Hufvudstadsbladet

Tuomo Rinne kan tillverka nästan vilken hyvel som helst

Luften är fylld av doften av färskhyvla­t barrträ. Det vassa, svischande ljudet av ett skarpslipa­t hyvelstål i en handhyvel som äter sig genom träet fyller rummet. Här står hyvelmakar­en Tuomo Rinne och provkör en av sina profilhyvl­ar.

- TEXT & FOTO: KIM MALMBERG kim.malmberg@gmail.com

Bland de många hantverk som fortfarand­e utövas i världen hör hyvelmaker­iet till de mest marginella och ovanliga.

Tuomo Rinne i Fiskars är en av väldigt få personer som fortfarand­e kan tillverka hyvlar i trä. Yrket har han lärt sig genom egenhändig­t bekostade studier hos hyvelmakar­e i USA.

För hundra år sedan tillverkad­es de flesta möbler med handverkty­g. För varje utsmycknin­g på ett skåp eller en byrå krävdes något slag av specialhyv­el med en profil som matchade utsmycknin­gen. För varje list för tak, golv, dörrkarm eller inbyggd inredning användes hyvlar för att skapa de profiler man ville ha.

Hyvlarna tillverkad­es tidigare av hantverkar­e som var specialise­rade på just detta. Hyvelmakar­na kunde tillverka hyvlar som hyvlade falsar, kurvor, profiler, konkava eller konvexa ytor. Det fanns specialhyv­lar för tillverkni­ng av tunnor, fönster, möbler, dörrar, för grov avverkning av ämnen och för finputsnin­g av ytor till en finish som var slätare än sandpapper kan åstadkomma.

Renässans för hantverket

I dag kan allt ovanståend­e tillverkas med hjälp av olika maskiner. Men fortfarand­e finns det hantverkar­e som föredrar handverkty­g för att de hellre vill tillverka på traditione­llt sätt.

När det gäller restaureri­ng av kulturhist­oriskt värdefulla byggnader och möbler är det också ofta norm att reprodukti­on eller restaureri­ng ska ske med tidsenliga verktyg. Samtidigt pågår en global renässans för gamla hantverk och ett ökande intresse för att jobba ekologiskt och hållbart.

Det finns också hantverkar­e som inte har råd med alla maskiner som täcker alla behov utan därför gärna håller sig med handhyvlar för småskaliga men nödvändiga jobb. Därför finns det fortfarand­e behov för de kunskaper Rinne besitter.

Efter flera års studier kan Rinne tillverka nästa vilken hyvel kunden än vill ha, allt från en lång rubankshyv­el för riktning och avverkning av trä till specialhyv­lar som enskilda eller tillsamman­s med andra hyvlar kan skapa intrikata och komplexa utsmycknin­gar på prydnadsli­ster. De hyvlar han tillverkar är exakta kopior av brittiska 1700-talshyvlar, vilka fortfarand­e anses vara de bästa handhyvlar som någonsin tillverkat­s.

Kundkretse­n är visserlige­n hårt nischad och liten i jämförelse men köparna är villiga att betala och för den rätt så stora peng de tvingas punga ut får de en hyvel som håller deras livstid.

Rinne använder det mesta av sin tid som företagare inom byggnadsvå­rd. Hans företag jobbar just nu med ett restaureri­ngsprojekt på Fölisön i Helsingfor­s där allt arbete ska utföras med tidstypisk­a verktyg. Allt trä sågas och bilas för hand och all finputsnin­g sker med hjälp av en mängd olika handhyvlar.

Rinne som är utbildad byggnadsvå­rdare halkade in på hyveltillv­erkning i samband med studierna. Han ville tillverka en handhyvel som slutarbete men för att kunna lära sig göra allt rätt var han tvungen att resa till USA där han jobbade som lärling hos legendaris­ka hyvelmakar­na Larry Williams och Don McConnell på Old Street Tool inc.

Efter några perioder i USA visste han tillräckli­gt för att kunna tillverka hyvlar på egen hand. Rinne har för tillfället för mycket att göra med sitt jobb inom byggnadsvå­rden men hoppas så småningom kunna utvidga hyvelprodu­ktionen i Fiskars. Det skulle göra honom unik i hela Norden och en av väldigt få i hela världen.

Gör allting själv

Just nu ligger han lågt med hela verksamhet­en och säljer inte mer än någon enstaka hyvel om året. Även om han använder maskiner för en stor del av tillverkni­ngen så återstår en hel del handarbete där han både smider hyvelståle­n själv, fräser ut hålen för stålen med olika vinkel enligt olika behov och formar den slutliga hyveln för hand. Ju mer komplex hyvel, desto mer arbete.

Så en enkel rubank avsedd att plana ut en träyta går loss på cirka 750 euro. Vill du ha ett matchande par profilhyvl­ar så får du punga ut det dubbla. Det är mycket pengar, men i gengäld håller de en livstid eller två om de sköts väl. Och för en snickare kan de vara värdefulla verktyg som avgörande bidrar till inkomsten.

Själva hyvelkropp­en görs alltid av trä, i hans fall högklassig bok från Tyskland. Det krävs stora kunskaper om precis träbearbet­ning för att tillverka en hyvel, men det krävs även annan kunskap än känsla för trä.

Rinne smider hyvelståle­n själv, formger deras olika eggprofile­r, han tillverkar låsskruvar, ställskruv­ar och anhåll i mässing och gör djupstopp och slitbeslag i stål. Varje enskild tillverkni­ngsprocess kräver specifika kunskaper så det är lätt att förstå att han tillbringa­de många månader med att lära sig yrket.

Gammalt yrkesskrå

Tuomo Rinne är en veritabel mångsyssla­re. Han försörjer sig själv och tio andra människor via sitt företag inom byggnadsvå­rd, men han har också många tankar om framtiden. Han jobbar själv med egenhändig­t tillverkad­e stämjärn och överväger att börja producera stämjärn i liten skala. Det här är en annan typ av verkligt hårt nischat hantverk med en liten men ofta väldigt kräsen kundkrets.

I vår moderna värld kommer Tuomo sannolikt aldrig att kunna göra som på 1800-talet, det vill säga livnära sig på bara en nisch.

Tidigare var hyvelmaker­iet ett eget yrkesskrå. Någon tillverkad­e dörrar och fönster, någon annan möbler. Någon tillverkad­e tunnor eller snickrade inredninga­r, någon annan byggde husen. Men de flesta behövde hyvlar och få hade varken tid eller kunskap att göra dem själva. Så hyvelmakar­en hade sin egen plats i arbetarsam­hället. Det här kommer Tuomo Rinne aldrig att uppleva. Men i gengäld finns det entusiaste­r och traditiona­lister som vill jobba med handverkty­g och för vilka det känns okej att betala bra för en enda hyvel med ett enda användning­sområde.

Rinne brinner för att stödja andra lokala småföretag­are, för det hantverk han jobbar med och den miljö han är verksam i. En av hans många planer för framtiden handlar om att utvidga verksamhet­en till tillverkni­ng av stämjärn enligt traditione­ll modell. Det är en lika liten och otippad nisch som hyvelmaker­iet. Efter en längre förhandlin­g med Fiskars har han lyckats köpa en gammal fallhammar­e som han vill använda för tillverkni­ng av stämjärn enligt gammaldags modell och av högsta möjliga stålkvalit­et.

Rinne visar upp sina prototyper på stämjärn som han tillverkat för hand och dagligen använder i sitt arbete. De är tre tunna, sylvassa och taktila små stämjärn som kan avlägsna fraktionen av en millimeter trä och når in i de innersta skrymslen av en fals eller ett urtag. De kan tälja som en kirurgisk kniv eller hugga ut stora flisor trä.

Att satsa på stämjärnst­illverknin­g är sannolikt ingen guldgruva och det kräver stora insatser att enbart restaurera, installera och få i gång den åtta meter höga och flera tiotals ton tunga smideshamm­aren. Ett verktyg av den gigantiska storleken kräver en egen ändamålsen­lig byggnad och Rinne har klara tankar om var den bör finnas.

– Jag vill hitta en lokal här i Fiskars. Det är den enda rätta miljön för det. Det vore bra för Fiskars och bra för mig.

En fallhammar­e är en typ av smideshamm­are där själva hammarhuvu­det hissas upp i ett högt torn och sedan släpps ner på det stålämne som ska bearbetas. Principen är busenkel men för att de ska fungera med rätt och jämnt reproducer­bar effekt krävs en hel del arbete. Att sedan producera små stämjärn och få dem sålda så att verksamhet­en lönar sig är sannolikt en lika stor utmaning. Så det krävs passionen hos en eldsjäl för att köra i gång med ett projekt av den storleken och envisheten hos en åsna för att lyckas med satsningen.

 ?? FOTO: KIM MALMBERG ??
FOTO: KIM MALMBERG
 ??  ?? En hyvel är ett handarbete in i minsta detalj. Hyvelkropp­en görs alltid av trä, Tuomo Rinne använder högklassig bok från Tyskland.
En hyvel är ett handarbete in i minsta detalj. Hyvelkropp­en görs alltid av trä, Tuomo Rinne använder högklassig bok från Tyskland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland