge. Blek och vågade inte utmana. Verkade tyngd av stundens allvar. EM-tåget avgår utan Lahtisspel­aren.

Lassi Lappalaine­n. För det mesta totalt osynlig. Långt ifrån toppformen och långt ifrån säker på en plats i EM-truppen.

Roope Riski. Utropsteck­en. Första reserv om någon av de fyra givna anfallarna tvingas lämna återbud,

 ?? FOTO: JONATHAN NACKSTRAND ?? ■ Robert Ivanov är steget efter och Robin Quaison rullar in 1-0.
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND ■ Robert Ivanov är steget efter och Robin Quaison rullar in 1-0.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland