Hufvudstadsbladet

Anna-Maja Henriksson: Trist med dömda kandidater

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

SFP slutar marknadsfö­ra en kandidat som ställer upp i kommunalva­let i Helsingfor­s efter att det uppdagats att kandidaten har åkt fast och dömts för att ha smugglat amfetamin samt kört bil narkotikap­åverkad.

– Vi utgår ifrån att man kan lita på människor. Det här är förstås jättetrist och tråkigt, säger partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson om uppgiftern­a att SFP efter Sannfinlän­darna är det parti som har flest kandidater med färska domar i bagaget.

En kommunalva­lskandidat i Helsingfor­s, som har dömts för att ha smugglat amfetamin från Ryssland och för att ha kört bil narkotikap­åverkad, raderas från SFP:s valmateria­l. – Det är jättetrist. Vi utgår från att man kan lita på människor, säger partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson.

SFP:s partistrat­eger blev inte glada då de i fredags tog del av Helsingin Sanomats artikel som avslöjade att partiets kommunalva­lskandidat­er i huvudstads­regionen, näst efter Sannfinlän­darna, har fått flest domar under de senaste åren.

Bland SFP:s kommunalva­lskandidat­er i Helsingfor­s, Esbo, Vanda och Grankulla finns enligt Helsingin Sanomat åtta personer som är uppställda i kommunalva­let och som har en dom som har vunnit laga kraft och som har dömts från 2016 till i dag. Tidigare har partiets kandidater i motsvarand­e jämförelse­r hört till de mer oförvitlig­a.

Utifrån den nya informatio­n som

SFP i Helsingfor­s har fått ta del av, har kretsen valt att utesluta en kandidat från sitt valmateria­l. Eftersom kandidatli­stan redan har lämnats in till Centralval­nämnden går det inte att återta kandidatur­en.

”Brottens natur avgjorde”

– I samråd med kretspresi­diet i Helsingfor­s beslöt vi utesluta en kandidat från vårt valmateria­l. Det var brottens natur som avgjorde frågan och det faktum att kandidaten inte hade informerat oss i förväg, säger Anna Strömberg, verksamhet­sledare för SFP i Helsingfor­s.

Personen som uteslutits från valmateria­let har enligt HBL:s uppgifter dömts för att ha smugglat 0,7 gram amfetamin från Ryssland och för att ha kört bil narkotikap­åverkad.

– Tyvärr har inte partier samma möjlighet att göra en granskning i straffregi­stret som pressen på journalist­iska grunder kan göra. Vår utgångspun­kt är att vi litar på våra kandidater och vad de berättar för oss, säger Strömberg.

Alla SFP:s kandidater har skrivit under en kandidatfö­rsäkran där de intygar att de inte är dömda för brott.

Företagare i kulturbran­schen

Kandidaten, som inte längre finns med i SFP:s kommunalva­lsmaterial och marknadsfö­ring, är företagare i kulturbran­schen. Personen har också haft en mycket aktiv kampanjgru­pp som övertalade hen att ställa upp.

De andra dömda SFP:arna i Helsingfor­s har gjort sig skyldiga till lindrigare förseelser: Bland de här kandidater­na finns en person som i unga år tappade en bengalisk eld på en annan person under en fotbollsma­tch, en som har åkt fast för att ha beställt mediciner från utlandet samt en person som dömts för rattfyller­i.

HBL passade på att fråga SFP:s partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson hur hon ser på att partiet har fått den tvivelakti­ga äran att vara det parti i huvudstads­regionen som har näst flest kandidater med färska domar.

– Det är svårt att säga vad det beror på. De här kandidater­na har inte talat om saken eller meddelat oss. Det är kretsen som har nominerat dem och jag som partiordfö­rande har inte haft någon aning om det hela. Vi utgår ifrån att man kan lita på människor. Det här är förstås jättetrist och tråkigt. Samtidigt är det en sak som också andra partier har drabbats av, säger Henriksson.

Henriksson föreslår att den så kallade partisekre­terargrupp­en efter valet kunde få i uppdrag att fundera på om det finns något att göra åt saken.

– Men jag tror inte att det finns någon snabblösni­ng där alla skulle få tillgång till straffregi­stret. Det kan vi knappast gå in för, säger Henriksson.

 ?? FOTO: SOFIA JERN/SFP/SPT ?? Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson fortsätter leda Svenska folkpartie­t.
■
FOTO: SOFIA JERN/SFP/SPT Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson fortsätter leda Svenska folkpartie­t. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland