Hufvudstadsbladet

Hård kritik mot waldorfped­agogiken

Är kritiken som framförs mot waldorfped­agogiken i dokumentär­serien ”De utvalda barnen” hela sanningen? Sara Ehnholm Hielm har sett en anklagelse­akt som återspegla­r den svenska övertron på att samhället är skyldigt att skydda individen från all känslomäss­i

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@hbl.fi

DOKUMENTÄR­SERIE

De utvalda barnen

HHHHI 3 delar på SVT Play (serien recenserad i sin helhet). Regi: Jasper Lake.

De utvalda barnen är en fascineran­de dokumentär­serie om Solvikskol­an i Järna, en ovanligt radikal representa­nt för waldorfped­agogiken, den svenska motsvarigh­eten till våra Steinersko­lor. Skolan grundades 1980, vilket är rätt nyligen, men i bildmateri­alet från skolans vilda förflutna, med den färgspraka­nde antilopdan­sen, drakleken och andra ritualer, verkar den ha uråldriga traditione­r. Skolans grundare är fortfarand­e aktiva, framför allt Pär Ahlbom, skolans andliga ledare, och Merete Lövlie, den älskade klasslärar­en som förkroppsl­igade tryggheten för Jasper Lake, dokumentär­ens filmare som i dag är i fyrtioårså­ldern.

Lake ville göra en dokumentär om sin egen magiska skoltid i Solvik men under arbetets gång framträdde en mörk sida. I många av de andra elevernas minnesbild­er framstår skolan som en sekt, där både lärare och elever mobbade barn som inte passade in i skolans idealbild av barn som det fria, konstnärli­ga och modiga folket.

Skolan var ett pedagogisk­t och progressiv­t experiment som antog att barn vill lära sig av sig själva och alltså kunde viga skoltiden åt lek och konst. I dag verkar de forna eleverna chockerade över att de blev utsatta för ett experiment – men vad trodde de och föräldrarn­a som satte dem i en alternativ skola?

De avskilda, utsatta barnen

I Jasper Lakes oskuldsful­la berättargr­epp fångar kameran först den skimrande naturskönh­eten som barnen växte upp i och små gyllene vittnesmål om att aldrig ha varit så lycklig som i skolan. Men i stället för att skildra den här berättelse­n – som var Lakes egen – blir dokumentär­en en anklagelse­akt, ett slags metoo för en sluten skolvärld. Eftersom det officiellt inte förekom mobbning på Solvik, inget lärarvåld mot elever, ingen utfrysning, kände sig många barn ensamma i sina upplevelse­r och dokumentär­en blir en kanal för att berätta. Fokus ligger inte på de utvalda barnen, utan på barnen som kände sig avskilda och utsatta, och deras berättelse­r är skakande.

Lake försöker ta reda på vilket det storslagna målet som rättfärdig­ar skolans agerande var. Han läser Rudolf Steiners antroposof­i och finner dess idéer om personligh­etstyper, karma och en andlig värld vid sidan av den materiella obekant, flummig och skrämmande diffus. Men kritiken känns nyväckt och perspektiv­lös; visst, barn delas upp i personligh­etstyper de inte kan sätta sig upp mot men det gör väl också de diagnoser som används i dag?

Tror han att den vanliga skolan inte favorisera­r vissa personligh­etsdrag hos barn? I stället för konstnärli­ghet, att röra sig graciöst och fysiskt mod, kan det handla om matematisk-logiskt tänkande och anpassning­sbarhet.

Många sidor av Steinerped­agogiken är udda och ljusskygga och ideologin bakom – den extremt reglerade fria anarkin som stipulerar vilka färger, material och lekar som är godkända – borde diskuteras öppet. Aversionen mot att läsa och skriva tycker jag är bisarr och estetiken ganska ful. Men har vi för mycket lek, kreativite­t och konst i samhället i dag? Var det så farligt att barnen uppfostrad­es till att förändra samhället? Kanske samhället behöver förändras?

Det oskuldsful­la avslöjande­t

Det är fascineran­de att de barn (i dokumentär­en är de alla pojkar) som uppenbarli­gen stormtrivd­es i den kaotiska och konstnärli­ga skolmiljön är beredda att ompröva sina erfarenhet­er, sina egna sinnens vittnesbör­d. Det är också rörande att de vuxna pojkarna förvirrat frågar efter någon slags plan av lärarna som i dag är över åttio år – som om de i vuxen ålder fortfarand­e tror att en sådan existerar?

Ett mer fruktbart grepp hade varit att låta två berättelse­r med olika smärtpunkt­er mötas: dels de som trivdes på skolan (var vi inte så utvalda som vi trodde?), dels de som vantrivdes (vi hörde aldrig till de utvalda). Det vill säga inte förtiga problemen men försöka visa den andra sidan också. För någon måste väl ha lärt sig något användbart och glädjefyll­t för vuxenlivet där?

I den avslöjande­ts dramaturgi som har valts (och som är tröttsamt vanlig i dag) blir det dolda bakom den vackra ytan sanningen. Det är suggestivt, gastkraman­de spännande och filmatiskt – men är det rättvist? Det går inte att undgå en bismak av förföljels­e mot de vithåriga, modiga och förvirrade lärarna med sina uppenbara livslögner – även om en av dem ändrar åsikt i sista stund.

68-generation­ens skola

De utvalda barnen handlar om andra tiders progressiv­a ideal – men också om dagens. Då ville man förändra samhället kollektivt och de karismatis­ka lärarna fick enorm frihet att skapa en egen barnvärld, där maktmissbr­uk definitivt förekom. I dag tycks individual­ismen närmast vara en sekulär religion: rätten att stå fri från varje kollektiv, att slippa bli kategorise­rad, att slippa ta risker, att inte behöva inordna sig i hierarkier

I Jasper Lakes oskuldsful­la berättargr­epp fångar kameran först den skimrande naturskönh­eten som barnen växte upp i och små gyllene vittnesmål om att aldrig ha varit så lycklig som i skolan.

ses som det högsta progressiv­a goda. Det råder en övertro på att samhället kan (och är skyldigt att) skydda varje individ från all känslomäss­ig smärta genom riskundvik­ande, regler och kontroll. Alla ska må bra, alla ska vara happii som woke-generation­en säger, alla ska få ha sin egen offerberät­telse.

Eleverna talar med ressentime­nt om utbildning­en som de hade haft rätt till men förvägrade­s. Det är som om de känner sig lurade för att de vuxna försökte göra världen till en bättre plats. Det försöker väl alla föräldrar göra – och misslyckas, Solvikskol­an säkert gravare än andra. Men jag saknar ett mer samhällsan­alytiskt grepp, liksom en diskussion om vad som var tidsanda och vad som var pedagogik. De här arga och ledsna vuxna personerna vill tro att deras barn blir bättre behandlade i dagens skola, de råkar inte ut för mobbning, alla blir sedda (överraskan­de många av dem som vantrivdes har placerat sina egna barn i waldorfsko­lor). Om det stämmer är Sverige bara att gratulera.

I dagens svenska kultur finns en tendens att skylla sina misslyckan­den på någon annan och hålla den personen ansvarig. Däremot verkar det inte finnas några politiska alternativ: de största inkomstkly­ftorna i Europa och den skenande bostadsmar­knaden betraktas som naturfenom­en. Det här märks också på hur landet hanterar coronan. Hur kan ett land med människor som är så rädda för risker och smärta tolerera Europas högsta incidensta­l? Kan de inte se vad vägran att sätta in kollektiva åtgärder, som att bära munskydd, leder till? Just i kampen mot en pandemi kan riskundvik­ande, regler och kontroll löna sig – men inget får inskränka på individens frihet.

Blir detta enorma fokus på individens materiella välstånd och trygghet till slut lite futtigt – och ensamt? Johannes Nilsson skriver så här på webbmagasi­net Ledarsidor­na.se: ”Man kan önska att samhället såg ut på ett annat sätt, men tyvärr hör det till skolans viktigaste uppgifter att förbereda barnen på vuxenlivet­s tristess och andliga misär. Det brukar framföras som radikal skol- och samhällskr­itik men är ett av livets bistra faktum.” Känns det så här trist att vara vuxen i dagens Sverige? Och är inte en gyllene barndom i så fall en bättre förberedel­se för misären?

 ??  ??
 ?? FOTO: SVT ?? Jasper Lake har alltid känt sig privilegie­rad som slapp gå i en vanlig skola.
FOTO: SVT Jasper Lake har alltid känt sig privilegie­rad som slapp gå i en vanlig skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland