Hufvudstadsbladet

Iltalehti: Statsminis­terns måltidsnot­a växer – nu 850 euro per månad

Statsminis­ter Sanna Marin meddelade på lördagen att hon i framtiden betalar för sin frukost själv. Enligt Iltalehti handlar det inte ändå längre bara om frukosten – också andra måltider har ingått i statsminis­terns matförmån.

-

Enligt Iltalehti har statsminis­ter Sanna Marin (SPD) med familj fått mat och måltider till ett värde av 850 euro per månad på skattebeta­larnas bekostnad. Tidigare rapportera­de tidningen att matförmåne­n handlade om frukost för 300 euro i månaden. Enligt nya uppgifter ska också andra måltider ha ingått i matleveran­serna, för ytterligar­e 650 euro i månaden.

"Måltidsför­månen har enligt riktlinjer från Statsrådet­s kansli bestått av frukosting­redienser och måltider som levererats kalla. Vi har inte exakta uppgifter om den exakta summan ännu, men en preliminär bedömning är att kostnaden varit i 850 euro i snitt per månad", skriver statsminis­terns stab till Iltalehti.

Enligt statsminis­terns stab har statsminis­tern eller staben inte beställt maten, utan det har gjorts av tjänstemän och anställda på statsrådet­s kansli.

På lördagen skrev Marin att förmånerna som hänger ihop med statsminis­teruppdrag­et är etablerade, men att det trots det uppstått oklarheter.

"Det är bra att saken utreds ordentligt. Jag kommer att se till att direktiven kring statsminis­terns förmåner och tjänstebos­taden Villa Bjälbo granskas för att se om de är skäliga. Vid behov kan direktiven uppdateras".

Marin skrev redan på fredagen att hon inte begärt någon frukostför­mån eller deltagit i beslut om saken.

"När jag tillträdde berättades det för mig att den ingick i boendet och övernattan­det i Villa Bjälbo, och att detta även gällt tidigare statsminis­trar", skrev Marin.

Även Skatteförv­altningen har tagit ställning i det som fått hashtaggen aamiaisgat­e (frukostgat­e på svenska) på sociala medier.

Enligt Skatteförv­altningen inkluderar en bostadsför­mån inte frukost, vilket innebär att statsminis­tern borde betala skatt på sin frukostför­mån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland