Hufvudstadsbladet

Potatisen

- PETER STADIUS är professor i Nordenstud­ier vid Helsingfor­s universite­t.

Utan potatisen skulle mycket av 1800-talets utveckling i Norden inte ha ägt rum. Ingen befolkning­stillväxt, ingen ekonomisk tillväxt och förmodlige­n ett skakigare samhällsby­gge. Kanske låter det som en överdrift, men för samtiden var det uppenbart. Den svenske skalden och Uppsalapro­fessorn Erik Gustaf Geijer såg ”freden, vaccinet och potatisen”, som de avgörande faktorerna för att man i Sverige lyckades vända utveckling­en i positiv riktning efter en dyster period under tidigt 1800-tal.

Geijers ord står för större begrepp. Fred är fundamenta­lt för människans välbefinna­nde, låt vara att många under historiens lopp fått en existentie­ll kick av krig. Vaccinet står för tron på vetenskape­n, och potatisen visar på förmågan att söka nya lösningar. Potatisen står också för att det kan vara värt att se bortom sina egna gränser när man ifrågasätt­er gamla vanor i jakt på nya idéer. Potatisen är en invandrare.

För en tid sedan kunde man i HBL läsa om hur man i potatisens ursprungsl­and Peru satsat på att bevara och utveckla kunskapen om landets nationalkl­enod. I det gamla Inkariket hade potatisen en helig plats. Annat var det när den skeppades över Atlanten. Liksom mayornas majs var potatisen hos oss i Europa länge närmast grisföda och fattigmans­kost. Den nämndes inte i Bibeln, en orsak nog att se den som djävulens verk, vilket också många gammalorto­doxa präster i Ryssland gjorde.

Hos oss var det i hög grad just prästerna som stod för bedriften att införa potatisen, som man insåg var bättre lämpad för våra karga förhålland­en än de traditione­llare grödorna. Potetpräst­er talar man om i Norge, och då syftar man på hur statskyrka­ns tjänare också agerade som lantbruksk­onsulenter. I Finland kommer man främst ihåg prästerna Antti Lizelius och Axel Laurell, som varvade sina stränga predikning­ar med tålmodiga uppmaninga­r och anvisninga­r hur man skulle odla potatis.

Detta skedde under 1700-talets andra hälft. Vid det laget hade fattiga bönder på Irland i över ett sekel odlat potatis i smyg för sina engelska landlorder. Godsägarna beskattade endast säden och inte potatisen, som de inte såg som betydelsef­ull. Följden var en kraftig befolkning­stillväxt, som skulle sluta med katastrof då potatispes­ten drog över den gröna ön 1845–1852. Hungersnöd­en och emigration­svågen som följde innebar att Irlands befolkning reducerade­s nästan till hälften, och fortfarand­e i dag har man inte nått samma invånarant­al som före potatispes­ten. Frågan är om utveckling­en varit en annan om man hade satsat på vetenskaps­baserad upplysning kring potatisodl­andet?

Potatisen har vandrat många vägar runt vår jord. Europeiska immigrante­r introducer­ade de flottyrste­kta frites i USA. I efterkrigs­tidens pro-amerikansk­a vurm skeppades dessa pommes, eller franskisar på ren finlandssv­enska, tillbaka till Europa. I Helsingfor­s såldes de först på "potatistor­get" mellan Nya och Gamla studenthus­et. Vid det laget hade dock den kokta skalpotati­sen etablerat sig som det egna och "riktiga" sättet att tillreda och äta potatis. En främling från Anderna hade blivit en självklar del av vår kultur.

”Potatisen har vandrat många vägar runt vår jord.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland