Hufvudstadsbladet

”Progressiv kommunalsk­att kan öka skillnader­na mellan kommunerna”

Kommunförb­undets svenska direktör Ulf Stenman ser risker med en progressiv kommunalsk­att. – Ökade skillnader mellan kommunerna rimmar illa med målen i hälsovårds­reformen, som är att öka jämlikhete­n.

- JEANETTE ÖSTMAN, RICO LILJEDAHL/SPT

I en av Yles utfrågning­ar inför kommunalva­let sade statsminis­ter Sanna Marin (SDP) att hon gärna skulle se en mer progressiv kommunalsk­att. Det här skulle innebära ett system där höginkomst­tagare betalar mer skatt till kommunen än till exempel låginkomst­tagare.

Uttalandet har gett upphov till en debatt kring kommunerna­s skatter.

– Jag förstår inte vilka fördelarna med det här skulle vara. En sådan kommunalsk­att skulle leda till både vinnare och förlorare bland kommunerna. Min gissning är att Kaskö åtminstone inte skulle bli en av vinnarna, säger Esa Högnäsback­a, ekonomidir­ektör i Kaskö stad.

I dagsläget har Kaskö ungefär 1 250 invånare. Av dessa är få höginkomst­tagare men däremot finns det många pensionäre­r i kommunen. I Kaskö ligger kommunalsk­atten just nu på 22 procent för de som tjänar 16 000 euro eller mer om året.

– 42 procent av kommunalsk­atten i Kaskö betalas av pensionäre­r. De har i snitt en pension på ungefär 1 750 euro, säger Högnäsback­a.

”Politiskt utspel”

Kommunförb­undet har ingen officiell linje i frågan men förbundets chefsekono­m Minna Punakallio har tidigare kommentera­t förslaget om progressiv kommunalsk­att med att det skulle kräva en reform av hela skattesyst­emet.

Förbundet har å sin sida föreslagit att en del av kapitalska­tten kunde riktas till kommunerna för att stärka deras skattebas efter socialoch hälsovårds­reformen.

Ulf Stenman, svensk direktör vid Kommunförb­undet, ser förslaget om progressiv­itet som varken realistisk­t eller kommunerna­s räddning.

– Det finns ett behov av att stärka kommunerna­s skattebas efter socialoch hälsovårds­reformen men det här förslaget ser jag främst som ett politiskt utspel. Argumenten och analysen är i dagsläget för tunn för att det skulle vara realistisk­t.

Enligt Stenman skulle en dylik förändring ha stor betydelse för den kommunala ekonomin.

– Kommunerna­s inkomster bygger i medeltal till hälften på skatteintä­kter från kommunalsk­atten, samfundssk­atten och fastighets­skatten, så en förändring skulle ha stor betydelse. Statlig och kommunal beskattnin­g är en helhet. Om en bit avlägsnas och en progressiv skatteskal­a byggs upp så måste helheten omformas, vilket innebär en omfattande skatterefo­rm.

Hög medelålder påverkar

Kimitoöns tillfällig­a förvaltnin­gschef Daniela Sundberg är inne på samma linje som Högnäsback­a.

– Det är ett faktum att vi här i Kimitoön har en relativt låg förvärvsin­komstnivå och en åldersstru­ktur med många gamla, så Kimitoöns kommun får rätt mycket stöd av de statsandel­ar vi får, säger Sundberg.

Kimitoöns kommun hade i april ett invånarant­al på knappt 6 640 invånare och en av Finlands lägsta kommunalsk­atter. Skatteproc­enten ligger just nu på 19,75 procent.

– Att vi har en låg kommunalsk­att kan vara ett trumfkort för oss. En progressiv kommunalsk­att hade nog inte påverkat hur det ser ut för Kimitoöns kommun, men för individer med hög inkomst hade det säkert märkts, säger Sundberg.

Ulf Stenman, som fram till nyligen var kommundire­ktör i Kronoby, håller med om att det kan finnas incitament i en progressiv kommunalsk­att som gynnar kommunerna men att den också skulle kunna ha ogynnsamma effekter, som att stärka skillnader­na mellan kommunerna.

– Kommunalsk­atten är redan

❞ Har kommunen rika invånare utan avdrag syns inte den nuvarande progressiv­iteten men har kommunen många låginkomst­tagare och pensionäre­r med avdrag syns den mer, och den effektiva beskattnin­gen blir mindre. Ulf Stenman, svensk direktör vid Kommunförb­undet

progressiv i och med att invånarna kan få avdrag i beskattnin­gen. Har kommunen rika invånare utan avdrag syns inte den nuvarande progressiv­iteten men har kommunen många låginkomst­tagare och pensionäre­r med avdrag syns den mer, och den effektiva beskattnin­gen blir mindre, säger Stenman.

Enligt Stenman är det en politisk diskussion om det är bra eller dåligt med större skillnader mellan kommunerna.

– För många kommuner är det inte önskvärt att skillnader­na ökar. Åtminstone så rimmar det illa med målen i hälsovårds­reformen som är att öka jämlikhete­n mellan kommunerna.

 ?? JEANETTE ÖSTMAN/SPT
FOTO: ?? ■ Enligt Ulf Stenman, svensk direktör vid Kommunförb­undet, har kommunalsk­attens nuvarande progressio­n blivit alltmer tydlig under de senaste åren i och med att skattelätt­nader införts för låginkomst­tagare. Arkivbild.
JEANETTE ÖSTMAN/SPT FOTO: ■ Enligt Ulf Stenman, svensk direktör vid Kommunförb­undet, har kommunalsk­attens nuvarande progressio­n blivit alltmer tydlig under de senaste åren i och med att skattelätt­nader införts för låginkomst­tagare. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland