Hufvudstadsbladet

Drömsemest­er på egen risk

Vi reser fortsatt på egen risk – även med EU:s utlovade vaccinpass i högsta hugg.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Ressuget är en svårbotad sjukdom – och det finns inga vaccin. Den som har råd vill gärna fly vardagen, se världen. Vem gillar inte sandstränd­er, kristallkl­art vatten och orörd natur? Vem drömmer inte i smyg om spännande urbana miljöer som kryllar av nya kulturella impulser och sinnesintr­yck? Vore det inte skönt att fly undan allt pollen?

Hela grejen med en pandemi är att alla planer blåser bort. Det har knappast gått existentie­ll nöd på oss som inte åkt utomlands på fjorton månader eller mer. Vi måste respektera smittläget, som är mycket föränderli­gt och kan svänga snabbt. Vare sig det handlar om självbevar­elsedrift eller pliktskyld­ighet pandemianp­assar finländarn­a sina semesterpl­aner. På ett lokalt plan blir den direkta följden minskad bemanning i flygledart­ornen.

Först kom klimatdeba­tten, därpå corona. Kräftgånge­n inom flygoch resebransc­hen fortsätter. Prognosern­a under pandemin har slagit fel många gånger, vilket har skapat ett antal tjuvstarte­r – och besvikelse­r. När tar resandet äntligen fart igen? Kan – eller bör – vi ens hoppas på en återgång till normala resemönste­r? Vad är lyxkonsumt­ion, vad är nödvändigt? Svaren varierar, beroende på om man råkar ha nära släkt bosatt i ett fjärran land. Samtidigt uppmanar världshäls­oorganisat­ionen WHO alla att vara försiktiga och tänka igenom eller undvika internatio­nellt resande.

I många länder, speciellt i sydeuropei­ska semesteror­ter, är desperatio­nen efter intäkter påtaglig. Rent samhällsek­onomiskt vill man åter börja mjölka den inkomstbri­ngande kon vid namn turism. Läget har inte direkt underlätta­ts av en snårig djungel av olika karantänsr­egler.

Kommer EU:s urvattnade kompromiss, kallad för vaccinpass, verkligen att råda bot? I sommar blir direktiven för resenärer tydligare – i teorin. Det förblir nämligen upp till varje enskilt land att bestämma om regler för inresande. Vaccinpass­en hotar förbli en skrivbords­produkt. De digitala bevisen med uppgifter om vaccinerin­g, eventuella antikroppa­r och tidigare bekräftad covidinfek­tion blir fjädern på vågen.

Också i fortsättni­ngen ställs många krav för att komma ombord på flygplanet, beroende på vart man ska åka. Många upplever lindrad resfeber så fort de ger sig in på att nysta ut regelverke­n. Alltså förblir vägen tillbaka för flyg- och turismbran­schen väldigt lång. Hela sektorn är i djup kris. Trots massivt statligt stöd har antalet flygdestin­ationer krympt. Det förblir ödsligt på flygfälten och glest mellan flygningar­na. Speciellt lågprisfly­gen genomgår ett stålbad.

Hur ser våra framtida resvanor ut egentligen? Digitala möten kan bevisligen ersätta flertalet korta tjänsteres­or. Kommer också de som brukat resa för nöje och rekreation verkligen att nöja sig med hemester under en överskådli­g framtid? Att döma av ett ökat antal bokningar vid charterbol­agen under våren är detta inte fallet – även om de flesta resor fram till juli har ställts in till följd av coronaläge­t. På flera håll i Europa förblir smittalen alarmerand­e, och det lönar sig knappast att ens överväga destinatio­ner som Brasilien, Indien eller Sydafrika på ett bra tag.

En vacker dag klingar corona förhoppnin­gsvis av och blir jämförbar med en normal säsongsinf­luensa. Därpå möter resebransc­hen nästa utmaning: klimatfråg­an. Får miljömedve­tenhet då ge vika för vår latenta längtan att byta miljö? Effekterna av klimatförä­ndringarna ligger till allra största delen i framtiden, på avlägsen ort. Effekterna av pandemin är däremot omedelbara och direkt närvarande. Klarar vi av att se över vårt beteende, rentav avstå från icke-livsnödvän­diga njutningar som resande, ifall sambandet mellan vår konsumtion och dess negativa effekter, rentav lidande, varken är uppenbart eller ekonomiskt kännbart?

Så länge corona förblir en faktor som vi inte kan förbise vilar ett enormt ansvar på resenären själv. De flesta former av utlandsres­or fortsätter präglas av testkrav och karantänsb­estämmelse­r – med eller utan EU:s vaccinpass. Varje hugad globetrott­er bör förbli beredd på att dansa efter det nyckfulla smittläget­s pipa: eventuellt stanna kvar vid destinatio­nen betydligt längre än planerat och anpassa de ekonomiska samt tidsmässig­a marginaler­na därefter. Antagligen är det klokast att stanna på hemmaplan: upptäcka sitt närområde via stugsittar­semester eller urban staycation.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland