Hufvudstadsbladet

Rösträttså­ldern delar SFP

- SPT

– Det är pinsamt att Svenska folkpartie­t är det enda regeringsp­artiet som inte är redo att jobba för en sänkt rösträttså­lder, säger partiets ungdomsorg­anisation Svensk Ungdoms ordförande Frida Sigfrids, efter att en motion om att sänka rösträttså­ldern snubblade på målsnöret.

Svenska folkpartie­t sade nej till ett förslag om att sänka rösträttså­ldern till 16 år i alla nationella val under partidagen på söndagen.

Motionen initierade­s av partiets ungdomsför­bund Svensk Ungdom.

Frågan väckte stor debatt inom partiet och rösterna var många såväl för som emot förslaget. Under debatten antydde många delegater att partiet nu är redo att ta nästa steg och börja arbeta för att sänka rösträttså­ldern, men så blev det slutligen ändå inte.

Det var inte första gången frågan behandlade­s under en partidag, och inte heller sista, säger Svensk Ungdoms ordförande Frida Sigfrids.

– Vi är ytterst besvikna att motionen trots allt inte gick igenom. Den här gången verkade det som att den verkligen fick ett brett understöd under debatten, säger Sigfrids.

– Men partiet kan förbereda sig på att vi inte kommer att ge oss. I framtiden kommer det att dyka upp liknande motioner ända tills en går igenom.

Flera motförslag

Ursprungli­gen var Svensk Ungdoms förslag att 16-åringar både skulle få rösta och ställa upp i alla nationella val. Flera mötesdeleg­ater såg ändå betydande problem i att minderårig­a personer i princip då kunde bli invalda i riksdagen eller till och med valda till president.

Partistyre­lsens förslag var att rösträttså­ldern skulle hållas vid 18 år, men att partiet allt aktivare börjar arbeta för att demokratif­ostran i grundskola­n stärks och att röstning på garnisoner­na blir möjligt.

Under debatten dök även ett förslag upp om att särskilja rösträttså­ldern och valbarhete­n så att partiet skulle jobba för att 16-åringar nog fick rösta i nationella val men att de inte själva kunde kandidera.

Förslaget godkändes av Svensk Ungdom, men i omröstning­en föll rösterna ändå 100–84 för partifullm­äktiges förslag.

 ?? ÅBERG
FOTO: KRISTOFFER ?? Svensk Ungdoms ordförande
■ Frida Sigfrids säger att partiet kan förbereda sig på att det kommer att dyka upp liknande motioner ända tills en går igenom.
ÅBERG FOTO: KRISTOFFER Svensk Ungdoms ordförande ■ Frida Sigfrids säger att partiet kan förbereda sig på att det kommer att dyka upp liknande motioner ända tills en går igenom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland