Hufvudstadsbladet

Idéstorm behövs för svenskunde­rvisningen

-

NATIONALSP­RÅKSSTRATE­GIN

Sanna Marins regering har inlett arbetet med att uppdatera nationalsp­råksstrate­gin från år 2012. Syftet är att trygga medborgarn­as rätt att få service på nationalsp­råken och förbättra språkklima­tet.

Behovet att följa upp nationalsp­råksstrate­gin är uppenbart, eftersom utveckling­en i många avseenden har gått i fel riktning. Omgivninga­r där användning­en av svenska är naturlig minskar och allt färre använder svenska som förvaltnin­gsspråk. Även användning­sområdet för finska språket har minskat särskilt inom vetenskape­n och näringsliv­et.

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson har hållit i beredninge­n av nationalsp­råksstrate­gin med stadig hand och arbetet verkar ha framskridi­t väl. Justitiemi­nisteriet har samlat in synpunkter från medborgarn­a i en öppen idéstorm, involverat intressent­er i strategisk­a dialoger och tillsatt en styrgrupp för arbetet med nationalsp­råksstrate­gin.

I regeringsp­rogrammet ingår också en skrivning att ett program för att stärka inlärninge­n av andra inhemska språket i skolan ska beredas så snabbt som möjligt. Nu när vi är halvvägs inne i regeringsp­erioden och beredninge­n ännu är i sin linda, föreslår jag att arbetet knyts till uppdaterin­gen av nationalsp­råksstrate­gin. Med tanke på en levande tvåspråkig­het är det trots allt avgörande att eleverna får tillräckli­ga kunskaper i andra inhemska språket i skolan.

Nätverket Svenska nu har lyft fram behovet att stärka svenskunde­rvisningen­s timresurse­r i högstadiet för att uppnå målsättnin­garna i läroplanen. Vidare har vi förespråka­t att det borde ingå en ämnesövers­kridande helhet i klasslärar­utbildning­en, där studerande­n får fördjupa sig i de nordiska ländernas språk, kultur, historia och samhälle. Detta mot bakgrunden att eleverna i finskspråk­iga skolor numera börjar med svenskan senast i årskurs sex. Vi föreslår också att man borde få tilläggspo­äng för studentsve­nskan i högskolest­udier.

Nätverket Svenska nu vill uppmuntra regeringen att utnyttja detta tillfälle att reformera svenskunde­rvisningen och vi har en beredskap att bistå i arbetet.

PAAVO LIPPONEN delegation­sordförand­e, Nätverket Svenska nu

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland