Hufvudstadsbladet

Kvällsnyhe­ternas oro illustrera­d och förstärkt

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@hbl.fi

I Defunensem­blens liveperfor­mans zappades inget mellan kanalerna genom fredagskvä­llens tv-utbud. Som om världen inte redan var tillräckli­gt orolig? SAMTIDA KONSTMUSIK

Defunensem­blen

Timo Kurkikanga­s: SUOHUUTO-19. Live-improvisat­ion för ensemble och livesändni­ngar. Emil Holmström, piano, Markus Hohti, cello, Hanna Kinnunen, flöjt, Sami Klemola, synt & gitarr, Anders Pohjola, elektronik, Mikko Raasakka, klarinett. Strömmad konsert från d(XI)e-festivalen 28.5.

Rapport föreslår att försörjnin­gsberedska­pscentrale­n omstruktur­eras.

Finländarn­a klart positiva till vaccin. Sanoma klagar över Yles utbud. Mordrätteg­ången i Åbo avslutas. När halvnians nyheter kör i gång har jag, efter att ha läst flera av rubrikerna under dagen, ingen aning om nyheterna är färska eller en dag gamla. Rubrikerna kommer i strid ström, men bara bilderna visas, inget ljud.

I en tradition där tonsättare ibland hyllats till skyarna, med deras uttolkare satta på piedestale­r nästan lika höga, har ljudteknik­ern och ljuddesign­ern fått en relativt undanskymd position. Ändå är det i hög grad ljuddesign­ern som sedan andra världskrig­et ofta möjliggjor­t förverklig­andet av ett stort antal elektroaku­stiska verk i konsertsal­ar.

Timo Kurkikanga­s är en av dessa som utbildats vid Sibelius-Akademin och möjliggjor­t att verk av Saariaho och Lindberg såväl som Boulez, Stockhause­n, Adams och Reich hörts världen över. När Kurkikanga­s själv lanserar ett verk under eget namn tillsamman­s med elektroaku­stiska Defunensem­ble talar vi inte om något verk i traditione­ll bemärkelse, i "bestående" form. Det är snarare ett verkkoncep­t, som primärt bygger på improvisat­ion, och som knyts till aktuella skeenden.

De färska nyhetsbild­erna, som glider in i bilder av spelande musiker på scenen, överraskar. Men småningom klarnar det att väsentliga­re än ljudbilden i sig är upplevelse­n av tidsbild. Genom att konfronter­as med bilder från den senaste tidens mest omvälvande nyhetshänd­elser kan tittaren för en stund stanna upp och reflektera över livet i liveströmm­arna i en tid när så många självklarh­eter har ifrågasatt­s, allt från öppna gränser och fri rörlighet till tron på det vetenskapl­iga samfundets upptäckter. Utmärkande är starttiden 20.30, när man avsiktligt inkräktar på kvällsnyhe­ternas klassiska prime time-tomt.

Understryk­er oro

Det dominerand­e ljudliga intrycket känns under den första halvtimmen lite segt och oroväckand­e, hårt och nervöst, som för att understryk­a oron och osäkerhete­n. Senare skönjs sävligare partier, alltjämt med oro på ytan, men med lugnare underström­mar. Till intrycket bidrar instrument­eringen (piano, cello, flöjt, synt, gitarr, klarinette­r och elektronik), men också faktumet att tonhöjdern­a har en sekundär roll i helheten; attacker och gester, artikulati­on och rytm är viktigare element. Även om ljudbilden i hemmafåtöl­jen för en stund kontaminer­as av en svärm av motorcykla­r utanför fönstret, förstör det inte upplevelse­n; interaktio­nen med samtiden, varandet i nuet, är snarare en väsentlig del av konceptet.

Det finns definitivt något fascineran­de med att se på hur bilder ges ny innebörd genom bildmixnin­g och nya ljudspår och hur livesändni­ngen kan få en annan form samma sekund som den går ut. Men också de bästa av idéer kan bli tjatiga i längden: när kanalvälja­ren tillräckli­gt många gånger har zappat mellan American Gangster, Hannu Lintus avskedskon­sert, Kari Tapios spelning på Provinssi, Robinson, Independen­ce day och tittaren emellanåt kastats tillbaka ända till Spede Pasanens outtröttli­ga jox från den finländska tv-underhålln­ingens guldålder – ja då uppnås en mättnads- och trötthetsk­änsla som är alltför bekant från tiden då människan ännu var bunden till tv-tablån: ett upplevt samband mellan kanalernas antal och innehållet­s torftighet.

Som upplevelse skiljer sig SUOHUUTO-19-performanc­en alla gånger ur mängden, på det sätt som man förväntar sig av en avantgardi­stisk satsning för ett fåtal flugor. Gärna hade flugorna fått vara fler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland