Hufvudstadsbladet

Alla har inte rätt till ett självständ­igt liv

-

ASSISTANS Vi hade hoppats att den förnyade funktionsh­inderlagst­iftningen skulle gå in för att stärka självbestä­mmanderätt­en och delaktighe­ten för personer med intellektu­ella funktionsn­edsättning­ar. I sin nuvarande form kräver lagen att den enskilda själv ska ha resurser att definiera den personliga assistanse­ns innehåll.

Det här betyder i praktiken att en specifik grupp nekas tillgång till det i särklass effektivas­te verktyget för att kunna leva som andra. Det innebär en uppenbar IQ-diskrimine­ring och strider mot FN:s funktionsr­ättskonven­tion.

I egenskap av servicepro­ducent för personlig assistans har vi under det gångna året sett hur pandemiläg­et tydliggjor­t problemati­ken: de som beviljats assistans i sitt eget hem har exempelvis kunnat umgås med familjen och vistas utomhus under samma premisser som befolkning­en i stort, medan de som är hänvisade till olika former av boendeinst­itutioner har varit utlämnade till boendets linjedragn­ingar eller de egna närstående­s vilja och förmåga att finnas till hands dygnet runt.

Vi begär att resurskrav­et

slopas, och att personlig assistans erbjuds till alla med omfattande behov av service i sin vardag. Att personlig assistans i det egna hemmet dessutom är en kostnadsef­fektiv service är att betrakta som en positiv bieffekt. Om resurskrav­et inte kan strykas i sin helhet, föreslår vi att det begränsas till att gälla enbart arbetsgiva­rmodellen. Vi ser inga hinder för att personer som inte bedöms ha resurser att definiera servicens innehåll ändå kunde få personlig assistans som köpt tjänst eller genom att beviljas servicesed­el.

INA AHLROOS Karis

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland