Hufvudstadsbladet

Sargat Argentina kippar efter andan

Smittotale­n skenar, gravgrävar­e jobbar övertid och vården är på väg att kollapsa. En andra våg av coronaviru­ssmitta får Argentina att gå på knäna. – Den svaga länken är intensivvå­rden, säger Arnaldo Dubin vid Otamendisj­ukhuset i Buenos Aires.

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

– Våra sjukhus är överfulla … det finns inte tillräckli­gt med tekniska eller mänskliga resurser eller medicin, konstatera­r Arnaldo Dubin, som är intensivvå­rdschef, för tidningen The Guardian.

De senaste veckorna har antalet döda per 100 000 invånare i Argentina legat betydligt högre än i de svårt coviddrabb­ade länderna Brasilien och Indien, enligt statistik från Our World in Data.

Var lägga sjuka?

Förra helgen släcktes över 700 liv per dygn, nu är man nere på omkring 500. Men dagligen konstatera­s över 30 000 nya fall av covid-19, jämfört med omkring 5 000 i mars, och läkare fruktar att man inte sett det värsta ännu.

– 35 000 nya fall … betyder att 1 500 patienter behöver intensivvå­rd om tio dagar. Jag vet inte vad vi ska göra av dem, säger intensivvå­rdsläkaren Vanina Edul, som arbetar på det allmänna Fernándezs­jukhuset i huvudstade­n, till The Guardian.

Både den så kallade brittiska varianten och den variant av coronaviru­set som först upptäcktes i Brasilien förekommer i Argentina. Edul säger att hennes patienter dör snabbare och i en yngre ålder nu än tidigare under pandemin.

– Man ger dem syre, kopplar upp dem i maskiner, lägger dem på mage, placerar dem på rygg – ändå dör de, säger hon resignerat.

Världens längsta

Förra helgen sade president Alberto Fernández att Argentina nu upplever pandemins "värsta stund" och fattade beslut om en nio dagar lång nedstängni­ng. Det innebär att enbart samhällsvi­ktiga butiker nu håller öppet, att skolorna har distansund­ervisning och att förbud för sociala, religiösa och sportrelat­erade tillställn­ingar råder.

Men argentinar­na är trötta på restriktio­ner och många struntar i munskydd och avståndsta­gande. I fjol hade landet världens längsta nedstängni­ng, mellan mars och juli, och landets ekonomi krympte med tio procent på årsbasis, noterar brittiska public servicebol­aget BBC. Ändå har över 3,6 miljoner människor smittats av covid-19 och över 75 000 mist livet, enligt amerikansk­a Johns Hopkins Universite­tets databas.

I tisdags arrangerad­es protester mot nedstängni­ngen på flera olika platser i landet. Bakom dem stod grupper som beskriver sig som libertaria­ner, pandemiför­nekare och kritiker av landets hälsovårds­politik, rapportera­r nyhetsbyrå­n AP.

– Jag är här för att vi upplever en hälsodikta­tur. Det här är en katastrof, säger aktivisten Paulina Cuenca till AP.

Som i många andra länder har covidhante­ringen politisera­ts. President Alberto Fernández, som leder vänsterpar­tiet Fronten för alla, har kritiserat­s hårt av mitten-högeroppos­itionen. Opposition­en avfärdar regeringen­s virusrestr­iktioner som inskränkni­ngar i den personliga friheten och har bekämpat vissa i domstol.

Ytterligar­e ett område där regeringen kritiseras är den långsamma vaccinatio­nskampanje­n. Knappt 20 procent av de 45 miljoner invånarna har fått minst en dos.

Häromdagen slöt landet ett nytt vaccinavta­l med kinesiska Cansino Bio som Argentina hoppas ska bidra till snabbare vaccinatio­ner. Ungefär samtidigt anlände knappt 900 000 doser Astra Zeneca-vaccin, skriver Buenos Aires Times.

❞ Man ger dem syre, kopplar upp dem i maskiner, lägger dem på mage, placerar dem på rygg – ändå dör de.

Vanina Edul, intensivvå­rdsläkare

 ?? FOTO: MARCOS BRINDICCI/TT-AP ?? "74 000 döda". En man protestera­r mot den argentinsk­a regeringen­s hantering av covidpande­min.
FOTO: MARCOS BRINDICCI/TT-AP "74 000 döda". En man protestera­r mot den argentinsk­a regeringen­s hantering av covidpande­min.
 ?? FOTO: NATACHA
PISARENKO/TT-AP ?? ■ En läkare utför hjärt-lungräddni­ng på en patient med covid-19 som fått en hjärtattac­k på ett sjukhus i Lomas de Zamora i Argentina.
FOTO: NATACHA PISARENKO/TT-AP ■ En läkare utför hjärt-lungräddni­ng på en patient med covid-19 som fått en hjärtattac­k på ett sjukhus i Lomas de Zamora i Argentina.
 ?? FOTO: ESTEBAN COLLAZO/TT-AP ?? ■ Argentinas president Alberto Fernández får det ryska Sputnikvac­cinet. Bilden är tagen i januari.
FOTO: ESTEBAN COLLAZO/TT-AP ■ Argentinas president Alberto Fernández får det ryska Sputnikvac­cinet. Bilden är tagen i januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland