Hufvudstadsbladet

Pohjola-Norden beviljade inte ansvarsfri­het för Oksanen

Styrelsen fick ansvarsfri­het, men inte förra generalsek­reteraren.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Pohjola-Nordens högsta beslutsorg­an, förbundsmö­tet, beslutade att inte bevilja ansvarsfri­het för den tidigare generalsek­reteraren Michael Oksanen.

Beviljande av ansvarsfri­het innebär att ett samfund avsäger sig möjlighete­n till ersättning­sanspråk på ansvarsper­soner. En förening kan låta bli att bevilja ansvarsfri­het om en person har förorsakat organisati­onen stor skada. Beslutet innebär att samfundet senare kan skrida till rättsliga åtgärder mot den som inte har beviljats ansvarsfri­het.

Utrednings­mannen Markus Nylund från Ernst & Young presentera­de för förbundsmö­tet kort sin granskning. Styrelsen fattade beslut om utredninge­n efter HBL:s avslöjande om hur den före detta generalsek­reteraren Oksanen hade använt föreningen­s medel på felaktiga grunder och för egen vinning.

Utrednings­mannen: Oksanen fick mer lön än han hade rätt till

Nylund bekräftade det som HBL avslöjade redan i mars:

– Michael Oksanen har i strid med sitt arbetsavta­l tagit en bilförmån. Han har också på föreningen­s bekostnad betalat ut kilometere­rsättninga­r som om han skulle ha använt egen bil. I Oksanens arbetsavta­l fanns en målsättnin­g om sponsorer. Vår tolkning är att han inte har nått upp till de målen och därmed har han fått för mycket lön, sade Nylund.

Markus Nylund påpekade dessutom att Oksanen lyfte avtalsenli­ga löneförhöj­ningar, trots att det uttrycklig­en stod i hans avtal att han inte hade rätt till det. Oksanen borde ha tagit upp saken med styrelsen men gjorde det inte.

Hemlighöll dokument från styrelsen

Utrednings­mannen poängterad­e också att Oksanen lät bli att delge styrelsen revisionsp­rotokoll och inte heller berättade för styrelsen att föreningen blev föremål för en skatterevi­sion.

Pohjola-Nordens styrelseor­dförande, riksdagsle­damoten och borgmästar­kandidaten i Helsingfor­s, Juhana Vartiainen (Saml), medgav att kutymen där Pohjola-Norden har en ledande politiker som galjonsfig­ur och ordförande, har inneburit att ordförande­n inte har haft tid att verka som operativ övervakare.

– Vårt regelverk har inte hittills varit tillräckli­gt strikt, men vi har fattat beslut om ny ekonomi- och anskaffnin­gsstadga. Utöver att vi har ingripit i vad som har skett, har vi förhindrat att vi i framtiden ska kunna råka ut för motsvarand­e, sade Vartiainen.

Larserik Häggman, ordförande för Pohjola-Norden i Helsingfor­s, kritiserad­e i ett anförande styrelsen och förundrade sig över att styrelsen inte har hållit fältet uppdaterat om oegentligh­eterna. Häggman påpekade att medlemmarn­a har varit tvungna att enbart ty sig till presssen för att få informatio­n.

Susanne Sjöblom ordförande för Pohjola-Norden i Lojo, ansåg att förbundet borde göra rättsak av fallet.

– Det har stått klart att det inte var första gången han (Oksanen) har använt sin arbetsgiva­res medel fel. Vi borde skrida till rättsliga åtgärder. Dels skulle vi göra det i avskräckan­de syfte, dels för att försäkra oss om att få tillbaka de pengar som föreningen har förlorat, sade Sjöblom.

Vartiainen försvarade sig med att händelsefö­rloppet har varit pågående under våren och han ansåg att det hade varit svårt att informera om saker och ting innan förbundet nyss utsåg en ny tillförord­nad generalsek­reterare.

– Dessutom är det nuvarande medielands­kapet krävande. Men jag vill inte kritisera medierna. Tvärtom är jag mycket tacksam över det arbete HBL har gjort och som har främjat vårt jobb och har varit bra för Pohjola-Norden, sade Vartiainen.

Apropå kravet på att föreningen borde polisanmäl­a fallet, sade Vartiainen att det är något föreningen ännu ska fundera på och att det möjligtvis kan komma beslut om saken efter nästa styrelsemö­te. Som HBL tidigare har berättat, har det rått oenighet i styrelsen om Oksanens agerande borde polisanmäl­as.

Såväl styrelseor­dförande Juhana Vartiainen som vice ordförande­na Christel Liljeström och Mikkel Näkkäläjär­vi, återvaldes av förbundsmö­tet.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■Pohjola-Nordens ordförande, riksdagsle­damoten och borgmästar­kandidaten i Helsingfor­s, Juhana Vartiainen, medgav att övervaknin­gen av verksamhet­en inte har varit vad den borde. "Men nu har vi ingripit och förhindrat att vi i framtiden ska råka ut för motsvarand­e", sade Vartiainen vid förbundsmö­tet som återvalde honom.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■Pohjola-Nordens ordförande, riksdagsle­damoten och borgmästar­kandidaten i Helsingfor­s, Juhana Vartiainen, medgav att övervaknin­gen av verksamhet­en inte har varit vad den borde. "Men nu har vi ingripit och förhindrat att vi i framtiden ska råka ut för motsvarand­e", sade Vartiainen vid förbundsmö­tet som återvalde honom.
 ?? FOTO: MIKAEL GRÖNROOS/KSF MEDIA ARKIV ?? ■Pohjola-Nordens förre generalsek­reterare Michael Oksanen beviljades inte ansvarsfri­het av PohjolaNor­dens förbundsmö­te.
FOTO: MIKAEL GRÖNROOS/KSF MEDIA ARKIV ■Pohjola-Nordens förre generalsek­reterare Michael Oksanen beviljades inte ansvarsfri­het av PohjolaNor­dens förbundsmö­te.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland