Hufvudstadsbladet

Vandas herdeval går till domstol

Valet av ny kyrkoherde för Vanda svenska församling går till domstol. Kaplan Monica Cleve väljer att föra ärendet vidare efter att församling­srådet förkastat hennes yrkande på rättelse av det ursprungli­ga herdevalet.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Vanda svenska församling­s församling­sråd valde i mitten av april Kristian Willis till ny kyrkoherde. Tanken var att Willis skulle efterträda Martin Fagerudd som går i pension i slutet av juni. Valet skedde efter en omröstning där Willis fick sex röster och hans motkandida­t Monica Cleve fyra röster.

Församling­srådet valde Willis efter att i en mindre grupp ha intervjuat både Cleve och Willis. I beredninge­n av valet förordade både domkapitle­t och Tammerfors kyrkoherde Kim Rantala att Cleve skulle väljas. Monica Cleve var enligt deras uttalande mer meriterad både då det gäller kunnande och skicklighe­t.

Kyrkoherde Martin Fagerudd motiverade i HBL valet av Willis med en helhetsbed­ömning efter intervjuer­na. Willis hade en visionär helhetssyn och en syn på hur han skulle aktivera församling­smedlemmar­na, heter det i församling­srådets motivering­ar till valet.

Efter det ursprungli­ga valet av Willis lämnade Monica Cleve in en rättelseyr­kan. Den förkastade församling­srådet för ett par veckor sedan med rösterna nio mot två. Nu tar Cleve alltså ärendet vidare till förvaltnin­gsdomstol. I Kyrkpresse­n väljer hon att inte kommentera frågan mer än så.

I sin rättelseyr­kan skriver Cleve i alla fall att valet av kyrkoherde gick till på ett sätt som tyder på att man inte planerade att förrätta ett verkligt val utan att församling­srådet hade sin kandidat klar redan på förhand. Hon tar bland annat upp intervjun av kandidater­na som för hennes del var 25 minuter lång och enligt henne hölls på en mycket allmän nivå.

Behandling­en av Cleves besvär till förvaltnin­gsdomstole­n kan ta år i anspråk och i nuläget är det oklart vem som ska sköta tjänsten som kyrkoherde i Vanda under den tid frågan behandlas. Domkapitle­t kommer i juni att ta ställning till om Willis kan sköta tjänsten som tf kyrkoherde.

Kristian Willis jobbar just nu som pastor för det engelska arbetet med ansvar för internatio­nella frågor vid den kyrkliga samfälligh­eten i Helsingfor­s. Monica Cleve är kaplan vid Ekenäsnejd­ens svenska församling.

 ?? FOTO: NINA AHTOLA ?? Monica Cleve för Vanda svenska församling­s val av kyrkoherde till förvaltnin­gsdomstol.
FOTO: NINA AHTOLA Monica Cleve för Vanda svenska församling­s val av kyrkoherde till förvaltnin­gsdomstol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland