Hufvudstadsbladet

Möte för att uppnå permanent eldupphör i Gaza

Uppsåtet uppges vara gemensamt: varaktigt vapenstill­estånd i Gaza. Topprepres­entanter för Israel och Egypten möts för att diskutera Gazaremsan­s framtid under Hamas styre.

-

Israels utrikesmin­ister Gabi Ashkenazi anlände till Kairo på söndagen för möten med högt uppsatta egyptier, däribland utrikesmin­ister Samih Shoukry. Besöket bekräftar Egyptens ökade regionala betydelse, samt landets insats för att få till stånd ett eldupphör efter 11 dagars konflikt mellan Israel och Hamas i Gaza. "Detta är det första formella besöket (i Egypten) av en israelisk utrikesmin­ister på 13 år", skrev Ashkenazi på sociala medier. Texten var talande nog på hebreiska, arabiska och engelska.

Tidigare ärkefiende­r talar

Besöket visar på hur de två länderna, en gång dödsrivale­r, väljer att samarbeta om framtiden för den smala Gazaremsan mellan de två länderna.

"Vi ska diskutera ett permanent vapenstill­estånd med Hamas, mekanismer för att bistå med humanitär hjälp samt återbyggna­d av Gaza – där det internatio­nella samfundet har en avgörande betydelse" skriver utrikesmin­istern.

Parallellt var Egyptens underrätte­lsechef Abbas Kamal på väg till Israel med en egyptisk delegation.

"President Abd al-Fattah al-Sisi har instruerat underrätte­lsechefen att möta Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu och berörda myndighete­r för att få till stånd ett permanent eldupphör samt att diskutera den senaste utveckling­en på den palestinsk­a fronten", sade en högt uppsatt tjänsteman till AFP.

Ett uppdrag, säger tjänsteman­nen som inte vill bli namngiven enligt AFP, är att försöka ena de rivalisera­nde grupperna i Västbanken och Gaza.

Hamas till Egypten

Nästa vecka väntas ledare för Hamas, såsom Ismail Haniyah, till Kairo för samtal.

– Egypten och president al-Sisi spelar en mycket mer aktiv roll. Det stod klart under de elva dagarna av krig, säger en Hamasrepre­sentant till nyhetsbyrå­n Reuters.

Hamas har rötter i det Muslimska brödraskap­et, som en gång skapades i Egypten och som förbjudits i landet. Men Egypten har samtidigt väl etablerade underrätte­lsekontakt­er i rörelsen.

Egypten är "superpragm­atiskt" när det gäller Hamas och Gaza, säger en diplomat till Reuters.

I bakgrunden finns även USA, med president Joe Biden och utrikesmin­ister Antony Blinken som ledande aktörer. Biden och al-Sisi talades vid två gånger under en femdagarsp­eriod i samband med konflikten.

Tveksamhet­er är stora att processen blir en framgång:

– Detta ära mer av konfliktko­ntroll än konfliktlö­sning, säger Egyptens tidigare utrikesmin­ister Nabil Fahmy.

 ?? FOTO: JOHN MINCHILLO/AP-TT ?? ■ Israel och Egypten möts för samtal om Gazaremsan.
FOTO: JOHN MINCHILLO/AP-TT ■ Israel och Egypten möts för samtal om Gazaremsan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland