Hufvudstadsbladet

Den norska modellen och kompromiss­en

-

● 2019 presentera­des en statlig utredning i Norge som föreslog att eget bruk av narkotika och mindre innehav för eget bruk inte längre skulle vara kriminalis­erat. Den utredninge­n har den norska regeringen utgått från i det reformförs­lag som presentera­des i vintras, och som stortinget ska rösta om på onsdag.

● Regeringen har betonat att det inte skulle handla om en legaliseri­ng av narkotika utan att narkotika fortsatt skulle vara förbjudet, även om mindre mängder för eget bruk inte skulle ge straff. Också langning skulle vara förbjudet.

● Enligt regeringen­s modell skulle maxgränsen vara exempelvis 2 gram heroin, 2 gram kokain, 2 gram amfetamin eller 10 gram cannabis, och sammanlagt skulle man få inneha högst tre slag på en gång. För dem med ett kraftigt beroende skulle en högre gräns införas, där personerna skulle åtalas men inte straffas.

● De här gränserna har sänkts från den ursprungli­ga utredninge­n, som fick kritik för att vara för tillåtande.

● Centralt i modellen är en styrning till vård. Den som blir fast med droger under tröskelgrä­nserna måste infinna sig vid ett möte i en kommunal rådgivande enhet mot vite på omkring 230 euro. Under mötet skulle man få informatio­n och erbjudande om hjälp.

● Det står klart att regeringen­s reformförs­lag inte kommer att gå igenom i stortinget, men att det blir en del förändring­ar som att fängelsest­raffet avskaffas vid små mängder för eget bruk och att anteckning­en i straffregi­stret vid lindriga fall raderas efter tre år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland